Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Co v červnu na zahradě? Začínáme sklízet

Co v červnu na zahradě? Začínáme sklízet

Vloženo: 10. 06. 2019


Co v červnu na zahradě Začínáme sklízetV červnu už začíná být opravdu teplo a půda v zahradě volá po závlaze. Některé plody už začínáme i sklízet. Co vše je třeba udělat v červnu na zahradě? Podívejte se na to s námi.

Červen je měsíc, kdy naše zahrada vyžaduje pravidelné zavlažování. Dle zahradního kalendáře dozrává první ovoce a zelenina. Kvetou okrasné dřeviny, cibuloviny, trvalky, dvouletky i letničky. Některé pokojové rostliny můžeme postupně letnit na terase. Rostliny v nádobách občas otočíme, aby se nenakláněly ke světlu. Skalku zavlažujeme, plejeme a rozrostlé rostlinky rozsazujeme. V jezírku čistíme nádrž od řas. Můžete si vyrobit zahradní sprchu a pořídit si zahradní domky na nářadí.

 

Čas na řez okrasných dřevin

Okrasným keřům a živým plotům pravidelně upravujeme tvar, abychom měli hustý živý plot. Pokud nám někde hnízdí ptáci, počkáme, až vylétnou. Na přelomu jara a léta řízkujeme listnaté okrasné dřeviny pomocí vrcholových řízků. Polodřevnaté konce v délce 8 až 10 cm namočíme do růstového stimulátoru a zapíchneme na zastíněné a teplé místo do půdy s pískem.

Péče o trávník

Trávník je třeba pravidelně sekat a kropit vlažnou vodou v ranních či večerních hodinách. Raději ob den a delší dobu, ať se voda dostane až ke kořenům. Přihnojíme ho a pesticidy zlikvidujeme dvouděložné plevely. Pokud máme na pozemku přirozeně kvetoucí louku, v první polovině měsíce je většina lučních rostlin po odkvětu a je čas na první senoseč. Nejlepší je kosa, protože nepoškodí kořeny rostlin. Alternativou je bubnová sekačka, která umožní rostlinám vysemenit.

Péče o ovocnou zahradu

V červnu dozrává první ovoce, jako třešně, jahody a maliny. Pod jahodníky nasteleme piliny, trávu nebo slámu. Ochráníme je před vlhkou půdou a plísní. Z pod stromů odstraňujeme opadané nedozrálé plody, aby se v nich nešířili škůdci a choroby. Z korun stromů odstraňujeme nové letorosty. Štěpovaným a roubovaným stromům povolíme úvazky. Rybíz a angrešt množíme 15 cm dlouhými řízky, které namočíme do růstového stimulátoru a zapíchneme na světlé místo do půdy.

Co v červnu na zahradě Začínáme sklízet

Péče o zeleninovou zahradu

Sklízíme saláty, mrkve, ředkvičky, loňský pór, kadeřávek, rané zelí, brambory a rajčata i papriky ve sklenících, v první půlce měsíce rebarboru a ve druhé bylinky. Na volné záhony vyséváme fazole, hrách, ledový salát, ozimý pór, pozdní mrkve a čekanku. Zálivkou s hnojivy kropíme pozdní košťáloviny a plodovou zeleninu ke kořenům, abychom předešli houbovým chorobám. Rebarboře a libečku odstraňujeme květy.

Pravidelná péče o zahradu

Okrasným rostlinám odstraňujeme odkvetlá květenství. Vyvazujeme popínavé růže, jiřiny a vyšší trvalky. Do nádob i na záhony vysazujeme letničky, sedmikrásky, pomněnky a macešky. Růže přihnojujeme, aby dlouho kvetly. Kopretiny a chrpy po odkvětu seřízneme, aby vykvetly znovu. Cibulky tulipánů a narcisů vytahujeme z půdy koncem měsíce. Plodící stromy a révu vinnou přihnojujeme a z révy vylamujeme neplodné letorosty. Ovocné dřeviny dle potřeby ošetříme postřikem proti škůdcům, plísním a chorobám. Za sucha můžeme efektivně využít dešťovou vodu.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube