Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Inspirace pro českou venkovskou zahradu

Inspirace pro českou venkovskou zahradu

Vloženo: 16. 08. 2022


Rádi byste u sebe na pozemku vytvořili zahradu, která připomíná staré dobré časy? Inspirujte se českým venkovem. Poradíme, co nesmí chybět a po jakých materiálech sáhnout. 

Vsaďte na tradiční materiály

Dřevo, cihly a kámen jsou materiály, které na české venkovské zahradě nesmí chybět. Například při tvorbě cest, ale třeba i pro různé dekorace a zahradní vychytávky. Snažte se vyhnout plastu. A to i při výběru zahradního nábytku. Raději si kupte zahradní nábytek z ratanu nebo dřeva. 

Jestli máte doma kutila, o to lépe pro vás. Využijte tyto tradiční materiály k tomu, abyste si z nich zhotovili co nejvíc věcí pro běžné užívání i dekorace – zídky, květináče, plůtky. Zapojte vlastní um a vytvořte si originální předměty, které vaší zahradě dodají tu správnou atmosféru.  

Dejte věcem druhou šanci

Máte po ruce staré kolo, žebřiňák nebo palety, které jsou nevyužité? Předělejte je na něco jiného. Na internetu je spousta návodů, jak z palet vytvořit vertikální zahradu, z bicyklu ozdobné květináče atd. Jestli hledáte inspiraci pro zahradu, vzpomeňte si na staré časy. Naši předci zřídkakdy něco vyhodili!

Sázejte stromy

Dnes už se na zahradách stromy tak často nevídají. Lidé se o ně nechtějí starat. Přitom pěkně vzrostlý strom je ozdobou každého pozemku. Mezi typicky české stromy patří jabloň, ořech nebo třešeň. Jestli už nějaký máte, byť třeba nenese plody, nezbavujte se ho. V létě vám i trávníku poskytne úkryt před sluníčkem. 

Rostliny pro okrasu i užitek 

Pomyslnou korunou české venkovské zahrady jsou květiny a keře. Mezi tradiční květiny venkovské zahrady patří například slunečnice, denivky, orlíčky, floxy, barvínek, hledíky, tulipány a samozřejmě růže. Čím dál tím častěji se na českých venkovských zahradách setkáváme i s levandulemi. 

Nezapomeňte na záhony se zeleninou nebo bylinkami. Koukněte se na náš výběr zahrádkářských aplikací. Usnadní vám pěstování a celkovou péči o zahradu. A jestli chcete mít zahradu jako obrázek, zapřemýšlejte nad jezírkem. Na našem blogu zjistíte, jak postavit zahradní jezírko

Udržujte zahrádku v tom nejlepším stavu

O zahradu je potřeba se starat. Pořiďte si domek na nářadí, kam si po práci uklidíte veškeré náčiní. Jednak vám nebudou překážet, za druhé svou výbavu ochráníte před nezvanými hosty.

Posezení pro celou rodinu

Pokud chcete posezení udělat kousek dál od samotného domu, doporučujeme altány. Takový altán ze dřeva do české venkovské zahrady perfektně zapadne. Nechte ho obrůst, například vinnou révou. Nezapomeňte na pohodlný textil, nějaký s tradičními vzory květin a zvířat. 

Pergolu zase umístíte hned vedle domu. Architektonicky oba objekty slaďte, ať jeden navazuje na druhý. Popínavé rostliny jsou ozdobou každé pergoly. Zvolte dekorace s patinou, případně takové, které si sami vyrobíte. 

Pokud si chcete českou venkovskou zahradu vytvořit v zahrádkářské kolonii, neobejdete se bez zahradního domku. V poctivé dřevostavbě se dá i sem tam přespat, navíc si do ní uschováte všechno zahradní náčiní.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube