Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak na zazimování chaty a zahradních domků

Jak na zazimování chaty a zahradních domků

Vloženo: 25. 11. 2016


Od jara do podzimu chcete na své chatě trávit co nejvíce času. Naopak v zimě raději zůstanete ve vašem vyhřátém bytě. Pokud však víte, že nebudete letní sídlo přes zimu navštěvovat, nezapomeňte ho důkladně zazimovat. Kdyby se tak nestalo, po zimě by vás mohlo čekat nepříjemné překvapení. Sepsali jsme pro vás základní přípravy, na které byste neměli při zazimování zahradního domku či chalupy v žádném případě zapomenout.

zazimování chaty

Aby voda nezamrzla

Jednou z nejdůležitějších věcí, které je potřeba udělat před tím než necháte vaši chatu napospas zimy, je vypuštění vody. Pokud by voda zmrzla, zvětšila by svůj objem a tím by se mohlo poničit potrubí, bojler, topení  a další předměty. Pokud nemůžete vodu jednoduše vypustit, je potřeba zvýšit její odolnost proti zamrznutí, stačí použít obyčejnou kuchyňskou sůl.

Ochrana oken a dveří

Pokud máte na své chalupě dřevěná okna se skleněnou výplní, zkontrolujte, zda sklo v rámu pevně drží. Pokud chcete ochranu před nevítanými hosty, zabezpečte si okna uzamykatelnými okenicemi. Na dveře si jistě pořiďte kvalitní zámek. Díky těmto základním ochranným prvkům získáte překážky, které mohou odradit nejednoho zloděje. Pokud máte v blízkosti své chaty známé, poproste je, aby občas kolem chaty prošli. Ve sněhu se tak vytvoří stopy a bude to vypadat, jako když je chata pravidelně navštěvována.

Zkontrolujte střechu

Když se pustíte do kontroly je dobré začít od střechy. Pokud najdete na střeše místo, kterým by mohlo do interiéru zatékat, je dobré kontaktovat odborníky. Zapomínat by se nemělo ani na okapy, které  je dobré před zimou vyčistit, aby mohla voda správně odtékat. Zkontrolujte také hromosvod a komín. V případě, že máte otevřený komín, nebylo by špatné zvážit, zda si na něj nepořídit kryt, který by zabraňoval průniku sněhu a nečistot.

čištění okapů

Drobnosti, na které je dobré myslet

Těsně před odjezdem vyprázdněte ledničku a nikdy na chatě nenechávejte netrvanlivé potraviny. Také je dobré veškeré lůžkoviny uklidit na suché místo, aby nenavlhly.

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube