Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Drtič zahradního odpadu: praktický pomocník pro zahrádkáře i profesionály

Drtič zahradního odpadu: praktický pomocník pro zahrádkáře i profesionály

Vloženo: 24. 01. 2022


Drtič zahradního odpadu vám pomůže minimalizovat bioodpad na zahradě. Rozseká velké větve, odřezky nebo shrabané listí a připraví je na kompost. Poradíme vám, jak si vybrat ten pravý drtič odpadu pro vaši zahradu. 

Co je to drtič zahradního odpadu

Drtič zahradního odpadu využijte na každé zahradě. Největší radost vám ale udělá, pokud obděláváte větší plochu s množstvím stromů a keřů. Drtič vás zbaví pořezaných větví, odřezků a shrabaného listí. Nejvíce práce udělá v období, když budete zazimovávat zahradu před zimou. Původně neforemný materiál nyní využijete na kompost nebo vyhodíte do bioodpadu. Díky drtiči ušetříte spoustu místa i energie. Dříve byly drtiče doménou velkých sadů, ale nyní si je mohou pořídit i drobní zahrádkáři. Cena drtičů výrazně klesla a staly se tak dostupnější pro širokou veřejnost. 

Drtič zahradního odpadu nebo štěpkovač

Pokukujete v obchodě po drtiči zahradního odpadu a nejste si jistí, jaký si vybrat? Poradíme vám, jak se v široké nabídce zorientovat. Na začátku se rozhodněte, jestli chcete štěpkovač nebo drtič zahradního odpadu. Drtič zahradního odpadu je vhodný k mulčování, kompostování a drcení větví. Štěpkovač vám pomůže s přípravou dřeva k topení, ale neumí zpracovat čerstvé a velké větve. Obecně také platí, že drtič je větší, hlučnější a výkonnější. 

Drtič zahradního odpadu

Jak vybrat drtič zahradního odpadu 

Při výběru drtiče zahradního odpadu se zajímejte o jeho následující vlastnosti:

Pohon

Vybrat si můžete elektrický nebo benzínový. Benzínové drtiče mají vyšší výkon, ale jsou dražší, hlučnější a robustnější. 

Drtící ústrojí

Rozlišují se tři druhy drtícího ústrojí. Nožové, šnekové a válcové. Nožové a šnekové ústrojí je typické pro elektrické drtiče. Benzínové drtiče mívají válce. Tento typ ústrojí je také nejvýkonnější. 

Výkon 

Výkon drtiče zahradního odpadu se udává ve Wattech a určuje rychlost a efektivnost přístroje. Elektrické drtiče mívají kolem 5 000 W, benzínové až 3x více. 

Průměr a délka větví

Většina drtičů zahradního odpadu zvládne větve o průměru 4 cm. Pokud jste majitelem zahrady s běžnými okrasnými stromky, bude pro vás takový drtič naprosto dostačující. 

Hmotnost

Zatímco elektrické drtiče mají kolem 30 kg, benzinové mohou dosáhnout hmotnosti až půl tuny. Proto bývají vybaveny koly pro snazší manipulaci. u 

Doplňkové funkce

Drtiče zahradního odpadu nabízí mnoho doplňkových funkcí. Patří mezi ně například sběrná nádoba, pěchovadlo, násypník, podavač nebo zpětný chod. 

Cena drtičů zahradního odpadu 

Na malé zahrádce s pár okrasnými stromy a keři si vystačíte s levnějšími modely drtičů. Jejich cena se pohybuje kolem 20 000 Kč. U rozsáhlejších pozemků počítejte s investicí přes 40 000 Kč. Pokud jste profesionál nebo náročný zákazník, připravte si částku až 10x vyšší.  

Pokud drtič zahradního odpadu zrovna nepoužíváte, schovejte ho do zahradního domku. Tam bude v bezpečí před zloději i před deštěm. 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube