Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak naimpregnovat chatu či chalupu?

Jak naimpregnovat chatu či chalupu?

Vloženo: 25. 11. 2015


Dřevo je typ přírodního materiálu, který patří mezi ty náročnější na údržbu, protože díky okolním vlivům, jako počasí, či vlhkost se mění jeho struktura a vzhled. A vzhledem k tomu, že chaty a chalupy jsou z velkého procenta právě ze dřeva, může být tohle i váš problém. Lze mu však nejít naproti a dokonce tomuto problému účinně předcházet. Ptáte se jak? Zde je jednoduchá odpověď – impregnace dřeva. Impregnace dřeva je vlastně takovým stavebním kamenem celého úspěchu v udržení si kvality dřeva.

Vlivy

Ačkoliv si to třeba ani sami neuvědomujete, tak dřevo je vlastně po celých 365 dní v roce vystaveno všem okolním vlivům – déšť, slunce, vítr, sníh. Dalšími problémy, působícími na dřevo jsou také hmyz, houby a samozřejmě obávané plísně, které z vaší chatky jsou schopny udělat jen hromádku neštěstí. Pro představu, vlhkost ve dřevě způsobuje vzájemné pnutí barevného nátěru a dřeva, které po delší době vyústí až do samotného popraskání dřeva.

Jak na to

Nejčastějším druhem impregnace je prodyšná lazura na vodní bázi. Ještě před samotným nátěrem je potřeba dřevo řádně ošetřit a zbavit se předchozí vrstvy, která by bránila proniknutí na dřevo, a případně se tato nová ochranná vrstva odlupovala s nekvalitní předchozí vrstvou. Vhodné je použití i dobrého mořidla jako základní nátěr, které taky dopomůže ke kvalitnímu výsledku. Následně naneseme po sobě nejlépe dvě až tři vrstvy. Dobrým tipem je i opracování prvních dvou vrstev brusným papírem, ale jen tak zlehka. A jako poslední vrstvu naneseme bezbarvý lak, nebo krycí barvu, není to však nutností.

TIP: Jak natřít zahradní domek

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube