Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Co všechno zkontrolovat na jaře na chatce?

Co všechno zkontrolovat na jaře na chatce?

Vloženo: 22. 02. 2016


Jaro se bleskově blíží a s ním i potřebné úpravy, změny a úklid na vašich chatách, chalupách či v zahradních domkách. Při odzimování chaty je nejlepší vybrat slunečný a teplý den. Začněte tím, že pořádně vyvětráte. Než ale začneme s úklidem, zjistěte, jaké škody přes zimu nastaly a co bude potřeba opravit.

I když jste před zimou jistě okapy kontrolovali, na jaře by se na ně nemělo zapomínat. Vylezte na žebřík, vyčistěte je a zjistěte, jestli někde nerezaví.

Nezapomeňte, že každý majitel nemovitosti má dle zákona povinnost nechat vyčistit komín za pomoci kominíka. Je tedy dobré komín před prvním zatopením pořádně zkontrolovat. Také není vyloučené, že se vám do něj dostal nějaký pták nebo kuna.

Tašky na střeše nemusí poškodit pouze sníh, ale může je odchlípnout silný vítr nebo je poškodí ulomená větev. Díky nežádanému otvoru ve střeše se do objektu může dostat nemalé množství vody, proto je nejlepší provést i revizi střechy a střešní krytiny.

Nezapomeňte na elektřinu ani na vodu

Pokud máte v objektu elektřinu popřípadě i plyn je potřeba zkontrolovat jejich bezpečnost a funkčnost. S vodou je to obdobné. Po spuštění zjistěte, zda vám v některých místech voda nevytýká, díky mrazům mohla některá místa prasknout. Nemělo by se zapomínat na samou kontrolu vody. Pokud se nám na první pohled voda nezdá v pořádku, je lepší zaslat vzorek na hygienickou stanici. I v případě, že voda vypadá stejně jak na podzim, je lepší po zimě studnu vydezinfikovat. Použít můžete například „Savo“. Chlór z vody relativně rychle vyprchá, poznáte to velmi snadno, z vody již nebude cítit chlórový zápach.

Jarní úklid by měl být opravdu důkladný. Je důležité prohlédnout všechny kouty, odtáhnout skříně a vše vytřít. Veškeré povlečení, záclony a závěsy vyperte a peřiny vyvětrejte. Nezapomeňte vydezinfikovat lednici, kuchyňkou linku, koupelnu a záchod. Zkontrolujte a případně vyměňte také filtr do lednice. Pokud ve spíži najdete nějaké otevřené nebo prošlé potraviny bez váhání je vyhoďte.

První víkend na vaší chatce bude jistě vyčerpávající, ale jistě bude stát za to!


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube