Košík je prázdný

Jak na odklízení sněhu?

Vloženo: 13. 01. 2020


Pokud se sněhová nadílka v zimě opravdu vydaří, největší radost z ní mají děti a milovníci zimních sportů. Hromady sněhu však neznamenají jenom pohodu a zábavu, pro majitele pozemků znamená sníh další povinnost a starost. Odklízení sněhu nepatří mezi oblíbené činnosti, nicméně v dnešní době jsou na trhu různé vychytávky, díky kterým je odklízení sněhu o trochu příjemnější.

Malé plochy se sněhem

Malou plochu, která je zasněžená uklidíte levou zadní. Příjezdovou cestu nebo chodník u vašeho domu odházíte bez problému s pomocí obyčejného hrabla. Na trhu najdete i speciální hrabla, která jsou široká až 70 cm a mají širokou rukojeť, pro obě ruce. Jedná se o shrnovače sněhu. Pokud však máte problémy s udusaným sněhem a ledem, hrablo vám pomůže jen stěží. V takovém případě oceníte škrabku na led a sníh. Tato škrabka vypadá stejně jako hrablo, ale ve spodní části je vybavena listem z oceli, ten si snadno poradí s udusaným sněhem i ledem. Nezapomeňte ani na sníh na střeše a pořiďte si k tomu vhodné nářadí. 

Jak si poradit s větší plochou? Stačí hráblo na sníh?

Je logické, že pokud musíte odklízet velkou zahradu, nechce se vám ji odhazovat obyčejným hrablem, je to na dlouho a navíc dost namáhavé. Na velké plochy je dobré si pořídit silnější pomocníky. Jste-li vlastníkem traktůrku, můžete si na něj přikoupit radlici pro odhrnování sněhu. A velice známým pomocníkem při uklízení sněhu je sněhová fréza. Sníh je odklízen pomocí šneku, který odstraní sníh z povrchu a následně je odhazován komínkem do strany. Pokud bydlíte v místě, kde bývá sněhu o něco více, pořiďte si raději dvoustupňovou sněhovou frézu, její šnek je opatřen zuby, proto si poradí i s ušlapaným a zmrzlým sněhem, ale také s větší vrstvou čerstvě napadaného sněhu.

odklízení sněhu

Nezapomeňte na posyp

Jako prevenci před uklouznutí můžete použít písek nebo štěrk, který zdrsňuje plochu a snižuje tak riziko uklouznutí. Používá se však i sůl, piliny nebo popel. Právě popel používají hlavně ti, co doma topí tuhými palivy. Dejte si však pozor, aby v popelu nebyly hřebíky a další ostré předměty. Popel z uhlí také obsahuje těžké kovy a radioaktivní látky. Kvůli neblahému vlivu na životní prostředí je v některých obcích vyhláškou zakázán. V tom případě pak nelze použít ani šetrnější popel ze dřeva. Co tedy použít v boji s kluzkými zasněženými povrchy a jaký zvolit posypový materiál?

TIP: Které květiny zalévat i v zimě

Kdy a jak použít posypovou sůl

Mezi klasické způsoby posypu patří použití posypové soli, která umí led a sníh rozpustit. To však funguje jen do určité doby, konkrétně jen do teploty 7 až 9 stupňů pod nulou. Při teplotách nižších, tedy - 10°C až - 35 °C se pak sůl nahrazuje chloridem vápenatým, který je dražší. Hlavní nevýhodou posypové soli je její agresivita. Právě z tohoto důvodu mnoho měst a obcí posyp cest solí zakazují. Sůl totiž může při použití ve větším rozsahu narušit kvalitu spodní vody i půdy a následně poškodit zdravotní stav rostlin, keřů či stromů. Dokáže poškodit i dlažbu. 

Jak odklidit sníh

Štěrk, písek, piliny a popel

Pokud chcete posypem zabránit uklouznutí a použít jej jako prevenci, vybírejte ze zdrsňujících posypových materiálů, kam patří hlavně štěrk, písek, piliny a popel. Tyto posypy mají dobrou účinnost v momentě, kdy už na chodnících a přístupových cestách leží vrstva sněhu. Díky kvalitnímu posypu chodníky a cesty nebudou klouzat pod nohama a zajistí bezpečnější pohyb. Tyto materiály jsou na rozdíl od posypové soli mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Hlavní nevýhodou ale je, že v momentě, kdy napadne další vrstva sněhu, posyp zapadne a musíte sypat znovu.

Ruční sypače a posypové vozíky

Málokdo z nás si může dovolit zakoupit stroj na posypání chodníku či příjezdové cesty v domu či chatě. Velkým pomocníkem vám může v tomto případě být ruční sypač. Zrychlíte tak váš boj s nebezpečně kluzkou sněhovou pokrývkou ležící na vašich přístupových cestách. Díky dávkovacímu systému můžete snadno rozptylovat posypové materiály, jako je zmíněný písek a sůl, nebo jinou drť, aniž byste si museli ušpinit ruce. Pootočením dávkovacího disku na krytu si vyberete požadovaný otvor na sypání. Velký otočný knoflík můžete snadno ovládat, i když máte nasazené tlusté zimní rukavice. Další možností jsou pojízdné sypače, které mají kolečka a táhnete je za sebou, nebo je tlačíte před sebou. 

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube