Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Dětské hřiště na zahradu svépomocí: Návod, jak ho vybudovat

Dětské hřiště na zahradu svépomocí: Návod, jak ho vybudovat

Vloženo: 14. 04. 2023


Vybudujte si na zahradě vlastní dětské hřiště! Víme, jak z prací udělat zábavný projekt, který si užijete vy i vaše děti. Vytvořte bezpečný prostor pro hraní vašich dětí, který bude rozvíjet jejich fantazii. Zároveň zvýšíte hodnotu pozemku! Se správnými materiály a nástroji to zvládnete levou zadní. 

Vytvořte návrh

Nejprve si vytvořte návrh. Zvažte dostupný prostor, věk a zájmy vašich dětí. Promyslete, jaké typy herního vybavení chcete vybudovat/pořídit. Například zahradní dřevěnou houpačku, skluzavku, prolézačky, pískoviště. 

Vyberte správné místo

Bez vhodného místa to nepůjde. Hledejte rovnou plochu, která je snadno přístupná a mimo potenciální nebezpečí, jako jsou stromy nebo vodní zdroje. Zvažte množství slunečního světla a stínu v dané oblasti, stejně jako povětrnostní podmínky. Chcete koutek, který bude komfortní po celý rok. 

Hřiště se dá i zastřešit. Třeba tak, že ho vybudujete po zahradním altánem nebo pergolou. A děti budou chráněné před deštěm i ostrým sluncem. 

Materiály a nástroje

Jakmile máte plán a místo, připravte si materiály pro stavbu dětského hřiště na zahradě. Většina lidí sází hlavně na dřevo a beton. Využít se dá třeba i štěrk. Měkké povrchy, například mulč nebo gumové dlaždice, snižují riziko zranění v případě pádu. Jestli máte drobotinu hodně malou, vřele doporučujeme.

No a potom už je to klasika, bez které se neobejdete – šrouby, vruty, matice, pila, vrtačka, vodováha, kladivo a metr. Všechno obstaráte během jediného výletu do hobby marketu. Nebo si vše můžete bezstarostně vybrat na srovnávači stavebnin a hobby materiálu zde.

Zatímco některé vybavení na hřiště koupíte (máme na mysli hrací prvky), jiné si můžete postavit svépomocí a ušetřit. Například dětské pískoviště.

Myslete na bezpečnost

Místo před samotnou stavbou připravte – odstraňte kameny, vyrovnejte terén atd. Při stavbě si počínejte pečlivě. Ujistěte se, že všechno drží pevně na svém místě. Stavbou to pro vás nekončí. Pravidelně kontrolujte, zda se tu a tam neuvolnily nějaké šrouby, vruty nebo jiná potenciální nebezpečí. 

Zapojte děti!

Vybudujte dětské hřiště na zahradě a pobavte se u toho celá rodina! Všechna práce nemusí být jen na vás. I nejmenší se mohou trochu „ušpinit“. O to víc jim hřiště přiroste k srdci. A co teprve, když se budou chlubit před kamarády, co s tatínkem a maminkou postavili.  

1) Nechte děti, ať se zapojí do plánování a návrhu. Nakonec je to jejich hřiště.

2) Vezměte je s sebou na nákupy stavebnického materiálu a nářadí. Ať se něco přiučí! 

3) Jestli máte starší děti, ať přiloží ruku k dílu. Dejte jim na starost lehčí měření nebo řezání. Raději to ale po nich nenápadně kontrolujte. Ať vám hřiště nespadne na hlavu. A hlavně je poučte o bezpečnosti práce.

4) Když je hřiště postavené, ratolesti se postarají o výzdobu (nátěry, drobná malba atd.).


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube