Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak a kdy správně čistit krb nebo kamna?

Jak a kdy správně čistit krb nebo kamna?

Vloženo: 16. 12. 2018


S provozem krbu a krbových kamen souvisí i nutnost jejich čištění, které pomáhá zachovat jejich funkčnost a umí prodlužovat životnost. Aby byl systém vytápění co nejefektivnější, je nutné zahrnout do údržby i přistavěný komín, s jehož vyčištěním si můžete pomoci i sami, nebo si zavolat kominíka.

Znečišťování krbů a kamen je při provozu způsobeno většinou nedostatečně vysušeným dřevem. Proto se podívejte, čím topit v krbu. Způsobuje to i nutno čistit. Prevencí před nadměrným a častým zanášením kamen a trubek je používání kvalitního paliva a čištění kamen i komínů. Krbová kamna nebo krb potřebují ke svému správnému chodu dostatečnou údržbu. Základem je pravidelné čištění od usazenin a od popela. K němu by se určitě mělo vždy přidat i čištění po sezóně a také odpovídající péče o přistavěný komín. Jen tak budete mít záruku, že budou vaše krbová kamna stále plně funkční.

Zásady pro čištění kamen a krbu

Krbová kamna a krb stačí čistit podle intenzity a způsobu užívání tak 1x za 3 až 4 dny. Kamna či krb musí být vždy studené. Záleží i na tom, jak velká kamna jsou a jak velkou mají nádobu na popel. Nejdůležitější je při údržbě vybírání popela, které dost velkou měrou znečisťuje místnost. Zkuste si pořídit vysavač popela, který se napojí na obyčejný vysavač, nebo má samostatný motor a popel sesbírá do plechové nádoby. Popel pak jednoduše vysypete. Můžete jej dát i na kompost a použít jako hnojivo při hnojení.

čištění kamen

Znečistěné sklo

Pokud se sklo u kamen zanáší moc často, ve spalovací komoře je příliš nízká teplota, nebo zcela neefektivně využíváte vzduchové ventily. Přívod primárního vzduchu musí být otevřen jen při zatápění nebo po přiložení do kamen. Slouží k tomu, aby nám palivo rychleji vzplanulo. Dřevo na topení musí být pořádně vyschlé. Na dvířka a sklo se prodávají speciální čističe, především v podobě gelů. Vystačíte si i s klasickými novinami, které usazeniny mechanickým čištěním odstraní.

Větší zásahy až po topné sezóně

Po skončení topné sezóny krbová kamna vyčistěte mnohem důkladněji. Mimo zbavení se popela a sazí je třeba důkladná kontrola topidla a jeho konstrukce. Po očistění vnitřního pláště, úklidu prachu, zbytků popela a nečistot zajistěte, že do kamen nebude pršet. Pomůže i stříška na komín. Bude v nich proudit vzduch, a proto nechte vzduchové otvory otevřené. Pokud v zůstane trocha popela, bude nasávat vlhkost ze vzduchu, bude způsobovat korozi částí kamen a krbové vložky. Je vhodné vyčistit u kamen i kouřovod, což lze vyřešit rozebráním, či vložením čisticí tvarovky do kouřovodové cesty.

Péče o povrch krbových kamen

Vnější část, stejně jako vnitřek kamen či krbu potřebuje také odpovídající péči. Očistěte zaprášená a špinavá krbová kamna i krb. Čistěte kamna a krb, až jsou zcela vychladlá. Pomůže vám k tomu obyčejný vysavač. V případě dalších znečištění si vystačíte s teplou vodou, do které přidáte mýdlo nebo běžný prostředek na nádobí. Pak je omyjete hadrem či houbou.

Čištění komínu

Usazené saze zhoršují tah a mohou zapříčinit i požár. I proto se od ledna roku 2011 musí jednou za rok povinně provádět revize odborným technikem nebo kominíkem. Na čištění komína si můžete zavolat kominíka. Na trhu jsou k dostání chemické čističe, co se nasypou na rozpálené palivo. Do komína se dostávají látky, které saze přemění na oxid uhličitý, který se spalinami odchází ven. Můžete použít čistící polena. Látky uvolněné při hoření rozkládají a přeměňují saze, které opadají a odejdou komínem pryč. Metoda je vhodná do velkých ohnišť a otevřených krbů. Komín lze pročistit štětkou. Podívejte se, jaké zajistit nejlepší topení v domku, chatce, chatě či v chalupě.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube