Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Deset věcí, které byste měli udělat na jaře na zahradě

Deset věcí, které byste měli udělat na jaře na zahradě

Vloženo: 16. 04. 2018


S jarem je na zahradě spojena s celou řadou dalších činností. Mnoho prací je pro majitele zahrad a zelených ploch kolem domů, chat a chalup nutností.  

Na jaře je tu čas navléknout si rukavice a s chutí se pustit do prvních prací na zahradě. S těmi nám pomohou pomocníci jako zahradní technika a nářadí. To je třeba dát po zimě pořádně do pořádku. Je třeba řezat stromy, přichystat záhony a důkladně se postarat o náš trávník. Překontrolujte i zahradní hadice a prohlédnout závlahový systém. Podíváme se, co všechno je nezbytné udělat na zahradě a kde začít.

zahrada na jaře

Stromy a keře

Ovocné stromy, keře a vinnou révu je třeba nejpozději do konce měsíce března ostříhat. Je třeba odstranit přebývající větve, zakrátit výhony a provést důkladný prořez stromů. Pokud budete odstraňovat silnější větve, rány po řezu ošetřete balzámem nebo štěpařským voskem. Dřevěný odpad nepalte, ale odpad zpracujete v zahradním drtiči nebo štěpkovači. Vzniklý materiál můžete dát do kompostu nebo použít jako mulč.

Trávník

Velkou pozornost věnujte trávníku, zbavte jej mechu, staré trávy a provzdušněte. Tomuto zákroku se říká vertikutace. Snadno a rychle jej proveďte pomocí speciálních strojů, které jsou k dostání v obchodech se zahradní technikou. Po vertikutaci na ploše vzniknou i holá místa, která dosejte novým travním semenem. Trávník pohnojte jarním hnojivem. Po celou příští sezonu pak bude zdravý, hustý a sytě zelený.

Sekačka a zahradní nářadí

Dejte dohromady stroje jako je sekačka, motorová kosa a zahradní traktor. Stroje zavezte na předsezonní údržbu do servisu. U benzinové sekačky je třeba prověřit ovládací prvky, bezpečnostní brzdu a pojezd, seřídit motor, vyčistit nebo vyměnit filtr, vyměnit olej, promazat převody, dotáhnout řemeny a nabrousit nože. Je třeba nabrousit i motyky a rýče a dát dohromady zahradní nářadí. Nyní se také projeví, zda bylo skladování a údržba nářadí v pořádku nebo je třeba jej příští zimu uskladnit jinak.

sekačka

Záhony

Na ovoce, zeleninu, bylinky i květiny je třeba nachystat záhony, přerýt je a přihnojit. Zbavte je plevele, který začíná klíčit. Přidejte do záhonů kompost a pořádně prokypřete půdu na záhonech. Na trvalé stanoviště už brzy z jara vyséváme ředkvičku, mrkev, špenát, hrách a cibuli, které klíčí i při nižších teplotách. Přezimující zeleninu na záhonech musíte okopat a přihnojit. Jahodníky je třeba pročistit od zaschlých listů a zem kolem prokypřit. Zabudujte záhonové a trávníkové obrubníky a jejich okolí upravte a dosejte trávou.

Boj se škůdci a chorobami

V březnu máme už opravdu poslední šanci zamezit budoucímu zhoubnému řádění přezimujících škůdců vhodným chemickým postřikem. Informujte se v zahradních centrech a konzultujte to, s čím máte největší potíže, které se objevují každým rokem.

Zahradní jezírka

Ze zahradních jezírek odstraňte veškeré nečistoty, napadané listí a větve, zbytky odumřelých vodních rostlin a případně i uhynulé ryby. Doplňte svá zahradní jezírka vodou. Ostříhejte suché trávy a upravte okolí, ať je zahradní jezírko připravené na novou sezónu. Možná bude třeba obnovit i nějaké rostliny.

zahradní jezírko

Přípravy na jaro by tedy nejpozději v březnu měly být v plném proudu. Každý zahrádkář moc dobře ví, že stromkům, keřům, trávníku a záhonům se vyplatí zejména na jaře věnovat opravdu maximální péči. I proto je velmi praktické a také bezpečné nechat například zprovoznění potřebné zahradní techniky na specializovaných servisech. Ušetřený nám tak drahocenný čas, který pak můžete účelně zužitkovat při probouzení své okrasné i užitkové zahrady. V dalších týdnech a měsících během vegetační sezóny se vám za to patřičně odmění svými plody a krásou.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube