Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Červen - na co nezapomenout při práci na zahradě

Červen - na co nezapomenout při práci na zahradě

Vloženo: 27. 05. 2016


V červnu dochází k přelomu jara a léta. Čekají nás velmi teplé dny a je zapotřebí pořádně zavlažovat celou zahradu. V červnu nás na zahradě láká opalování a lenošení. Krásnou zahradu plnou voňavých květin si ovšem budete muset pořádně odpracovat. V nadcházejícím článku se dočtete, na které zahradní práce a úpravy, by se v červnu nemělo zapomenout.

Pastva pro oči

V červnu začínají kvést různé trvalky, letničky, cibuloviny, ale také různé druhy okrasných dřevin. Majitelé zahrad se můžou těšit na kvetoucí kosatce, jasmín nebo královny květin – růže. Pohled na tyto rostliny bude stát za to, bohužel je potřeba určitá péče. Okrasným keřům pravidelně upravujeme jejich tvar. Díky zastřižení živého plotu, vytvoříme ty správné podmínky k bohatému zahuštění. Dále nesmíte zapomínat na okrasné květiny, těm je potřeba odstraňovat odkvetlá květenství. Chcete-li si v červnu vysadit nové květiny, vybrat si můžete například pomněnky, sedmikrásky nebo macešky. Trávník v červnu vyžaduje nejenom pravidelné sečení, ale i hnojení a pokud bude sucho je zapotřebí trávník dostatečně zavlažovat.

Ovocná zahrada

Červen přeje milovníkům jahod. Na začátku měsíce je poslední šance, kdy lze záhon jahod prokypřit a odplevelit, poté pod jahody položte mulčovací materiál, aby od země nehnily a neplesnivěly. Důležité je, abyste nikdy nenechávali plesnivé jahody na rostlině, naopak je zapotřebí pravidelně tyto zkažené plody odtraňovat. Za deštivého počasí je dobré sklízet jahody každý druhý den. Jahody nejsou jediné ovocné plody, které v průběhu června dozrávají. Během teplého června se začíná sklízet rybíz, maliny nebo třešně. V tomto měsíci nepodceňte kontrolu ovocných stromů. Ovocné stromy napadají různí škůdci, například vlnatka krvavá, obaleč jablečný, nebo špačci.

Zeleninová zahrada

V červnu se dá sklízet mnoho druhů zeleniny. Sklízí se saláty, ředkve, rané zelí nebo mrkve. Majitelé skleníků se můžou těšit na první rajčata nebo brambory. Pokud se těšíte na brambory, nezapomeňte na mandelinky, ty jsou pro brambory opravdu nebezpečné a je důležité jejich odstranění. Další škůdce, které můžeme objevit nejenom v zeleninovém záhonku, jsou mšice a housenky. Máte-li v plánu pěstovat saláty, zelí, kapustu, květák či brokolici v červnu je ten správný čas na jejich vysetí.

TIP: Jak správně pečovat o zahradní domek?


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube