Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak na solární ohřev vody v dřevostavbě

Jak na solární ohřev vody v dřevostavbě

Vloženo: 13. 07. 2017


Jednou z nejvyšších položek v našem rodinném rozpočtu, které se nám dost prodraží, jsou stále výdaje za veškeré energie. Úspory jsou proto vítané. V současné době se využívají zejména varianty pro solární ohřev vody pomocí termických kolektorů. Nejsou sice nejlevnější, ale energie ze slunce je zatím stále zdarma. Solární systém na ohřev vody, který je správně navržen a sestaven za použití kvalitních technologií, může přinést ekonomické výhody. Můžete si také nechat posoudit návratnost celé investice. Solární soustava slouží pro přípravu teplé vody, ohřev vody v bazénu nebo k přitápění prostřednictvím kolektorů.

Solární kolektory a princip fungování

Plocha kolektoru přemění na teplo dopadající sluneční záření. To je odváděno pomocí nemrznoucí kapaliny v potrubí systému k výměníku, kde je teplo předáno vodě, která je přímo využívána v bazénu nebo kombinovaném vytápění v dřevostavbě. Existují dva typy solárních termických kolektorů. Atmosférické panely disponují sice vyšší tepelnou ztrátou, také díky tomu mnohem lépe odolávat námraze krycího skla a dlouhotrvajícímu sněhu. Vakuové kolektory díky nižším tepelným ztrátám zase pracují efektivněji v o něco chladnějších klimatických podmínkách. Atmosférické kolektory mají nižší cenu, vakuové kolektory zase mohou mít vyšší účinnost, pokud si vyberete ty kvalitní. Nesmí totiž docházet ke ztrátě vakua a snižování účinnosti panelů.

solární panely

Výběr a dimenzování solárních systémů

Pro dřevostavby platí stejná kritéria, jako pro všechny ostatní druhy objektů. U masivních dřevostaveb ze syrového dřeva je ale potřeba při instalaci solárního systému myslet na sedání stavby. Rozvody je nutné udělat ze speciálního potrubí s možností dilatace, jako třeba z ohebných nerezových vlnovcových trubek. Nejlepší je umístit solární panely se směrem sběrné plochy na jihovýchod až jihozápad pod úhlem 45 stupňů. Lze je také umístit pod jiným úhlem, ale s určitou energetickou ztrátou. Umístění ve svislém směru na fasádu domu umožní dopad slunečního záření v zimě na kolektory víc kolmo a následný zisk vyššího energetického příjmu systému v době větší spotřeby energie.

Kvalitní solární kolektory a instalace

Solární kolektory musí odpovídat normě ČSN EN 12975. Jejich důvěryhodnost zvýší doklady prodejce o zkouškách výkonu a spolehlivosti. Evropská certifikace kvality pro solární kolektory je označena jako Solar Keymark a garantuje účinnost zařízení a dlouhou životnost výkonosti. Standardní záruční doba je 5 let. Solární soustava na ohřev vody může pracovat bez nuceného oběhu vody, což se hodí jen pro velmi malé systémy. Skládají se ze slunečních kolektorů, zásobníku na teplou vodu, expanzní nádoby, oběhového čerpadla, potrubí, bezpečnostních a ovládacích ventilů, elektronické regulace a teplotního čidla. Regulace přehledně zobrazuje všechny důležité parametry systému a udává informace o množství dodané solární energie.

ohřev vody schéma

Intenzita slunečního záření

Úroveň využití solární energie je ovlivněna sluneční intenzitou. V České republice jde v průměru o 950 až 1 340 kWh na m2 ročně. A za slunečného bezmračného počasí je výkon slunečního záření přibližně 1 kW/m2. Počet slunečních hodin je v průměru 1330 až 1800 za rok. Délku a intenzitu slunečního záření ovlivňuje roční období, místní klimatické podmínky, oblačnost, mlhy, konkrétní oblast i nadmořská výška. Lze také požádat o dotaci v programu Nová zelená úsporám ve výši 35 000 korun, pro přípravu teplé vody nebo 50 000 korun pro kombinaci přípravy teplé vody a zároveň i přitápění. Dotaci pro realizaci solárního systému lze letos čerpat i v rámci Kotlíkových dotací s výměnou kotle na tuhá paliva. Podmínkou je instalace tohoto systému oprávněnou osobou.

Výhody solárních systémů pro ohřev vody

Při použití solárního systému dojde ke značnému snížení energetické náročnosti budovy. Celková úspora může být až 60 % nákladů při ohřevu teplé užitkové vody a je zde i možnost alternativního doohřívání TUV. Provozní náklady solárního čerpadla jsou velmi nízké včetně celoročního provozu systému. Pokud využijete i možnost čerpání dotací z programů Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace, můžete docílit ohřevu vody pomocí solární energie v dřevostavbě, chatě, zahradním domku či chalupě docela snadno. Jde o velmi ekonomické řešení současné doby.

Solární panel


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube