Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Hustý živý plot – vizitka dobrého zahrádkáře

Hustý živý plot – vizitka dobrého zahrádkáře

Vloženo: 22. 05. 2016


Většinou si lidé pořizují živé ploty hlavně pro ohraničení svého pozemku, nebo aby oddělili části zahrady. Samozřejmě slouží i jako ochrana před zvěří a poskytuje naprosté soukromí a tu nejlepší protihlukovou clonu. Živé ploty plní i estetickou funkci, při správně údržbě je takový živý plot dokonalou ozdobou vaší zahrady.

Dělení živých plotů

Živé ploty se dělí na dvě skupiny – tvarované a volně rostoucí živé ploty. Tvarované živé ploty jsou nízké, ale i vyšší, ty jsou však náročnější na údržbu. Volně rostoucí živé ploty jsou čím dál více vysazovány. Jsou charakteristické růstem, olistěním a některé druhy svými květy. Oproti tvarovaným, zabírají více místa.

Správné načasování

Chcete-li se dopracovat k dokonalému živému plotu, je důležité se o plot starat pravidelně. Základem je pravidelné zastřihování a tvarování, díky tomu zajistíte správný růst a hustotu. Pokud budete plot zastříhávat pravidelně, vyhnete se nechtěnému vystřižení nevzhledného tvaru. Četnost stříhání závisí na druhu dřeviny. U jehličnanů většinou stačí pouze jedno stříhání za rok, nejčastěji v květnu. Listnatý živý plot se stříhá většinou dvakrát do roka, v červnu a srpnu.

Stříhání živých plotů

Důležité je, aby se poprvé živý plot stříhal, až budou rostliny pevně zakořeněné, to bývá většinou dva roky po vysazení. Zastřihávání, ať už u živého plotu kolem celého pozemku nebo jenom pár metrů, je velice náročné. V dnešní době na trhu najdete několik pomocníků. Jedna možnost je využití nůžek, ty se většinou používají při jemné práci a na dokončení zástřihu. Další možností jsou benzínové nebo elektrické plotostřihy, ty práci poměrně zrychlí a zjednoduší. Práce s plotostřihem není jednoduchá a při používání tohoto stroje je důležité dbát opatrnosti. Pokud budete dodržovat základní pravidla, uvidíte, že se práce ve finále usnadní.

TIP: Přečtěte si o krásných, ale i jedovatých rostlinách na vaší zahradě.

Foto: garten.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube