Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak efektivně odklidit listí ze zahrady

Jak efektivně odklidit listí ze zahrady

Vloženo: 31. 10. 2023


Podzim je tady a s tím i otázka, jak naložit se spadaným listím? Spadané listí vám může na zahradě dodat cenné benefity zdarma, a tak by bylo škoda listí jen tak vyhodit. Máme pro vás několik tipů a rad, jak správně a účinně se můžete vypořádat se spadaným listím, aby vaše zahrada vypadala udržovaně a zároveň využít přínosy listí pro vaši celou zahradu.

úklid spadaného listí

TIP: Nezapomeňte, že v podzimním období, zejména od října do listopadu je zahrada spojena s řadou povinností a prací v rámci úprav a důsledné přípravy na blížící se zimní období.

Jak efektivně uklidit spadané listí na zahradě?

Spadané listí uklízejte průběžně. Jednak abyste neměli listí najednou moc a zároveň, pokud chcete listí dávat do kompostu, je nutné listí dávkovat průběžně, abyste podpořili tzv. proces tlení

Jak nejlépe spadané listí odklidit? Někteří preferují tradiční metodu ruční práce s hráběmi, zatímco jiní upřednostňují moderní techniku a investují do vysavačů na listí, známých též jako fukary na listí.

Běžné hrábě na listí či švédské hrábě s jemnějšími drápky jsou vhodné pro úklid a sběr listí na menších a středních plochách zahrady.

Naopak, pokud máte rozsáhlou zahradu, může být efektivnější vysavač s fukarem na listí. Tímto způsobem můžete snadno nafoukat listy na hromadu, kam zrovna potřebujete. 

Další variantou je použití speciálního vysavače na listí, který umožňuje rychlé odsávání a sběr listí. Alternativně můžete využít běžný průmyslový vysavač, který tuto úlohu zvládne také bez chyby.

Tyto speciální vysavače na listí 2v1 jsou dostupné v obchodech za přijatelné ceny, se základní cenou začínající kolem 1 000 Kč. Existují sice modely, které překračují cenovou hranici i několika desítek tisíc, avšak pro občasné použití v našich zahrádkách a dvorcích postačuje držet se při zemi a zaměřit se pouze na několik základních parametrů.

Výkon je jedním z nejdůležitějších parametrů. Výkon je udáván rychlostí za hodinu, přičemž tato rychlost odpovídá rychlosti proudu vzduchu v trubici. Tyto rychlosti se obvykle pohybují v rozmezí od 130 do 330 km/h. Nicméně se nedoporučuje nastavovat rychlosti na hodnoty nižší než 200 km/h, to proto aby byla zajištěna optimální a bezproblémová funkce vysavače. 

Práce s vysavači je velmi jednoduchá, protože pracují na dvou principech. Nejdříve se provede postupné odfoukání listí na vámi požadované místo, odkud budete následně listí moci nasávat. Foukání zpravidla probíhá pomocí užší trubice, ve které rychleji proudí vzduch. Pro nasávání je tu pak trubice s větším průměrem, která listí dopraví do sběrného pytle, který se k vysavači připojí.

Ať už to jsou hrábě, fukary a vysavače na listí nebo další nářadí, nezapomeňte je bezpečně uskladnit. Výbornou službu vám udělají zahradní domky na nářadí.

TIP: Přerůstají vám přes váš plot větve ze sousedových stromů? A co potom shnilé ovoce, větve nebo spadané listí? V našem článku vám poradíme, jak s tím naložit.

Nezapomeňte listí uklidit i jinde

Nezapomeňte na to, že spadané listí se nenachází pouze na trávníku nebo na záhoncích. Může způsobit nemalé problémy i například v okapovém systému. Pravidelně na podzim zkontrolujte střechu a před nastupující zimou pečlivě vyčistěte všechny okapy kolem vašeho domu (při kontrole okapů můžete zkontrolovat i stav střechy a popřípadě zvážit rekonstrukci střechy). Spadané listí, které zůstane v okapech přes zimu způsobí reznutí nebo úplné ucpání okapu. 

Jak přeměnit spadané listí na cenný benefit pro vaši zahradu?

Spadané listí je bohaté na velké množství živin, které může výrazně přispět k vylepšení vlastností půdy na vaší zahradě. 

Spadané listí je možné využít chytře:

- Listí představuje skvělou přísadu do kompostu.
- Listí je možné zpracovat do půdy, ať už sekačkou nebo zahradním traktůrkem pro výrazné zlepšení vlastností vaší půdy.
- Spadané listí je také ideální pro použití jako mulč a zimní ochrana pro citlivé rostliny
- Vytvořte si listovku, která se vyrábí kompostováním listí. Listovka je zemina, která se používá v zahradnictví. 
- Spadané listí může sloužit i jako potrava a úkryt pro užitečné živočichy.

Spadané listí jednoznačně patří do kompostu

Namísto toho, abyste se zbavovali spadaného listí, vytvořte si vlastní kompostovací hromadu. Listí může být vynikajícím přísadou pro výživu půdy. Stačí jednoduše vytvořit kompostovací hromadu poblíž zahradního domku a pravidelně přidávat listí. Za několik měsíců budete mít bohatý kompost pro vaše rostliny. 

Listí v kompostéru slouží jako zdroj živin, a proto je ideální střídat ho s vrstvou zelené hmoty, například zbytky ovoce nebo zeleniny. Další možností je smíchání listí s posekanou trávou. Dbejte však na to, aby listy, které kompostujete, nebyly postiženy chorobou nebo škůdci. Zvláště opatrní buďte při kompostování listů ze stromů, na kterých byly aplikovány postřiky.

Spadané listí zapracujte do půdy zahradní sekačkou

Pokud chcete svoji zahradu efektivně pohnojit, vezměte si na pomoc sekačku. Spadané listí na zemi projeďte sekačkou, přičemž vám listí bez práce naseká na menší kousky. Tyto drobné části listí poskytnou trávníku dostatek živin, zejména v jarním a podzimním období. Jak na to? Vezměte sekačku a odstraňte sběrný koš, nastavte si vyšší výšku sekání a posekejte trávník tak jak jste zvyklí. Rozmělněné listy zůstanou na trávníku.

TIP: Pokud máte rozsáhlou zahradu nebo máte k dispozici zahradní traktor, využijete i ten. 

Spadané listí jako ochrana pro rostliny a keře

Využijte spadané listí jako ochranu kořenů různých rostlin, ale také ochranu keřů a stromů na vaší zahradě. Listí poskytuje také ochranu trvalkám, dvouletým rostlinám, a i neopadavým dřevinám. Tato vrstva listí pomáhá udržovat v půdě vlhkost a pomáhá proti promrzání půdy, což umožňuje rostlinám bezpečně přežít do jarních měsíců. V průběhu jara se pak listí přemění na kvalitní hnojivo, podporující růst rostlin po skončení vegetačního klidu.

Listovka jako speciální zemina z listí

Listovka představuje speciální typ kompostované půdy, přičemž ta nejvyšší kvalita vzniká například z bukových listů. Nicméně vhodné jsou také pro výrobu listovky například listy z břízy, habru a lísky. Pozor, na listy ořešáků, topolu nebo jírovce, ty naopak příliš nejsou vhodné.  

Listovku vytvoříte snadno, spadané listí shrábneme na jednu hromadu a zatížíme například pletivem nebo netkanou folií. Listovka začne postupně podléhat tlaku, a tím se začne vytvářet. Pokud listovku sem tam pokropíte vodou, urychlíte ještě více tento proces. Proces výroby listovky touto metodou trvá přibližně 1,5 roku.

Listovka je lehký substrát, který je vhodný například pro pěstování pokojových i balkonových rostlin v nádobách, stejně jako pro řízkování a předpěstování sazenic.

Spadané listí jako potrava a úkryt pro užitečné živočichy ze zahrady

Pokud na své zahradě chcete pomoci užitečným tvorům, kteří jsou součástí vaší zahrady, můžete na odlehlých místech pozemku vytvořit malé hromádky spadaného listí, které ideálně zatížíte větvičkami

Tyto místa mohou přes podzim a zimu využít například ježci, žáby nebo ještěrky na přezimování. Tímto si udržíte na své zahradě užitečné živočichy, kteří aktivně bojují proti zahradním škůdcům. 

Listí na podpal 

Pokud je spadané listí úplně suché, můžete jej v klidu používat na podpal v krbových kamnech. Doporučujeme vždy na podpal používat menší množství, aby se nevytvořil nepříjemný kouř.

V minulosti se spadané listí ze zahrad běžně pálilo na zahradách. Nicméně v dnešní době je toto v některých oblastech obecně zakázáno. Každá obec má svoje pravidla pro spalování listí, trávy a dalších zbytků ze zahrady. 

Spadané listí patří do bioodpadu

Pokud spadané listí nechcete, můžete jej vyhodit do bioodpadu. Stačí ho vložit do příslušné popelnice, a odpad je následně zpracován na kompost. Ovšem pozor, biopopelnice mají své omezení v objemu, a proto nemusí postačovat pro velkou zahradu.

TIP: Do běžné popelnice na komunální odpad nelze spadané listí vyhodit!


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube