Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak účinně bojovat proti škůdcům dřeva a chránit své dřevostavby?

Jak účinně bojovat proti škůdcům dřeva a chránit své dřevostavby?

Vloženo: 22. 02. 2024


Věděli jste, že správně chráněné dřevostavby mohou mít životnost až o 20 let delší než ty, které nejsou řádně udržovány? Existují i příklady dřevěných konstrukcí, které vydrží až 80 let v optimálním stavu, a některé dokonce přetrvávají ve vynikajícím stavu i po několik století.

škůdci dřeva

Pokud si přejete, aby váš zahradní domek patřil mezi ty dlouhověké, nezanedbávejte ochranu proti biotickým škůdcům. Mezi nejznámější biotické škůdce patří dřevokazné houby a dřevokazný hmyz. Jak tomu všemu předcházet, a co dělat, když už je dřevostavba napadena?

Dřevokazný hmyz: Co to je a jak jej zlikvidovat?

Většina druhů dřevokazného hmyzu využívá dřevo jako svůj hlavní zdroj potravy a optimální prostředí pro vývoj svých larev. Tento hmyz napadá a poškozuje nejen samotné dřevo, ale i stavební dřevěné konstrukce, podlahy, krovy, nábytek, umělecká díla a další dřevěné předměty.

Dřevokazný hmyz působí na dřevo jak přímo, tak i nepřímo. Přímé poškození zahrnuje aktivitu dospělého hmyzu a larev, které vytvářejí v dřevě komplexní spleť chodeb s malými vletovými a výletovými otvory. Postupem času je struktura dřeva oslabena a znehodnocena natolik, že ztrácí svou pevnost a začíná se postupně rozpadat. Při vysokém stupni napadení dřeva mohou vznikat spojené chodby nazývané kaverny. Tyto vyhlodané průchody mohou sloužit jako cesty pro proniknutí do dřeva, buď hmyzem nebo některými druhy plísní. V takovém případě hovoříme o nepřímém napadení dřeva. 

Nejrozšířenějším škůdcem ve dřevě je bezesporu červotoč a tesařík krovový. Mezi další zástupce můžeme zařadit pilořitku velkou, hrbohlava nebo mravence dřevokaze.

Pro zvýšení odolnosti dřeva proti škůdcům doporučujeme aplikovat chemický prostředek určený k ochraně proti dřevokazným broukům. Tyto chemické přípravky působí preventivně, kontaktně a prokazují vysokou účinnost.

Dřevokazné houby: Co to je a jak je účinně odstranit?

Mezi biologickými škůdci dřeva jsou právě houby nejnebezpečnější. Než se je podaří odhalit, mohou poškodit velkou část zahradní pergoly nebo celý zahradní domek.

Nejčastější dřevokaznou houbou je dřevomorka domácí, případně outkovka nebo čechratka sklepní, troudnatec růžový, trámovka či pornatka

Jedna z nejznámějších hub, dřevomorka domácí, představuje nejzávažnější chorobu dřeva. Tato vytrvalá dřevokazná houba dokáže napadnout dřevo tak, že způsobuje jeho hnití, a to může vést až k vážnému ohrožení stability dřevostavby. Plodnice dřevomorky sami produkují vlhkost, což vytváří ideální podmínky pro vlastní udržení a rozmnožování této dřevokazné houby. Podhoubí dřevomorky se šíří pomocí rhizomorf, což jsou dlouhá vlákna, která nejen proniknou dřevem, ale mohou se dostat i do stěn, zdí nebo jiných materiálů. V případě intenzivního napadení vzniká vážný problém, protože je často nezbytné postižený materiál úplně odstranit a nahradit novým.  

Dřevomorka má typicky hnědou až čokoládově hnědou barvu. Její okraje jsou čistě bílé, tzv. vatovitého povrchu. V době zralosti dokáže vyprodukovat až 6 000 výtrusu za minutu, z čeho vyplývá, že může poškodit velkou dřevěnou plochu. Boj s touto houbou je velice obtížný a doporučuje se napadené dřevo okamžitě odstranit a poté stavebně upravit celou stavbu. 

Pravidelné opakované natírání proti dřevokazným houbám představuje skvělé preventivní opatření. Tímto způsobem lze v suchém prostředí zabránit škůdcům v infestaci a chránit dřevo před možnými chorobami. Je důležité zdůraznit, že účinná ochrana proti dřevomorce vyžaduje systematický a preventivní přístup.

Prevence jako základ úspěchu!

Dřevo je tradiční a esteticky příjemný stavební materiál, ale může být náchylný k poškození ze strany různých škůdců. Tyto nepříjemné návštěvníky lze však úspěšně eliminovat nebo minimalizovat pomocí několika preventivních opatření a účinných metod ochrany. 

  • - Pravidelná kontrola dřeva je klíčová v boji proti škůdcům, kteří mohou ohrozit pevnost a strukturu dřeva. Pravidelně prohlížejte všechny dřevěné konstrukce včetně stropů, podlah, stěn a střechy. Hledejte jakékoliv známky dřevokazných hmyzů nebo plísní, jako jsou drobné otvory, dřevokazné zvětrávání nebo hmyzí exkrementy.
  • - Včasná a rychlá detekce je důležitá, a proto jednejte ihned. Čím dříve se problém identifikuje, tím snáze a levněji jej lze řešit. V případě poškození dřeva je možné využít profesionální služby k ověření rozsahu a typu poškození.
  • - Impregnační prostředky jsou důležité jako prevence škůdců. Tyto látky pronikají do dřeva a chrání ho před hmyzem a plísněmi. Existuje mnoho různých typů impregnačních prostředků, takže je důležité vybrat ten správný v závislosti na typu dřeva a jeho umístění.
  • - Udržujte optimální vlhkost. Někteří škůdci mají rádi vlhké prostředí. Udržujte optimální úroveň vlhkosti ve vašem domě pomocí odvětrávání, klimatizace nebo využíváním odvlhčovačů vzduchu. Tím snížíte riziko infestace dřeva. 
  • - Vyvarujte se skladování dřeva v blízkosti dřevostavby. Pokud máte dřevo skladované v blízkosti dřevostavby, může to přitahovat škůdce. 

Impregnace dřeva jako strategie ochrany dřeva 

Udržování dřeva v suchém stavu by představovalo nejjednodušší formu ochrany, avšak není vždy úspěšná. Proto se uplatňuje ochrana chemická. Tradiční dřevěná barva či krycí lak nemohou poskytnout dřevu dostatečnou ochranu, zejména vzhledem k jeho přirozenému pohybu, který může narušit integritu povlaku. Praskliny vytvořené tímto pohybem mohou sloužit jako vstupy pro škůdce. Optimální volbou se stává impregnace pomocí specializovaných prostředků, které lze aplikovat buď samostatně, nebo svěřit tuto práci odborníkům. Chemická ochrana je zejména vhodná tam, kde je dřevo klíčovým konstrukčním prvkem nebo kde je obtížné jej opravovat či nahrazovat.

TIP: Nevíte si rady, jak a čím natřít zahradní domek nebo jinou dřevostavbu? Kompletního průvodce najdete zde

Jak poznat napadené dřevo dřevokazem?

Jestliže je dřevo napadeno dřevokazným hmyzem, tak na povrchu postiženého dřeva jsou patrné malé kulaté dírky, známé jako vletové nebo výletové otvory. Během ticha, například v noci, je možné slyšet charakteristické chroupání, což je typické zejména pro tesaříky nebo červotoče. Dalším nebezpečím pro toto poškozené dřevo jsou dřevokazné houby a plísně, které jsou přitahovány škůdci do těchto vytvořených chodbiček.

Dřevokazné houby, které napadají dřevo buď odbourávají celulózu a dřevo postupně hnědne a rozpadá se kostkovitě, nebo útočí na lignin, což má za následek zesvětlení materiálu, jeho změknutí a drobení se. Charakteristickým znakem přítomnosti dřevokazných hub a plísní je tzv. mycelium, což je vatovité pletivo tvořené buněčnými vlákny, které buď prochází dřevem nebo se přichytává na jeho povrchu.

Napadené dřevo: Sanace dřeva krok za krokem

Na trhu najdeme dva druhy nátěrů, a to preventivní a sanační. Rozdíl mezi nimi je již patrný z názvu. Avšak pokud řešíme již vzniklý problém, musíme sáhnout pro sanační nátěr, který dřevo ošetří. Při výběru vhodného nátěru musíme zvážit i místo, kde jej budeme používat. Dnešní trh nabízí nátěry, jak do interiéru, tak i exteriéru. Nátěry se aplikují obvykle postřikem, nátěrem, ponořováním nebo také tlakovou impregnací. Pozor některé nátěry se musí ředit.

Ošetření dřeva krok za krokem: 

  1. 1. Odstranění napadených částí dřeva: Začněte odstraňováním všech částí dřeva, které byly napadeny, a pokračujte v procesu odstranění, dokud nezůstane pouze zdravá část dřeva. Dále odstraňte veškeré staré nátěry, které mohou ovlivňovat adhezi nových ochranných prostředků. Nezapomeňte na očištění a odmaštění povrchu postiženého dřeva, aby byl připraven na aplikaci. 
  2. 2. Aplikace přípravku: Dodržujte instrukce na přípravku pro ošetření dřeva a aplikujte ho na připravený povrch. Pro zvýšení účinnosti nátěru můžete použít tzv. injektážní způsob aplikace, tj. tlakovou chemickou injektáž.
  3. 3. Spolupráce s odborníky při postižení nosných částí: Pokud jsou nosné části konstrukce natolik postiženy, že hrozí její nestabilita, je nezbytná spolupráce s odborníky, včetně konzultace se statikem.


Boj s dřevokazem není lehký, proto by se prevence neměla v žádném případě zanedbávat. Pokud už s nimi bojujete, je lepší se obrátit pro radu k odborníkům, dokud je ještě čas.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube