Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak na údržbu bazénu, aby zůstal přes léto čistý?

Jak na údržbu bazénu, aby zůstal přes léto čistý?

Vloženo: 06. 08. 2017


Pouhým napuštěním vody nám nekončí starost o náš bazén. Kvalitu vody v bazénu totiž ovlivňuje po dobu celé koupací sezóny mnoho faktorů. Kromě různých listů, větviček a pylů ze stromů, keřů i květů vám do vašeho bazénu může zavítat také mnoho nezvaných návštěvníků a na ty může být vaše filtrace krátká. Péče o bazénovou vodu ale není složitá, pokud na ni nezapomínáte. O vodu se musíte starat pečlivě a pak se vám vynaložené úsilí vrátí v podobě průzračně čisté vody, a to i v případě, že jde o bazén vnitřní. Na stěnách i dně se objevují usazeniny, o které se velmi dobře postará vhodně zvolená bazénová chemie. Při jejím používání získáme čistou vodu, ale zejména její zdravotní nezávadnost. Jde o to zbavit vodu v bazénu mikroorganismů a eliminovat růst řas. Na to slouží chlorové tablety Savo vhodné pro celosezónní dezinfekci a údržbu bazénu.

Hodnota pH vody v bazénu

Hodnota pH slouží jako ukazatel stupně kyselosti a zásaditosti vody. Pohybuje se v rozmezí 1 až 14 a hodnoty pod 7 označují kyselou reakci a hodnoty nad 7 zase reakci zásaditou. Ideální hodnota pH pro vodu v bazénu má být v rozmezí mezi 7,1 až 7,5. Pro všechny majitele bazénu je právě hodnota pH tím nejdůležitějším ukazatelem rozhodujícím pro funkčnost zvolené bazénové chemie. Nesprávná hodnota pH v bazénu má za následek zejména růst řas. Pravidelně hodnotu pH kontrolujte a upravujte ji v případě potřeby. Novinkou jsou přípravky Savo pH+ a Savo pH-. Přípravek jen rozpustíte v nádobě s vodou a nalijete do bazénu.

Údržba bazénu

Obrana proti množení řas

Jakmile se do vody dostane prach, vítr a déšť, snadno se vám mohou do vody dostat spory řas a pak se rozmnožují. Jakmile tedy zjistíte, že se řasám ve vašem bazénu zalíbilo, je třeba okamžitě zasáhnout. Řasy mohou způsobit nejen zažívací problémy, ale i kožní reakce a spustit projevy různých alergií a nemocí. Je třeba zvýšit koncentraci chloru. Ten řasy a veškeré mikroorganismy spolehlivě zahubí a zabrání také jejich dalšímu růstu i rozmnožení.

Jak na nepříznivou barvu vody

Pokud je přes všechno úsilí udržet vodu průzračnou a čistou přesto voda zelená, bílá, hnědá či kalná, nebo dokonce nepříjemně zapáchá, může to mít hned několik příčin. Důvodem může být vysoký obsah minerálů nebo vysoké pH vody. Zkuste změřit hodnotu pH vody v bazénu, a pokud je v pořádku zvyšte i tak koncentraci chloru a následně nepřetržitě filtrujte po dobu 24 hodin. Když to nezabere, problém mohou způsobovat drobné nečistoty. Chlor zničí vše, co žije ve vodě a filtrace následně odstraní nečistoty, ale postará se pouze o vše větší než 15 mikronů. Drobné nečistoty dobře redukuje Savo Vločkovač a Savo Projasňovač. Nečistoty obalí, vytvoří z nich větší shluky a ty pak filtrace bez potíží zachytí. Některé se usadí na dně bazénu a lze je pohodlně vysát.

Modrá skalice do bazénu

Modrá skalice má široký způsob využití, a pokud spolehlivě působí proti výskytu řas. Dávkování modré skalice neboli síranu měďnatého, CuSO4.5H2O, vhodného pro zničení řas je v množství přibližně 5 g na 1 m3 vody. Správné množství modré skalice v bazénu podpoří i pravidelnost její aplikace. Modrou skalici je dobré použít již jako prevenci proti vzniku řas v intervalu 2 až 3 týdnů. Vodní řasy lze hned na začátku sezony odstranit pomocí modré skalice. Na 1m3 vody můžete dát hned v úvodu až 7 g modré skalice. Půl kila Modré skalice zakoupíte asi za 60 korun, což je velmi příznivá cena.

Aplikace modré skalice

Skalici je třeba nejdříve smíchat v kbelíku s vodou a dokonale ji tak rozpustit. Pak je nutné spustit filtraci a nalít roztok do bazénu. Důkladná filtrace pak musí probíhat po 24 hodin. Výsledkem bude křišťálově průzračná voda, která vám často vydrží během celého léta. Podle potřeby pak můžete přidat i chlorové tablety. Hodnota chlóru včetně pH se kontroluje jednou týdně a podle zjištěných výsledků se voda může upravit.

Co je vlastně modrá skalice

Skalice modrá či síran měďnatý obsahuje 25 % mědi. Pro vaši představu, 4 g skalice obsahují 1 g mědi. Jde o levný a dobrý způsob, pomocí kterého dostanete měďnaté ionty do vody ve vašem bazénu. Měď pak skvěle funguje jako biocid, co je látka tlumící růst nežádoucích organizmů. Specificky funguje také jako algicid, tedy jako přípravek proti řasám. Hlavní rozdíl mezi skalicí a chlorem je ten, že právě chlor má s rostoucím množstvím řas značný problém. Museli byste jej použít ve vysoké koncentraci, což není možné v praxi použít. Měď je pak dostatečně účinná a pro zdraví člověka bezpečná. Jde o výšku koncentrace mědi 1 až 2 mg/l. To pak odpovídá 4 až 8 mg/l skalice modré, tedy množství 4 až 8 g/m3. Měď ale nepoužívejte samostatně, ale pomocí skalice modré.

Kyselina solná pro snížení pH vody v bazénu

Pro snížení pH vody z alkalického na kyselé lze použít 31 % kyselinu chlorovodíkovou/solnou - HCl. Litr vás přijde asi na 30 korun. Pro snížení pH o hodnotu 1,0 v bazénu s objemem 40 m3 dáte 2 litry kyseliny solné. Aplikace je stejná jako u modré skalice. Nejprve ji důkladně nařeďte vodou v kbelíku. Na jeho objem 15 litrů dejte vždy 1 litr kyseliny. Celkem 2 kbelíky o objemu 15 litrů s litrem kyseliny solné. Až nalijete do bazénu 30 l roztoku, nechejte opět 24 hodin běžet filtraci.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube