Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Čtyři tipy na údržbu a zazimování zahradní techniky

Čtyři tipy na údržbu a zazimování zahradní techniky

Vloženo: 15. 11. 2019


Zahradní technika je dneska čím dál více rozvinutější a velice usnadňuje práci na zahradě. Jestliže chcete, aby vám zahradní technika sloužila další řádku let, musíte jí její službu oplatit. Před zimou je dobré provést alespoň základní údržbu, díky které bude zahradní technika ve skvělém stavu i příští sezónu.

1. Bezpečnost a čistota na prvním místě

Bezpečnost práce je všudypřítomná, dokonce i u údržby zahradní techniky. Než se pustíte do jakékoli činnosti, vypněte motor, nebo vypojte síťový kabel. Zahradní stroje se zašpiní velice snadno, proto snad každý zahrádkář čistí nářadí po každém použití. Problém není jenom v estetické stránce, ale pokud není nářadí vhodně očištěno, může docházet ke korozi. Před zimou stroje prohlédněte důkladněji, pokud najdete mastná místa, sáhněte po benzinu. I malá větvička či zbytek trávy může znamenat veliký problém, zadržují vlhkost a tím pádem se může na stroji tvořit koroze. Jestliže si nevíte rady s pilinami na vaší pile, zkuste kompresor, uvidíte, jak je to jednoduché.

2. Prohlídka stroje a jeho částí

Jakmile stroj očistíte, zjistěte, jak moc se přes léto opotřebil a zda nevzniklo nějaké poškození. U zahradní sekačky zkontrolujete především vzduchové filtry a zapalovací svíčky. Pokud bude potřeba koupit nové, vyměňte je hned, aspoň vás před jarem nic nepřekvapí. Jestliže používáte motorovou pilu, jistě bude potřebovat nabrousit. Vzduchový filtr vyčistěte, vložku vyměňte, zapalovací svíčku očistěte a nastříkejte otvorem 10 ml motorového oleje. Svíčku namontujte zpět a při odpojené zapalovací svíčce párkrát zatahejte za startér. Olej se dostane na stěny spalovací komory a ochrání motor před korozí v zimě.

Sekačka

3. Mazání a impregnace

Pokud máte zahradní techniku, která je poháněna benzínem, je lepší přes zimu palivovou nádrž vyprázdnit. Kdyby se tak nestalo, mohlo by se stát, že stroj půjde na jaře špatně startovat a mohlo by tak dojít k poškození motoru. Je dobré myslet i na ocelová lanka, ložiska a jiné pohyblivé části, ty pořádně promažte olejem či plastickým mazivem. Impregnace není pouze pro dřevo, ochránit před korozí můžete i kryty a nože sekačky.

Jak je to s vypouštěním benzínu

U zahradních strojů poháněných benzinem nebo směsí benzínu s olejem, které nepoužíváme celoročně, není vhodné před zazimováním nebo při delším odstavení vyprazdňovat palivovou nádrž. Pokud totiž zůstane karburátor suchý, může se během zimy vysycháním poškodit. Nejlepší je nechat nádrž naplněnou do poloviny, až na jaře ji vylít a doplnit do nádrže čerstvý benzín. Na tento poslední krok však nesmíte zapomenout. Dvoutaktní motory, jaké mají řetězové pily a křovinořezy pohání směs oleje s benzinem a může se časem po stránce kvality měnit. Maximální doba uchování namíchané směsi je 6 týdnů. V nádrži nových strojů můžeme nechat alkylátové palivo, jako je XP Power, dříve známý jako Aspen, který vykazuje delší stálost a ochrání palivový filtr stroje. I když je dražší, spotřeba je nízká a vydrží i 5 let. 

Jak nakládat s motorovými oleji

Po ukončení práce ještě za tepla vypusťte motorový olej jen v případě, že můžete naplnit motor konzervačním olejem používaným výrobci motorů. Jinak v něm nechte olej starý a na jaře jej vyměňte až po krátkém ohřátí motoru. Olej vyměňujte pokaždé před začátkem nové sezony, protože ho absorpce vody postupně znehodnocuje. Před výměnou nechte motor minutu běžet na volnoběžné otáčky. U sekaček bez regulace otáček pákou vyměňte olej před zapnutím motoru, jinak by se motor se starým olejem mohl poškodit.

4. Uskladnění

Pokud vaši zahradní techniku skladujete ve špatných podmínkách, je veškerá ostatní snaha zbytečná. Zahradní stroje by měly být uskladněny nejenom přes zimu na suchém a dobře větraném místě, například v zahradním domku na nářadí. Kromě správného uschování u motorových a elektrických nástrojů, jako jsou sekačky na trávu a další pomůcky, můžete do zahradních domků uschovat i spoustu dalšího nářadí, pomůcek a materiálu a udržet si tak větší pořádek v garáži či ve sklepě. Navíc budete mít nářadí na jednom místě, vše bude přehledné a oddělené od domu. 

domek na nářadí


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube