Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Inspirace pro zahradní posezení k odpočinku i zábavě

Inspirace pro zahradní posezení k odpočinku i zábavě

Vloženo: 12. 05. 2022


Přinášíme inspiraci pro zahradní posezení. Poradíme, kam ho umístit a co všechno v něm nesmí chybět – od zahradního nábytku po svítidla. Užijte si svou zahradu na maximum! Ať už zde hodláte odpočívat nebo pořádat setkání s blízkými.   

Kde posezení na zahradě umístit

Kam umístit posezení na zahradě? Nabízí se dvě varianty. Uspořádat posezení na zápraží má své výhody – vše máte pěkně po ruce a nemusíte chodit daleko, když pořádáte grilování, uklízíte či nosíte občerstvení pro hosty. Posezení u zdi domu je vhodné ochránit pergolou, jinak vás bude obtěžovat přímé slunce a déšť.

Další možností je umístit posezení do prostoru k nějaké dominantě. Tou může být například gril, který jste si postavili kousek od baráku. Dále také bazén, případně pod košatý strom. Strom vám poskytne částečný stín, bazén zase příjemně ochladí. Ovšem posezení v prostoru je dobré ochránit altánem, abyste před ošklivým počasím nemuseli utíkat do domu. Nedoporučujeme posezení orientovat na západ, slunce z této strany v odpoledních hodinách intenzivně svítí. 

Co u zahradního posezení nesmí chybět

Aby se vám příjemně sedělo, relaxovalo a mohli jste zde trávit i letní večery, tak je potřeba zahradní posezení upravit a přidat nábytek, dekorace a kvalitní osvětlení.

Zahradní nábytek

Jaký zvolit zahradní nábytek? Nejlépe vypadá, když se vám podaří vše sladit do jednoho stylu. Podívejte se na článek Zahrada inspirace na různé druhy zahrad a jak je možné zahradu uspořádat. Zahradní nábytek se dá sladit i s altánem či pergolou.

Podle čeho vybírat materiál zahradního nábytku? Dbejte na to, aby byl materiál odolný vůči výkyvům počasí a také skladný. Když pojedete na dovolenou, budete ho chtít uklidit. Alternativou je zahradní nábytek z betonu, o který se nemusíte nijak starat a který na vás bez problémů počká i v době vaší nepřítomnosti. 

Nejoblíbenější je v poslední době zahradní nábytek z ratanu, který má pěkný přírodní vzhled. Hezky vypadá i nábytek z odolného dřeva – vydrží špatné počasí, ovšem musíte se o něj pravidelně starat. Plastový nábytek je klasika, která skoro nic nestojí. Designově ovšem do přírodního prostředí moc nezapadá. Zajímavý je také zahradní nábytek z kovu, zejména pokud se jedná o zdobnou řemeslnou práci. 

Dekorace pro posezení na zahradě

Minimalistické zahradní posezení se obejde bez dekorací. Stačí, když zahrnete kovové prvky a imitace kožešin, například ve formě podsedáků. Zajímavě vypadají i neopracované kusy dřeva, které nějak šikovně zakomponujete do prostoru.  

Pokud chcete navodit atmosféru útulného venkovského stylu, vsaďte na starší věci denní potřeby, které přetvoříte na vlastní dekorace, například udělejte květináče ze starých konviček či vystavte staré nádobí. Populární provence styl si zase potrpí na levandule a dekorace připomínající atmosféru přímořského letoviska, tedy mušličky, rybářské sítě atd.

Příjemnou atmosféru vykouzlíte pomocí závěsů. Do altánu jsou jako dělané. Díky nim získáte dostatek soukromí a stín. Pergolu nechte obrůst popínavými rostlinami, vedle vistárie je čím dál tím častější vinná réva. Nezapomeňte na pohodlné podsedáky a další bytový textil, závěsné květináče či svíčky pro večerní romantiku. 

Osvětlení pro domácí posezení

Osvětlení pro pergolu, altán a další styly zahradního posezení vybírejte s ohledem na váš komfort i výkyvy počasí. Je lepší, když je svítilna odolnější vůči vlhkosti a prachu (určuje se podle stupnice IP). V současnosti jsou oblíbená menší závěsná světýlka či žárovky. Dobrou volbou je i LED stmívatelná lampa, u které si sami upravíte stupeň intenzity světla či solární světla na zahradu.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube