Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Deset předsudků, které mají lidé o dřevostavbách

Deset předsudků, které mají lidé o dřevostavbách

Vloženo: 11. 09. 2019


Jak je to vlastně s dřevostavbami? Mají velké nedostatky, nebo jsou bezpečné? Podívejme se na to, jak to vidí odborníci, jaké jsou nejčastější mýty, které se tradují o těchto stavbách a jak je to vlastně doopravdy. 

Zahradní domek Luka

1. Krátká životnost

Často se obáváme, že dřevostavby vydrží kratší dobu, než zděné stavby. Ale i u nás jsou dřevostavby, které jsou 150 let staré. Jejich stav je velmi dobrý, i když jsou zanedbané. Ve světě jsou k vidění i mnohem starší. Pokročilé technologie zajišťují životnost dřevěné konstrukce 100 let a fasádních prvků 50 let. 

2. Neustálé natírání

Moderní dřevostavby nejsou na první pohled odlišné od zděných domů a mívají i klasickou omítku. Na dřevěnou fasádu můžete také zvolit takový druh dřeva, které není třeba tak často natírat. Vhodné laky a nátěry jsou nutné u dřevěné chaty a menších staveb, ty větší stavby můžete vyřešit i běžnou fasádou.  

3. Náchylnost k plísním 

Plísně vznikají při vysoké vlhkosti nad 18% a nemusí být problémem ani u dřevostaveb. Odolnost proti vlhkosti se řeší při konstrukci dřevostavby i provozu. Je třeba si dávat pozor jen na nevhodný zásah, který znemožní přirozené vysoušení dřevěných prvků. Pravidelně větrané dřevostavby plísně nenapadnou.

4. Náchylnost ke škůdcům a houbám

V dostatečně ošetřeném dřevě, o které budete pečovat, se škůdci neobjeví. Kvalitní projekt a stavba zahrnuje i ochranu proti hmyzu a houbám. Pokud vaši dřevostavbu bude stavět ověřený dodavatel, toto nebezpečí nehrozí. 

5. Jednotvárnost

Dřevostavba může mít podobu zahradního domku, nástavby, rodinného i bytového domu i výškových budov. Architekti mají neomezené možnosti. Můžete využít balkony, terasy, různé typy střech a krytin, variantu zelené střechy, fasády dřevěné i klasické, různé barvy a styly. Stačí se mrknout do jakéhokoliv katalogu. 

6. Vysoké náklady na topení

Náklady na vytápění dřevostavby jsou v ročním průměru o 30 % nižší než u zděných domů. Tam se totiž teplo nejprve hromadí ve stěnách a až pak se vytápí interiér. U dřevostaveb se místnosti dříve vyhřívají. Kvalitní nehořlavé minerálních izolace ze skelného a kamenného vlákna zajistí mnohem lepší tepelné a izolační vlastnosti než zdivo. U dřevostaveb může být vytápění i 10 x rychlejší. Ani vytápění zahradního domku nemusí nadměrně zatížit vaši peněženku. 

7. Tenké stěny

Dřevo je výborný akustický prvek, který pohltí zvukové vlny. Je třeba zvolit vhodný materiál, správná opatření a skladbu konstrukce. Pak je zvuková izolace dřevostaveb dostatečná. Musí se řešit už při návrhu a stavbě. Pohlídat kročejovou izolaci v podlahách i vhodný výběr a počet desek. Sádrokartonové desky se přece ve formě podhledů či předstěn používají ke zlepšení akustiky i u zděných domů. 

8. Malá bezpečnost 

Pokud jste slyšeli, že se dá vniknout do dřevostavby pouhým prokopnutím stěny, je to nesmysl. Materiály konstrukce stěn u dřevostaveb splňují celou řadu norem, včetně těch bezpečnostních. Doporučuje se i kvalitní bezpečnostní systém, i když jde jen o zabezpečení zahradního domku

9. Snadno vyhoří 

Dřevo sice opravdu hoří rychleji než cihly, ale záleží hlavně na konstrukci domu. Sruby a roubenky z velkých kusů dřeva a zbytkovou vlhkostí hoření dokonce zpomalují. Oheň se dostane jen do vrchní části dřeva a pak postupně uhasíná. Konstrukce dřevostaveb jsou po uhašení požáru stabilnější. Ocel a železobeton se při vysokých teplotách abnormálně roztahuje a snižuje nosnost. Zkuste sendvičové konstrukce na dřevěné bázi s opláštěním nehořlavými nebo špatně hořlavými materiály, jako je sádrokarton, sádrovláknité desky a minerální tepelná izolace. 

10. Nízká kvalita

Kvalita domu se neodvíjí jen od typu stavby, ale hlavně od odborných znalostí dodavatele a konečného provedení. Nesnažte se za každou cenu ušetřit, ať nesnížíte kvalitu. Výsledná splátka hypotéky se tím stejně moc nezmění. Zaměřte se na reference, certifikáty a licence. Můžete se podívat na vzorové dřevostavby, nebo si vyzkoušet bydlení v dřevostavbě na zkoušku. Dřeva se nemusíte bát, ať už jde o zahradní domky, dřevěné chaty, domky na nářadí nebo rodinné domy.

Dřevěná chata Mariana


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube