Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Chata nebo chalupa – výhodná investice na penzi

Chata nebo chalupa – výhodná investice na penzi

Vloženo: 28. 06. 2017


Zasloužený víkendový odpočinek na samotě u lesa v dřevěné chatě či chalupě po dlouhém a vyčerpávajícím týdnu v práci. Takové představě není co vytknout. Vlastníte chatu či chalupu? Tak to vám gratulujeme, jste šťastný člověk a možná budete ještě šťastnější. Tržní hodnota chalup a pozemků, které jsou pro chalupy vhodné, radikálně roste. Čeští senioři čím dál častěji utíkají z velkých měst a stěhují se do svých chat na celý rok. K tomu že stráví svou penzi v klidu a pohodě na venkovně získají ještě finanční příjem z pronájmu či prodeje svých městských bytů či domů. Chalupařením ovšem v dnešní době nežijí jenom senioři…

Na samotu u lesa

Lidé prchají z města… Kolem Prahy se nachází asi přes dvacet procent chalup a chat, ve kterých mají lidé zapsané trvalé bydliště. Toto číslo každým dnem roste a o chaty či chalupy, ve které se dá žít celoročně je čím dál tím větší zájem. Pokud se tedy někdo rozhodne o prodej své chalupy, může získat atraktivní částku, neboť je to nedostatkové zboží. I přesto se však chalupy nedají jen tak lehce nadcenit. U chat, které nejsou v zajímavé oblasti a takové, které nejsou v dobrém stavu a budou potřebovat zrekonstruovat, nejsou ceny zase tak vysoké a odpovídají reálnému stavu chaty. Ovšem z města neprchají pouze starší lidé, kteří zde chtějí strávit klidnou penzi. V dnešní době chalupy kupuje čím dál častěji i mladší generace. Chalupaření máme prostě v krvi. I když je v dnešní době velice populární cestování a budování kariéry ve velkých městech, nadále je mnoho mladých jedinců, kteří jsou věrní tomu, co znají z dětství – na víkend a přes celé léto na chatu.

Chata Alexandra

Investice, kterou vám bude závidět každý

Půdy ubývá velice rychle, půdy, která je vhodná pro chalupu, ubývá minimálně dvakrát tak rychle. Takže jestli se rozhodnete nějakou rekreační stavbu pořídit, jistě neprohloupíte. Možná ji nebudete chtít využívat celoročně teď, možná ani v penzi, ale jistě si ji velice oblíbíte. Těch, co se rozhodnou chalupu prodat je opravdu jen málo. Jedním z důvodů, proč chatu prodat, může být například vzdálenost chaty od místa bydliště, ideální poloha chat od trvalého bydliště je do sto kilometrů. Nejpřitažlivější chalupářská místa jsou jistě Šumava, Beskydy, Krkonoše a Pálava. Ale jak se říká: všude dobře, doma nejlíp, takže právě lokalita, ve které budete mít vaši chalupu, bude ta nejlepší v celé České republice.

Alexandra Chata

Pokud se vám podaří najít pozemek

Protože se jen málokdo zdá své chaty či chalupy, je tu ještě možnost a to koupit pozemek a postavit si na něm zbrusu novou chatu, která bude od základů podle vašich představ. Zní to skvěle, ale bohužel to není tak jednoduché. Nejenomže přijatelných míst pro chatu či letní domek ubývá, ale najít opravdu dobrý pozemek bez jakýchkoliv vad je čím dál těžší. Proto, když objevíte vhodný pozemek, nedávejte nikdy na první dojem, i když je samozřejmě také moc důležitý. Pozemek může mít několik vad, které půjdou těžko a nákladně odstraňovat. Navíc je tu vždy možnost, že se v dané lokalitě, popřípadě na pozemku nesmí chaty stavět. Vždy si pozemek proklepněte na vlastní pěst, makléř nemusí vědět veškeré informace – přece jenom on pozemek nekupuje. První váš krok by měla být návštěva katastrální úřadu, kde se v katastru nemovitostí ujistíte, že se opravdu jedná o stavební pozemek. Pokud chcete mít s úpravou pozemku co nejméně starostí, vybírejte pokud možno pozemek s inženýrskými sítěmi. Uvidíte, že pokud budete chalupu využívat pravidelně, po čase možná i nastálo, bez vody a elektřiny to půjde jen těžko. Další, co si na katastrálním úřadě ověřte, je exekuce či věcné břemeno uvalené na pozemek. Investici do takového pozemku, vlastně i chalupy, vám doporučujeme dostatečně promyslet.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube