Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak na vytápění zahradního domku?

Jak na vytápění zahradního domku?

Vloženo: 21. 04. 2024


Přes léto si často zvykneme posedět delší dobu s přáteli, pojíst, popít a schovat se tam, kde máme před okolím klid. Pokud nám s přicházejícím podzimem pohodička končí a nemáte v domku ještě vyřešeno vytápění na zimu, je nejvyšší čas to napravit! Dřevěné zahradní domky a chatky se dají totiž i pohodlně vytápět. V tomto článku se podíváme na několik základních metod vytápění, které mohou být ideální pro zahradní domek nebo rekreační chatu v zahrádkářské kolonii.

Vytápění zahradní dřevostavby

Izolace a úsporná opatření

Pokud chceme využívat zahradní domek nebo rekreační chatu i v podzimních a zimních měsících, je nezbytné zajistit jejich zateplení. To je klíčové pro minimalizaci úniku tepla a vytvoření příjemné atmosféry uvnitř.

Existuje několik možností zateplení, včetně izolace stěn, stropu a podlahy. Kvalitní zateplení dokáže dokonce snížit náklady na vytápění a zlepšit energetickou účinnost. Bez pořádného zateplení by zahradní domek v zimě mohl být nepohodlný a nevhodný k užívání. 

Odborníci radí, že na izolačních materiálech a také zateplení není vhodné šetřit. Investice do kvalitní minerální vlny s vysokými parametry se brzy vrátí prostřednictvím snížení nákladů na vytápění a poskytnutí komfortu a klidu. 

Kvalitní izolace dokáže chránit jak před chladem, ale také i před horkem, což zajišťuje pohodlnou teplotu uvnitř domu nejen během zimy, ale i v horkých letních dnech.

Výběr vhodného vytápění

Výběr vhodného vytápění je zásadní pro každý prostor, ať už se jedná o zahradní domek, rekreační chatu nebo jakýkoliv jiný typ nemovitosti. Při výběru metody vytápění je důležité zvážit několik faktorů, včetně velikosti prostoru, dostupnosti energie, finančních nákladů, účinnosti a individuálních preferencí uživatele. Bezpečnost a snadná údržba jsou také klíčovými hledisky, které je třeba zohlednit při rozhodování o vhodném způsobu vytápění.

TIP: Některé druhy vytápění, zejména ty přenosné, jsou vhodné k využití pro alespoň částečné vytápění pergol nebo altánu.

Podlahové vytápění

Stále častěji se setkáváme s rostoucím zájmem o podlahové vytápění, které přináší řešení některých nedostatků tradičních topných systémů. Tento typ vytápění může být realizován buď pomocí teplovodních trubek nebo elektrických topných rohoží. Důležité je udržování teploty podlahy v optimálním rozmezí, ideálně mezi 24 a 26 °C. Díky tomu se teplý vzduch stoupající od podlahy postupně šíří po místnosti, což minimalizuje nepříjemný pocit studených nohou. Podlahové vytápění se hodí ale spíše do větších zahradních chatek.

Podlahové vytápění může přinést i značné úspory financí, protože umožňuje vytápět místnost na nižší teplotu než tradiční radiátory. To je dáno tím, že teplo se šíří rovnoměrněji po celé ploše místnosti. Jedním z dalších benefitů podlahového vytápění je jeho přínos pro alergiky. Na rozdíl od klasických topných systémů, které mohou vířit prach, podlahové vytápění tuto nevýhodu eliminuje.

Je však třeba zmínit i některé nevýhody tohoto typu vytápění. Pořizovací cena podlahového vytápění může být pro někoho překážkou, neboť se pohybuje v rozmezí od 500 do 2 000 Kč za metr čtvereční. Při pokrytí větší plochy to může výrazně zatížit rozpočet. Dalším aspektem je delší doba, kterou podlahové vytápění potřebuje k ohřátí místnosti ve srovnání s tradičními topnými systémy jako jsou radiátory či přímotopy.

Tepelné infrazářiče

Infrazářiče přinášejí účinné vytápění malého zahradního domku, kdy se nejprve ohřívají osoby a nábytek, a teprve poté se přenáší teplo do vzduchu. Jejich provoz neprodukuje žádné škodlivé látky a umožňuje jejich použití i v uzavřených prostorách. Pro alergiky je výhodou, že se při jejich použití nevíří prach, a zároveň se zahradní domek rychle vyhřeje. Infrazářiče jsou navíc přenosné, lehké a cenově dostupné. Přístroj je také ideální pro rychlou montáž na zeď. Je však třeba mít na paměti, že infračervené zářiče ohřívají pouze místo, na které je jejich paprsek zaměřen, a proto je důležité je umístit vhodně pro optimální využití.

Infrazářiče

Infrazářiče jsou vyráběny o různém výkonu. Ty s vyšším výkonem mají větší dosah zahřívané plochy. Zvolte typ vhodný pro velikost vašeho zahradního domku.

Teplovzdušné konvektory a ventilátory

Elektrické teplovzdušné konvektory a ventilátory fungují tak, že elektrická energie nejprve pohání ventilátor, který proměňuje tuto energii na teplo, jež je následně vyfukováno do místnosti. Tímto způsobem se vzduch v prostoru rychle ohřívá. Avšak teplota v zahradním domku závisí pouze na provozu ventilátoru, protože tento typ zařízení není schopen udržovat teplo po vypnutí. Některé z těchto přímotopů lze instalovat na podlahu, nebo dokonce na zeď.

Teplovzdušný ventilátor

Pro alergiky a astmatiky může být tento typ přímotopu problematický, protože může docházet k víření prachu, přepalování prachu v místnosti a vysoušení vzduchu. 

Elektrické přímotopy

Tradiční elektrický přímotop funguje tak, že ze spodní části nasává studený vzduch, který je následně ohříván při průchodu přes topné těleso a vyfukován zpět do místnosti jako teplý vzduch shora. Tímto způsobem se postupně zahřívají i okolní předměty a osoby. Konvekční vytápění má své nevýhody, zejména energetickou náročnost a nevhodnost pro alergiky, protože může docházet k přepalování prachu na topném tělese. Nicméně je toto zařízení snadno přenosné, má relativně rychlý účinek a dobře poslouží v menších prostorech, kde je přítomen nábytek.

Tento typ je vhodné použít do prostor, kde potřebujete rychle zvýšit a udržet teplotu. 

Olejové radiátory

Pokud potřebujete rychle zahřát místnost nebo prostor, je vhodné použít olejové radiátory. Jejich hlavní výhodou je okamžité zahřátí, tichý provoz a dlouhodobé udržení tepla díky akumulaci oleje.

Olejové radiátory fungují na principu ohřevu oleje pomocí elektrické spirály a jsou napájeny běžnou zásuvkou. Nejsou však ideální pro trvalé nepřetržité vytápění kvůli své vysoké energetické spotřebě. Olejové radiátory mají důležité bezpečnostní funkce, jako je termostat pro nastavení teploty, ochranu proti přehřátí, automatické vypnutí v případě převrácení, a také ochranu proti zamrznutí. 

Topné panely

Topné panely nabízejí skvělé řešení pro prostory, které potřebují příležitostné vytápění nebo pro situace, kdy není k dispozici jiná možnost vytápění. Mohou být užitečné například na chatě nebo také v zahradním domku, dokud se hlavní topení nerozjede. Nevýhodou jsou jejich větší rozměry, nutnost volného prostoru před nimi a nutnost použití nezávislého termostatu. 

Topné panely ohřívají předměty, nikoliv vzduch, ten se tím pak postupně ohřívá. Jejich pořizovací cena je podstatně vyšší, avšak umí uspořit více energie. Topné panely jsou ideální a zeď nebo na stropy, což je vhodné pro malé prostory. Výhodou je, že vzduch nevysuší a ani nevíří, tak jej alergici a astmatici určitě ocení.

Krbová kamna na tuhá paliva

Tuhá paliva jsou nejstarším principem zavádění tepla do domu. Je to nejprověřenější metoda vytápění a ani teď neztrácí na atraktivitě. Nejčastěji používanými palivy jsou uhlí, dřevo a jejich směsi jako je koks či brikety. Nevýhodou je náročnost na časté doplňování paliva a problémy s uskladněním. V neposlední řadě jde o dopad na životní prostředí, který je stále více limitován a bude limitován více i do budoucna.

Při výběru krbových kamen je důležité zvolit model, který má dostatečný výkon pro vaši chatu a který splňuje bezpečnostní normy.

Solární vytápění

Pro ekologicky zaměřené majitele chaty může být solární vytápění atraktivní možností. 

Solární panely jsou instalovány na střeše chaty, a využívají tak energii ze slunce k ohřevu vody nebo vzduchu. Solární panely instalované na střeše chaty absorbují sluneční záření a přeměňují ho na teplo, které je poté distribuováno dovnitř chaty. Tímto způsobem je možné snížit své náklady na vytápění a zároveň minimalizovat negativní dopady na životní prostředí.

Při výběru vytápění dbejte na bezpečnost!

Při výběru topení pro zahradní domek či rekreační chatu je důležité brát v úvahu umístění topidla. Musí být umístěno mimo dosah malých dětí a zvířat, aby se předešlo riziku popálení. Dbejte na to, aby byly přímotopy umístěny mimo dosah hořlavých materiálů. Nenechávejte topení zapnuté bez dozoru, zejména pokud se jedná o elektrické zařízení, a nikdy ho nenechávejte zapnuté přes noc v jiné místnosti. 

Je důležité mít na paměti bezpečnostní opatření a pečlivě vybírat vhodné topení, abyste mohli zahradní domek využívat bezpečně a pohodlně po celý rok.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube