Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak ochránit stavby ze dřeva před zimou?

Jak ochránit stavby ze dřeva před zimou?

Vloženo: 15. 10. 2018


Pokud se blíží zima, nepřipravujeme pouze dřevo na topení, ale je nutno se postarat o dřevěný zahradní nábytek, dřevěné zahradní domky, pergoly i altány. Podívejme se, jak na to.

Zimní měsíce už pomalu přicházejí a zima může být pěkně dlouhá. Na zahradě je i na podzim a před příchodem zimy hodně práce. Nezapomeňte na přezimování připravit kromě svých rostlin, dřevin a trávníku taky i dřevěný plot, pergoly, altány, zahradní domky a dřevěný nábytek. To oceníte zejména na jaře, kdy budete mít mnohem méně práce s napravováním škod. Jak bude dlouhá a krutá zima, neumíme nikdy dopředu odhadnout, proto je dobré se včas a dostatečně připravit.

Oblíbené dřevo vyžaduje ochranu

Dřevo je díky svému přírodnímu vzhledu stále oblíbeným a zcela ideálním doplňkem do našich zahrad, ale současně patří i k těm nejnáročnějším na údržbu. Exteriérovým prvkům je tedy třeba věnovat pravidelnou péči minimálně jednou za sezónu, nejlépe tedy před zimou, kdy je veškeré dřevo vystaveno extrémnímu působení neblahých přírodních živlů a špatnému počasí.

Stavba ze dřeva

Dřevěné ploty a jejich ochrana

Pravidelně je třeba před zimou dřevěný plot přebrousit, naimpregnovat a natřít fungicidním nátěrem, který dřevěné latě ochrání zejména před působením plísní. Důležité je, aby bylo dřevo před počátkem natírání suché. Tyto nátěry provádějte raději vždy ve více slabých vrstvách. Počkejte na slunečné podzimní dny, kdy nebude pršet a nebude vlhko. Tuto činnost neodkládejte déle jak tři roky. Jinak si přiděláte spoustu starostí i práce a budete muset být mnohem pečlivější při ošetření. Častější údržbu vyžadují dřevěné ploty bez podezdívky, kde je dřevo přímo v kontaktu se zemí. Dále je třeba být pečlivější ve stínu nebo blízko keřů a houští, kde je vyžadován častější nátěr. Pokud si vybíráte pravé dřevo na plot, nejodolnějším je vůči proměnlivému počasí dubové dřevo.

Dřevěné terasy a ochranná péče

Před zimou pečujte i o dřevěné terasy. Vyzkoušejte jednoduchý trik, zda je ošetření již zcela neodkladné. Na dřevo nakapejte vodu, a pokud se okamžitě vsákne, je nejvyšší čas své terase věnovat náležitou péči. Neošetřované dřevo je pod působením špatného počasí náchylné k popraskání. Pak se v něm bude držet vlhkost i špína a stane se živnou půdou pro hnilobu. Terase věnujte před zimou důkladnou pozornost, i když ji máte pod střechou. Podlahu zbavte nečistot a mastnoty vodou se saponátem, nechte ji důkladně vyschnout a natřete vrstvou speciálního ochranného oleje. Sníh nemusíte z terasy odklízet, mohli byste koštětem dřevo poškodit a poškrábat.

Ochrana dřevěného nábytku

Jakmile bude na posedávání na zahradě už chladno, zahradní nábytek nejprve omyjte vodou se saponátem. Pokud je nábytek poškrábaný, přebruste jej jemným smirkovým papírem, namořte a pak jej ošetřete ochranným olejem. Živostnost dřevěného nábytku prodloužíte tím, že ho na zimu uklidíte do nevytápěné místnosti, kde nemrzne. Pokud jej musíte přezimovat na zahradě, zkontrolujte utažení šroubů na jednotlivých dílech. Do uvolněných spojů se může dostat voda a při jejím zmrznutí by se pnutím mohl nábytek poškodit. Pak jej překryjte prodyšnou plachtou, která nezpůsobí hnilobu.

Jak ochránit dřevěné pergoly, altány a zástěny

U všech ostatních zahradních prvků ze dřeva platí stejný postup. Pokud se vám po pergolách nebo altánu popínají okrasné rostliny, dejte pozor, abyste je nepoškodili. Dříve, než se v zahradě zvedne vítr, déšť a sníh, zkontrolujte stabilitu podpěr. Na jaře pak pod rostlinami budou opravy složitější.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube