Košík je prázdný

Jak na údržbu dřevostaveb

Vloženo: 24. 08. 2022


Dřevostavby jsou v posledních letech populárním typem obydlí, na který sází mladší i starší generace. Nejen, že lze takové stavby vybudovat během velice krátké chvíle na klíč, ale také jsou z pohledu financí daleko ekonomičtějším řešením. Každý majitel (současný i budoucí) však musí myslet na pár věcí, předně na její údržbu. Stejně jako klasický dům z cihel a malty, i dřevostavba vyžaduje jistou míru údržby. Na co konkrétně nezapomínat, respektive jak tedy na údržbu dřevostaveb?

Zajistěte a udržujte cirkulaci vzduchu

I kdyby byla dřevostavba postavena ze sebevíc lepších a kvalitních materiálů, stejně je klíčové ji řádně udržovat. Jedním bodem na seznamu je například zajištění a následné udržování dostatečné cirkulace vzduchu. Vlhkost je totiž největším nepřítelem těchto domácností, vždyť dřevo pod tíhou vlhkosti ožívá, rozpíná se, plesniví. 

Pokud však budete pravidelně a intenzivně větrat, případně pokud si pořídíte rekuperační zařízení, bude se váš dům těšit z dlouhé životnosti rovnající se životnost tradičního zděného domu. 

Uvnitř kontrolujte vodovodní zařízení

V interiéru toho není tolik, co byste měli pravidelně kontrolovat, případně co v rámci údržby dřevostavby sledovat. Spíše si dejte pozor na vodovodní zařízení, aby byly stále v tom nejlepším stavu. Pravidelně tedy kontrolujte sprchu, toaletu, také vanu, případně umyvadla nebo veškeré domácí spotřebiče, mezi které patří také dřez či pračka. 

Pravidelnou kontrolou totiž předejdete možnému úniku vody, k čemuž by docházelo z důvodu závad na těchto nepostradatelných zařízeních. 

Údržba exteriéru

A jak udržovat exteriér dřevostavby? V tomto případě je to spíše na vás, co se vám líbí nebo co je vám sympatické. Veškerá údržba exteriérové stránky domu se bude odvíjet od toho, jaká máte fasádní řešení. Každá omítka vyžaduje trochu něco jiného v rámci údržby, vše se následně odvíjí od počasí nebo dalších jevů, jež dům zkouší.

Jak na údržbu jednotlivých dřevostaveb

Existuje vícero typů dřevostaveb a každý typ má svá specifika. Přečtěte si tipy k jednotlivým dřevostavbám.

Zahradní domky

1) aplikujte lazuru na zahradní domek

2) pravidelně čistěte okapy

3) provádějte preventivní a sanační nátěry

4) promazávejte kování u oken a dveří

 

Chaty

1) naimpregnujte chatu

2) bojujte proti škůdcům dřeva

3) provádějte protipožární nátěry

4) pečujte o dřevěná okna a dveře

 

Pergoly

1) natřete pergolu

2) pergolu zastřešte

 

Altány

1) rovněž i altán doporučujeme zastřešit

2) altán natřete

3) altán před zimou zazimujte


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube