Košík je prázdný

Jak na skleník svépomocí?

Vloženo: 22. 04. 2017


Díky skleníku mají zahrádkáři rychleji vypěstované saláty, ředkvičky, okurky, rajčata či lilek. Samozřejmě se využívají i pro předpěstování truhlíkových květin. Někteří zahradní mistři a nadšenci můžou skleník využívat celoročně, nejen na zeleninu, ale i pro různé druhy výstavních rostlin.

Než začnete vybírat a stavět

Dvakrát měř, jednou řež. Ani v případě skleníku není vhodné něco uspěchat. Proto než začnete se stavbou, ujasněte si, co budete ve skleníku pěstovat a jak často ho budete využívat. Chcete pěstovat zeleninu jen přes léto, nebo v něm budete mít rostliny po celý rok? I když se rozhodnete pro sezónní využití, nebojte se zainvestovat do většího skleníku. Pokud si pořídíte menší skleník, ušetříte pár korun, ale nečekejte žádnou hitparádu. Vzduch se v malém prostoru velice rychle přehřívá, a jelikož jsou tyto skleníky malé, manipulace se zahradním náčiním je velice náročná a někdy i nereálná.

Správné místo

Základem je, aby skleník nebyl umístěný na stíněném místě. Vhodné je, aby byl skleník odloučen od hlavního dění na zahradě, hlavně od dětského hřiště, aby nedošlo například k rozbití skla míčem. Další problém by mohl způsobit například padající sníh ze střechy, či větvě a ovoce ze stromu. Proto by bylo dobré najít místo, kde nebude střecha skleníku vystaven riziku. Velice důležité je, aby delší strana skleníku směřovala k jihu. Můžete se rozhodnout, že umístíte skleník u stěny domu, v tom případě bude zdivo akumulovat teplo a skleník bude vytápěný i přes noc. Přesto je však stále vhodnějším řešením volně stojící skleník, který je vyhříván po celý den – sluneční záření je tak využito nejlépe.

TIP: Vyzkoušejte aplikace pro zahrádkáře

Podezdívka

I při stavbě skleníku je potřeba dodržovat určité stavební parametry, jelikož je nosná kostra skleníku poměrně zatěžována. Pokud se rozhodnete pro skleník, který má těžkou svařenou konstrukci, rozhodně ji ukotvěte na klasickou podezdívku – 70 až 80 cm vysokou a na půl nebo jednu cihlu širokou. Pokud máte konstrukci z lehčích materiálů, můžete skleník ukotvit na ocelové či betonové piloty. Piloty jsou jsou levnější a jejich stabilita je téměř shodná s klasickou podezdívkou. Navíc můžete po čase skleník bez problémů přemístit jinam.

Skelet skleníku

Každá kostra skleníku by měla mít maximální přístup světla k rostlinám, co největší pěstební plochu, dostatečnou cirkulaci vzduchu, těsnost konstrukce by měla být co největší a stabilita by měla být vždy přiměřená k hmotnosti výplně. Pokud chcete postavit skleník, který je lehký, přenosný a neklade velké nároky na konstrukční prvky, je vhodné na konstrukci použít pozinkované profily bez tmelů. Lze je umístit na podezdívku, nebo jiný vhodný podklad. Skleníky s touto konstrukcí jsou levnější a jejich montáž je méně časově náročná,  jsou však vhodné spíše pro sezónní využití.

skleník

Pokud si chcete pořídit skleník, který bude mít delší životnost, navíc k němu můžete doplnit například vytápění, je vhodnější použít ocelovou kostru. Ocel je velice odolná, kvalitní a stabilní. Montáž ocelových profilů je však o něco náročnější než v případě pozinkovaných profilů, takže právě v tomto případě nezapomínejte na známé rčení – dvakrát měř, jednou řež. Jde hlavně o dodržení pravoúhlých spojů. Pokud nebude konstrukce smontovaná správně, dojde k chybnému osazení skly a ty pak mohou praskat.

Doplňky ve skleníku a vnitřní uspořádání

Podle toho, pro jak velký skleník se rozhodnete, se bude odvíjet i vnitřní uspořádání prostoru. Většinou ve sklenících bývá jedna středová cestička a dva záhony, pokud si však pořídíte širší a vyšší skleník, je lepší zvolit dvě cestičky a tři záhony. Vnitřní uspořádání skleníků může být různé... Jak vysoko budou záhony nad pěšinou? Potřebuji ve skleníku úložnou plochu na nějaké nářadí? Využiji závěsné poličky nebo jiné umístění rostlin v nádobách? Jestliže najdete odpověď na tyto otázky, bude se vám vnitřní uspořádání skleníku řešit o něco lehčeji. Pro uskladnění nářadí je vhodný nářaďový domek.

skleník - rajče

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube