Košík je prázdný

Dřevostavby a jejich životnost

Vloženo: 27. 03. 2017


Mnoho lidí se domnívá, že klasické stavby mají delší životnost než dřevostavby, opak je však pravdou. V České republice se udává, že zděné stavby mají životnost 100 let, v tomto měřítku jim dřevostavby plně konkurují. Dřevěné chaty a domy nejen v Krkonoších jsou v některých případech i 200 let staré a nadále plní všechny své funkce. V dnešní uspěchané době jsou však častokrát stavěny dřevostavby, které tak dlouho životnost mít nebudou, kvůli špatné kvalitě.

Základní pravidla pro dlouhověkost dřevostaveb

Největším nepřítelem dřevných staveb je vlhkost. Pokud je špatně rozvržená konstrukce, může dřevěný domek napadnout vlhkost velice snadno. Velice důležité je i dostatečné větrání a vytápění domu či chatky. Nikdy by se nemělo do konstrukce použít dřevo, které má vlhkost vyšší než 15%. Na trhu samozřejmě najdete různé nátěry nebo nástřiky, které chrání dřevo proti vlhkosti. Zahradní domky i dřevěné rodinné domy by měly být pravidelně ošetřeny právě těmito nátěry. Další hrozbou pro dřevěné stavby jsou i dřevokazné houby a hmyz, pokud však dřevostavbu chráníte před vlhkostí, chráníte se i před nimi.

Dřevěná chata

Dřevo a ohnivzdornost

Nikdo jistě nepochybuje o tom, že dřevostavbu může pohltit oheň. Nicméně stejně tak může začít hořet i zahradní domek, který je z ocele. Požární odolnost staveb z ocele je přitom ještě nižší než u dřevěných domků. Je to dáno především tím, že dřevo obsahuje minimální vlhkost, které se nejprve odpařuje a až pak dojde ke vznícení. Navíc sehnat protipožární nátěr na dřevo není žádný problém.  

Dřevostavby u nás i ve světě

I když jsou u nás dřevostavby v celkové výstavbě rodinných domů zastoupeny jenom 4 %, chaty, chalupy a zahradní domky se naopak stávají čím dál oblíbenější. Toto nízké zastoupení je nejspíše způsobeno špatnou důvěrou v materiál, přitom když se podíváme na dřevěné stavby u nás i ve světe, uvidíme, že dřevěné stavby mohou vydržet dlouhou dobu. Jen pro představu nejstarší dochovaná dřevostavba je starší jak 1400 let, jedná se o pagodu Hōryū-ji v japonském budhistickém klášteře.

Hórjú-dži

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube