Košík je prázdný

Čistíme střešní okapy

Vloženo: 24. 02. 2016


Střešní okapy nám zajistí, že nám voda neteče tam, kam nemá a navíc díky nim získáváme snadno srážkovou vodu na zalévání zahrady, pokud najdeme vhodný způsob pro její zajištění. Bez okapů by to prostě nešlo. Ale musí být řeč o okapech, které nejsou zanesené, nebo hůř - děravé.

Může se stát, že se vrátíte po několika týdnech nebo dnech na chatu a bude vás čekat nemilé překvapení s poměrně nákladnými následky. Je tu řeč o tekoucí vodě po stěnách a do základů z důsledků ucpaných nebo proděravělých okapů. Toto zatékání má často za následky chátrání celého objektu. Přitom by stačila pravidelná údržba, kterou zvládneme i bez pomoci odborníků. Navíc pokud je tato prevence prováděná opakovaně, nebude finančně náročná.

Čištění okapů

Především je nutné žlaby a roury okapů zbavit veškerých nečistot. Jednou z možností je vybrat nečistoty na žebříku vlastnoručně, zbavíte se tak odpadu v každém záhybu. Výhodou ručního čištění může být i to, že objevíte případná zkorodovaná místa. Pravidelně tak střešní okapy alespoň vizuálně zkontrolujete. Další možností je čistit okapy ze země, pomocí speciální teleskopické tyče. Tato tyč není finančně náročná na rozdíl od robotického čističe, který je o něco dražší. Ovšem Investice do moderního způsobu čistění okapů pomocí robotického čističe se vám vrátí v jednoduchosti a bezpečnosti při čištění. Pokud na konci údržby vypláchnete žlaby proudem vody, nic tím nezkazíte. Prevencí před znečištěním může být i instalace plastové mřížky dovnitř okapu. Díky ní se listí nedrží ve žlabech a vítr ho snadněji odfoukne.

Nezapomínejte, že pokud se pustíte do čištění střešní krytiny, měla by následovat očista i okapových žlabů. Některé nečistoty, které jste odstranili ze střechy, se jistě zachytí právě v okapu.

Chcete-li předejít proděravělému okapu je zapotřebí obnovovat nátěr okapů. V dnešní době je na trhu bohatá nabídka speciálních nátěrů na kov či přímo na okapy. Jejich aplikace není náročná a existují i barvy, které můžete nanést přímo na nový pozinkovaný plech.

Déšť, mráz, spadané listí a další. To vše během roku rizikově působí na okapy. Proto není zbytečné vložit čas a peníze do údržby okapů a předejít horším a mnohdy finančně náročnějším opravám.

 

Foto: az-shop.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube