Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Co je potřeba udělat, aby trávník byl v pořádku i na podzim

Co je potřeba udělat, aby trávník byl v pořádku i na podzim

Vloženo: 15. 09. 2018


Určitě nepodceňte na podzim péči o trávník. Před zimou potřebuje pár důležitých úkonů. Například je často nutné na podzim trávník dosít a pořádně přihnojit.  

Na podzim je třeba trávník zbavit spadaného listí a pořádně vyhrabat suchou trávu i mech. Navíc je třeba trávník řádně provzdušnit a pomocí hnojiva mu dodat náležitou výživu, aby dlouhou zimu ve zdraví přečkal. Dosetím je třeba doplnit řídká místa, pokud jsou větší než dlaň ruky. V trávníku holá místa vznikají po mechanickém poškození, nadměrné zátěži nebo po vertikutaci. Nejdříve je třeba mělce nakypřit povrch půdy hráběmi a pak lehce doplnit trávníkový substrát s obsahem písku. Tím vylepšíme i půdní profil. Nakonec půdu řádně urovnáme. Vysejeme osivo, které mělce zapravíme do půdy, povrch mírně upevníme a zavlažíme.

Plošná obnova neboli přísev trávníku

Plošná obnova neboli přísev trávníků se provádí v době od konce srpna do října, jakmile začne podzim na zahradě. Teplota půdy by neměla klesnout pod 12 °C. Trávník je třeba posekat na krátko na výšku 2 až 4 cm a vyčistit od mechu nejlépe za použití vertikutátoru. Pro vylepšení půdy je třeba rozhodit písek. Pro přesnou aplikaci osiva můžeme použít rozmetadlo nebo aplikační vozík. Po vysetí vhodného osiva v množství 20 až 40 g/m2 podle druhu jej lehce zapravíme do půdy do hloubky 2 až 4 mm. Nakonec osetou plochu pokryjeme trávníkovým či humózním substrátem a půdu zavlažíme.

trávník na podzim

Jak vybrat travní osivo

Výběr vhodného osiva je opravdu důležitý. Na podzimní dosev pro obnovu trávníku se používá jiné osivo, než se hodí pro výsev nového trávníku. Pro dosev se hodí travní směsi s obsahem většího množství jílku vytrvalého a z části menšího dílu kostřavy červené. Toto osivo velmi rychle klíčí, semena rychle vzcházejí a velmi dobře rostou. Na trhu najdeme celou řadu travních směsí. Poznáte je podle označení, jako je obnova, regenerace nebo třeba repair.

Obnova a hnojení

Pokud použijete travní osivo určené pro dosev v kombinaci s trávníkovým hnojivem, většinou obsahuje semena jílku vytrvalého, kostřavy červené a lipnice luční. Kromě trávníku s označením Obnova můžete použít i osivo s označením Trávníková náplast, určené pro rychlou opravu holých míst v poškozeném trávníku. V obsahu najdete rychle rostoucí semena různých druhů trav, hnojivo a substrát z kokosové rašeliny obohacený Aqua Cellem, vhodným pro zadržování vody. Travní směs Novaplant obsahuje kombinaci travního osiva a dlouhodobého hnojiva.

Vhodné hnojivo na trávník

Trávníkové hnojivo Podzim má nejvyšší obsah draslíku v množství 46 %. Vyšší podíl draslíku má i trávníkové hnojivo Winter. Expert Podzim nebo Podzimní hnojivo na trávník se snadno aplikuje. Podzimní hnojení trávník významně posílí a zajistí dobré přezimování. V období vegetace se používají hnojiva s vysokým obsahem dusíku podporující růst rostlin. Před zimou je ale nutné růst naopak utlumit a spíše zastavit. Navíc také podpořit vyzrávání rostlinných pletiv.

hnojivo

Složení podzimního hnojiva na trávník

Podzimní hnojiva obsahují zejména draslík podporující vyzrávání rostlinných pletiv a přispívající ke snížení obsahu vody v travních tkáních. Tím výrazně snížíte riziko namrznutí výhonů. Důležitou složkou podzimního hnojiva je i hořčík zabraňující předčasnému žloutnutí listů a podporující fotosyntézu. Dále je to síra prospěšná pro tvorbu bílkovin. Řádně pohnojený trávník přes zimu nevymrzne a je odolnější vůči houbovým chorobám, jako je například plíseň sněžná. Vhodný čas na podzimní hnojení je podle počasí v období od září do listopadu. V době, kdy budete uklízet před zimou nářadí, přijde na řadu i péče o zahradní domek na podzim.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube