Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak dotáhnout zahradní pergolu k dokonalosti?

Jak dotáhnout zahradní pergolu k dokonalosti?

Vloženo: 13. 05. 2019


Pergola je skvělé místo k posezení pro chvíle odpočinku a setkání s přáteli i s rodinou. Nemusíte ji využívat jen na jaře a v létě, ale i na podzim a v zimě, jen musíte tu svou pergolu správně vybavit.

Pod pergolu je třeba dát zahradní nábytek, gril a na léto vhodné stínění. Od posezení pod pergolou v zimě si stačí pořídit vhodné topidlo a bude vám rázem teplo i v sychravém počasí. Venkovní topidla vám zpříjemní chvíle strávené venku v období podzimu a zimy. Nemusíte jen topit v krbu.

Pergola

Posezení pod pergolou

Základním vybavením každé pergoly je zahradní nábytek. Nemusíte si pořizovat jen klasické, plastové židle a stůl. Můžete být mnohem nápaditější a vybavit si svou pergolu nábytkem z kovu, exotického dřeva nebo umělého ratanu. Kromě klasických pohovek, křesel, židlí a lavic můžete zvolit i lehátka, houpací sítě a praktické úložné boxy. Kromě většího stolku zkuste i servírovací stolek na kolečkách. Pro ničím nerušené posezení pod pergolou i za nepříznivého počasí je potřeba myslet i na zastřešení pergoly. Zastřešit pergolu můžete např. polykarbonátovou deskou, kterou si u nás můžete objednat společně s pergolou.

Gril, krb, udírna či zahradní kuchyně

Pergola je často především prostorem pro gastronomické zážitky. Pak by v ní neměl chybět vhodný gril, krb, udírna či zahradní kuchyně. Pergolu můžete vybavit i policemi, zásuvkami nebo skříňkami pro uložení grilovacího náčiní. Oblíbená je i venkovní kuchyň, kde je i sporák a lednice.

Pergola s krbem

Stínění a ochrana proti větru

Pokud začne v létě slunce nemilosrdně pražit, nebo začne foukat vítr, zahradní pergoly a altány si vybavte vhodným stíněním a ochranou proti větru. Vítr můžete omezit pomocí rákosových rohoží či popínavých rostlin, vhodnější jsou ale klasické zástěny. Stín zajistí třeba vhodná kazetová markýza.

Venkovní osvětlení

Pokud chcete přístřešek používat i večer, na podzim a v zimě, je třeba jej vybavit patřičným venkovním osvětlením. Osvětlení, elektrická svítidla a oblíbené LED pásky lze zavěsit na střešní trámy i nosné sloupy. Pro romantické večery si můžete pořídit i elektrické louče.

Zahradní pergola

Venkovní topidla

Venkovní topidla mohou být na elektrický proud, spalování hořlavých plynů i nafty. Druh paliva je důležitý, hlavně pokud budete zahradní topidlo na terase pod pergolou používat opravdu velmi často.

  • Plynové zahradní topidlo ohřívá vzduch proudící kolem hořáku a pak jej vyzařuje do okolí. Jako palivo slouží propan butan ve 2 kg, 5 kg nebo 10 kg lahvích a topidlo může mít i regulátor pro nastavení teploty.
  • Elektrická venkovní topidla mají na ohřívání vzduchu elektrickou topnou spirálu či topný článek, od kterých se teplý vzduch ventiluje dále do prostoru. Zapojuje se do elektrické sítě a má možnost nastavení výkonu pro regulaci teploty.
  • Venkovní infrazářič ohřívá okolní vzduch svými infračervenými paprsky. Je napájen z elektrické zásuvky a lze na něm nastavit stupeň výkonu. Výhodou je, že lze jej nasměrovat pro ohřívání do konkrétního prostoru, třeba na vytápění zahradních domků.
  • Naftová venkovní topidla ohřívají vzduch proudící kolem jejich hořáku a ventilují jej pak dále do svého okolí. Mají opravdu vysoký výkon, ale i velkou spotřebu paliva. Více než pro vytápění pergoly se proto spíše hodí na stavby a venkovní pracoviště.

Jak vybírat venkovní topidlo

Nejdříve se zaměřte na topný výkon topení a na spotřebu energií, tedy cenu provozu. Topný výkon se na topidlech uvádí v kilowattech neboli v kW. Závisí na něm rychlost ohřevu okolního vzduchu a velikost vyhřívaného prostoru. Čím vyšší je topný výkon, tím vyšší bude i spotřeba paliva či elektřiny.

Provozní náklady

U plynových topidel je spotřeba plynu udávána v kg/hod, u naftových v l/hod a u elektrických v kWh. Příkon na topidle znamená maximální spotřebu. Spotřeba elektrických topidel odpovídá vždy nastavenému stupni výkonu. Pro vyhřívání průměrně velké terasy stačí zahradní topidlo s výkonem 2 až 7 kW a u větší 13 až 20 kW. Dlouhou životnost zajistí voděodolné nebo nerezové zahradní topidlo.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube