Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Co dělat v zimě, když zahrada spí

Co dělat v zimě, když zahrada spí

Vloženo: 19. 12. 2021


V zimě na zahradě nemáte tolik práce jako v teplých měsících. Přesto ale existuje mnoho činností, kterým se věnovat můžete. Podívejme se na některé z nich. 

Čtěte si 

Když v zimě nemůžete pracovat na zahradě, alespoň si o ní čtěte. Dlouhé zimní večery jsou jako dělané na posezení u krbu s horkým čajem a knížkou v ruce. Ponořte se do stránek plných tipů na odstranění plevelu, pěstování plodin nebo využití bylinek v kuchyni. Jaké knihy doporučujeme? Vyzkoušejte například Zahrada k nakousnutí od Seppa Holzera nebo Pěstujeme si vlastní semínka od Petra Dostálka. Malým zahradníkům pořiďte knihu Ruce v hlíně od autorů Bradleyho Kirstena a Nicka Ritareho. 

Shánějte semínka

V zimě sice žádné rostliny sázet nebudete, ale můžete si pořídit zásobu semínek na jaro. Kde semínka a sazenice seženete? Poohlédněte se na semínkových burzách nebo na internetu. Prohlédněte si nabídku například irské rodinné semenářské firmy Brown Envelope Seeds, české semenářské neziskovky Gengel o.p.s. nebo britské rodinné semenářské firmy Real Seeds

Bylinky

Shromažďujte organickou hmotu 

Sláma, hnůj, dřevo. To jsou suroviny, které na jaře jako když najdete. Kde je seženete? Poptejte se sousedů nebo pátrejte v lese. Ale tam jen po domluvě s majiteli. Zbytkové dřevo se vám bude hodit například na stavbu vyvýšených záhonů. 

Opravte nářadí a zahradní domky

Nestihli jste na podzim očistit a zazimovat zahradní techniku? Teď je ten správný čas. Umyjte rýče, lopaty a motyky. Utáhněte povolené šrouby, nářadí namažte olejem a speciálními přípravky na dřevo. Postarejte se také o motorové pomocníky, mezi které patří pily nebo sekačky. Nezapomeňte ani na zahradní domky. Jejich údržbu už byste měli mít hotovou od podzimu, nyní můžete domky preventivně vytápět nebo kontrolovat případné plísně. 

Zryjte záhony a udělejte rozbor půdy

Pokud není půda zamrzlá, na začátku a na konci zimy zryjte záhony.  Zaměřte se také na kvalitu půdy. Nechybí ji živiny? Neobsahuje toxické látky? To vám prozradí v zemědělské laboratoři. Pošlete jim na rozbor hlínu z vaší zahrady. Vzorek by měl mít alespoň 0,5 kg a měl by pocházet z hloubky alespoň 30 cm. 

Kácejte stromy

V období vegetačního klidu se podívejte na zoubek všem stromům na vaší zahradě. Suché, poškozené nebo překážející stromy pokácejte nebo jim porstříhejte větve. Zbyly vám na zahradě pařezy jabloní a ořešáků? Na jaře na ně zasaďte hlívu ústřičnou. Pařezy se rychleji rozloží a vy budete mít na podzim zásobu zdravých hub.

Postavte přístřešek pro zvířátka 

Plánujete svou zahradu rozšířit o chov domácí zvěře? Skvěle, v zimě se můžete pustit do stavby kurníku, králíkárny, ptačí budky nebo ohrádky. Zvířata vám pomohou zregulovat hmyz a slimáky na zahradě, poskytnou vám výživný trus a hnůj a v neposlední řadě si pochutnáte na domácím mase nebo vajíčkách.  

Mezi další činnosti, do kterých se během zimy můžete na zahradě pustit patří například řezání vrbového proutí, nasazování dřevěných hraček, plánování jarní výsadby nebo posypávání záhonů popelem. 

Krmítko pro ptáčky


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube