Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Červenec – na co nezapomenout při práci na zahradě

Červenec – na co nezapomenout při práci na zahradě

Vloženo: 28. 06. 2016


V červenci vás zahrada odmění za všechnu vaši práci. Čeká vás pravidelná sklizeň různých plodů, jenže než se začnete radovat, objeví se další práce, kterou je nutné udělat. Červenec je měsíc přívalových dešťů a průtrží mračen a zároveň je nejteplejším měsícem v roce, proto je důležité pravidelné zavlažování. V teplých dnech je důležité zahradu zalévat buď ráno nebo večer.

Počasí a pranostiky

O počasí a sklizni hovoří také pranostiky a zahradní kalendář. Říká se, že jestli bude v červenci déšť a slunečná pohoda, hojná bude v příštím roce úroda. Prý co červenec nedovaří, to už ani srpen nedopeče. A například další pranostika předurčuje nepřízeň pro žně, prší-li na den svaté Máří Magdaleny, obilí se ve stodole zazelení.

Okrasná zahrada

V červenci se těšíme z pohledu na kvetoucí ibišky, hortenzie, levandule, lekníny, lilie, slunečnice, třezalky, kosatce, jiřiny nebo muškáty. Při zalévání nezapomeňte ani na skalku nebo trávníky a balkonové květiny. Nenechávejte rostlinám odkvetlé květy, ty je zbytečně vysilují. Pokud máte na zahrádce jezírko s lekníny, je potřeba odstraňovat leknínům přebytečné listy, aby nezakrývaly celou vodní hladinu. Pěstujete-li na své zahradě vyšší rostliny, které kvetou na podzim, přivažte je ke kolíkům, nedojde tak k jejich poškození větrem.

Ovocná zahrada

Při zalévání nezapomínejte na ovocné stromy. Pokud posečete trávu, nestelte ji do kruhu pod ovocné stromy, budou si lebedit blahem. Začne sklizeň třešní a višní. Jestliže ze stromu začnou padat nadbytečné a vadné plody, je lepší je ihned sbírat, zabráníte tak šíření chorob a škůdců. Již od konce června sbíráte lahodné jahody a na začátku července tomu nebude jinak. Po sklizni odstraňte šlahouny, tuto práci budete muset několikrát opakovat. Další ovoce, které dozrává a na které se můžete těšit, jsou například maliny, borůvky, angrešt nebo rybíz.

Zeleninová zahrada

V červenci je potřeba vyvazovat hlavní výhony rajčat k oponám. Také je dobré si uvědomit, že cibuli a česnek v červenci nezaléváme, díky tomu budou lépe skladovatelné. I v tomto měsíce by se nemělo zapomenout na ochranu proti mšicím a jiným škůdcům, chraňte hlavně okurky, papriky a rajčata.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube