Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak a čím natřít pergolu a altán - Kompletní průvodce

Jak a čím natřít pergolu a altán - Kompletní průvodce

Vloženo: 11. 01. 2024


Zahradní pergola a altán na vaší zahradě plní nejen funkci zastínění před slunečními paprsky a ochranu před deštěm, ale také představují okrasný doplněk. Na rozdíl od zahradního nábytku nelze tyto konstrukce jednoduše schovat přes zimní období. Jsou proto vystaveny působení různých povětrnostních vlivů, včetně UV záření, deště, krup, sněhu a mrazu. Pro udržení zahradního altánu nebo jiné dřevěné konstrukce v optimálním stavu je nezbytné věnovat jim dostatečnou péči. V tomto článku se zaměříme na správný postup natírání pergoly nebo altánu a kroky, které zajistí optimální výsledek.

Jak vybrat správný nátěr: Ochrana dřeva impregnací a lazurou

Ať už se jedná o zahradní pergolu, zahradní altán nebo jakoukoliv jinou dřevěnou konstrukci na vaší zahradě, je vhodné, co nejdříve začít s ochranou. Venkovní dřevo je vystaveno povětrnostním vlivům, UV záření, mrazu a také postupnému šednutí a stárnutí. V případě, že si u nás zakoupíte některou z těchto dřevostaveb, máte možnost v rámci objednávky objednat si impregnaci a lazurovací laky a nátěry.

Na objednávku
52.030,00 Kč s DPH
38.700,00 Kč bez DPH
46.827,00 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní altán se sedlovou střechou a s plnými štíty o vnitřních rozměrech 300 x 600 cm. Robustní a stabilní konstrukce. Stojky a pozednice 115 x 115 mm.

Na objednávku
75.383,00 Kč s DPH
56.070,00 Kč bez DPH
67.844,70 s DPH
SLEVA 10.00%

Čtyřboký altán s jehlanovou střechou o rozměrech 400 x 400 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Na objednávku
63.404,00 Kč s DPH
47.160,00 Kč bez DPH
57.063,60 s DPH
SLEVA 10.00%

Altán s valbovou střechou o rozměrech 300 x 500 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Pro ty, kteří preferují práci svépomocí, v našem článku lazurovací laky a nátěry přinášíme detailní informace o aplikaci impregnace a lazury svépomocí. Pro naše dřevěné konstrukce a dřevostavby doporučujeme výběr barev a laků na dřevo dle použití. Každý druh nátěru má svá specifika a se správným výběrem pro vaši pergolu a altán vám pomůže specialista na barvy a laky.

Venkovní barvy na dřevo jsou ty, co odolávají vnějším vlivům, jako jsou sluneční záření, vlhkost a nečistoty. Doporučujeme volbu produktů od prověřených značek. OSMO nabízí kvalitní terasové nátěry na bázi přírodních olejů a vosků. ADLER poskytuje tenkovrstvé impregnační lazury vhodné pro základní i konečné ošetření plotů, obkladů a přístřešků. Ochranné lazury REMMERS jsou dostupné v různých odstínech a jsou vhodné pro venkovní obložení, podhledy a ploty.

Nedoporučujeme podceňovat ochranu vašeho dřeva. Kvalitní a efektivní nátěr funguje jako ochranný štít pro dřevěné trámy, poskytující odolnost nejen vůči povětrnostním vlivům, ale také proti škůdcům, plísním a houbám. Při péči o dřevo a jeho barvu není výhodné šetřit, zejména pokud se nechcete každoročně věnovat celkové renovaci vaší pergoly.

střecha altán nátěr

Tyto speciální nátěry zachovávají cenné přírodní vlastnosti dřeva, nepraskají a snadno se zpracovávají bez patrných míst překrývání. Impregnační lazury a barvy na dřevo zajistí všem dřevěným prvkům optimální ochranu a prodlouží jejich životnost. 

K dosažení dlouhodobé ochrany proti dřevokazným houbám, plísním, hnilobě, zamodrání a dřevokaznému hmyzu se doporučuje použít speciální nátěr, který obsahuje biocidní látky. Toto bezbarvé, vodou ředitelné rozpouštědlo lze využít jak pro preventivní, tak i léčebné ošetření dřeva.  

Pro zachování viditelnosti přírodní struktury dřeva se obvykle volí lazura. Pokud je cílem dosáhnout silných a intenzivních barevných odstínů, které dřevěný povrch zcela překryjí, je vhodnou volbou krycí barva.

Pro ekologicky šetrný přístup a ohled na zdraví lze zvolit nátěry na vodní bázi. V případě, že je dřevo vystaveno vlhkosti, je doporučeno použít i vhodnou impregnaci. Celkový výběr by měl být přizpůsoben konkrétním podmínkám, kterým bude dřevo vystaveno.

Nezapomeňte na protipožární nátěr, který je vyvinut speciálně k ochraně povrchu dřeva před požárem. Tento nátěr má speciální chemické složení, které vytváří ochrannou vrstvu, zvyšuje odolnost dřeva vůči vznícení a šíření ohně.

Jak správně připravit pergolu nebo altán před nátěrem?

Aby byla pergola schopna dlouho sloužit plně vaší potřebě, je nezbytné věnovat pozornost správnému výběru nátěru. Taktéž je klíčová preciznost při přípravě povrchu dřeva před samotnou aplikací impregnace nebo lazurovacích laků. Tímto postupem nejen předejdete degradaci dřeva, ale zároveň zajistíte ochranu před možným napadením dřevokaznými houbami a dalšími parazity, kteří by mohli způsobit poškození dřeva.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.

Předtím, než se pustíte do samotného nátěru, je klíčové věnovat dostatečnou pozornost přípravě povrchu. Povrch dřeva musí být především suchý, čistý a zbavený prachu a mastnoty, a to i v případě udržovacího nátěru, i nesoudržných částí staré barvy. 

Pokud je povrch nátěrem poškozený nebo obsahuje tmavší (zašedlé) oblasti dřeva, je nezbytné provést broušení. Odstranění je nezbytné pro zajištění lepší přilnavosti nového nátěru. Poškozený starý nátěr je nutné přebrousit dohladka po směru vláken. Dřevěnou plochu můžete přebrousit ocelovým kartáčem nebo vibrační bruskou. Můžete využít i novější metody, například starý nátěr je vhodné opálit speciálním plynovým či horkovzdušným hořákem. Dřevo by mělo být obroušené, s důrazem na to, aby byl povrch co nejhladší.

Nezapomeňte na to, aby všechny praskliny a trhliny byly důkladně vyplněny. Dbejte na to, aby byl povrch co nejvíce vyrovnán. Tyto nerovnosti se zapravují nejlépe tmelem. 

TIP: Dřevěný povrch i malířské nástroje (štětec, váleček) musí být čisté a bez nečistot, protože to může negativně ovlivnit přilnavost nátěru.

Jak správně nátěr aplikovat?

Když je vaše pergola připravena a počasí vám přeje, je nejlepší okamžik pro provedení základního nátěru. Správný nátěr důkladně chrání dřevo před dřevokaznými škůdci a houbami a zároveň vám ušetří množství lazury, kterou budete používat v dalších krocích. Precizní provedení prvního nátěru zajistí, že pergola získá rovnoměrný a vyvážený odstín při aplikaci lazury.

Nechte základní nátěr schnout alespoň 24 hodin před dalším postupem. Po dokončení schnutí jemně zbrousíte povrch pomocí smirkového papíru, odstraníte nečistoty a dřevěné chloupky. Dřevo očistíte smetákem a na připravený povrch můžete aplikovat lazuru. Lazuru nanášejte kvalitním štětcem nebo válečkem v několika vrstvách (ideálně dvou až třech). Každou vrstvu nechte pečlivě schnout. Lazuru rovnoměrně roztírejte, aby nedocházelo k stékání. Pro dosažení tohoto efektu doporučujeme nanášet menší množství lazury pomocí štětce. Správně ošetřené dřevo pergoly vynikne krásně zvýrazněnou strukturou dřeva.

TIP: Víte, jak správně natřít zahradní domek, pergolu nebo altán? Doporučuje se postupovat pečlivě a důkladně podle několika klíčových kroků, abyste zajistili optimální ochranu dřeva a dlouhou životnost vaší zahradní konstrukce. Tato speciální úprava chrání dřevo před modráním, dřevokaznými houbami a hmyzem.

Kdy pergolu nebo altán natírat?

Vhodná doba a také podmínky pro natírání pergoly závisí na několika faktorech, včetně počasí, materiálu pergoly a také dalších přírodních podmínkách. 

Teplota 

Uvádí se, že jaro nebo podzim jsou obvykle nejvhodnější období pro natírání pergoly, altánu nebo jiné dřevostavby. V těchto období nejsou teploty vysoké a vlhkost je optimální a přiměřená. Optimální teploty by měly být mírné, a nesmí být příliš horko ani příliš zima. To zajistí ideální podmínky pro schnutí nátěru.

Odborníci radí, že ideální teplota podkladu a okolí by měla být v rozmezí od 5 do 25 °C. Při teplotách mimo doporučené rozmezí může dojít k několika problémům. Příliš nízké teploty mohou zpomalit proces schnutí nátěru, což může způsobit nežádoucí efekty, jako jsou skvrny nebo nepřilnavý povrch. Naopak příliš vysoké teploty mohou způsobit rychlé schnutí nátěru, což může vést k nesprávné aplikaci, ovlivnit kvalitu natíraného povrchu a také neestetickým výsledkům. Může to také znemožnit plynulé spojení jednotlivých tahů štětce.  

V období, kdy se teploty pohybují okolo bodu mrazu, se natírání nedoporučuje.

Přírodní podmínky 

Natírání pergoly by nemělo být prováděno během deštivých období, protože vlhkost může negativně ovlivnit kvalitu nátěru a jeho přilnavost k povrchu. Zároveň je třeba se vyhnout natírání v příliš horkém počasí nebo za silného slunečního záření, protože to může způsobit rychlé schnutí nátěru a vytvoření nežádoucích pruhů. 

Aplikaci nátěru byste neměli provádět za deště, mlhy nebo za silného větru. Vlhkost může ovlivnit přilnavost nátěru a snížit účinnost ochrany povrchu. Silný vítr může přinést nečistoty, které se mohou dostat do čerstvě natřeného povrchu.

Vlhkost vzduchu

Odborníci radí, že vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 30 až 70 % pro optimální podmínky pro aplikaci nátěru.  

Pokud máte v plánu natírat pergolu jako součást podzimních úprav, doporučuje se provést tento proces s dostatečným předstihem před nástupem zimy. Nátěr tak bude mít dostatek času na úplné vytvrzení a poskytne lepší ochranu během zimních měsíců. Podíl vlhkosti ve vzduchu má významný vliv na dobu schnutí nátěrů. Příliš nízká nebo vysoká vlhkost vzduchu může ovlivnit proces schnutí a vytvrzení nátěru. Při nízké vlhkosti by měl nátěr schnout, avšak se jeho doba schnutí značně prodlužuje, při příliš vysoké vlhkosti může dojít k problémům s přilnavostí a vytvrzením.  

Za normálních klimatických podmínek se doporučuje mezi jednotlivými vrstvami počkat jeden den, aby spodní vrstva zcela uschla. Při zvýšené vlhkosti nátěry schnou podstatně déle. Naopak při deštivém počasí je však vhodné vyčkávat mezi nánosy jednotlivých vrstev déle. Za deště nebo před a po bouřce je nutné počkat, protože vlhkost vzduchu může běžně dosahovat až 85 %. Za takových podmínek není natírání vodními nátěry vůbec doporučováno. 

Altán zahradní


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube