Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak ochránit v zimě stromky a keře před mrazem?

Jak ochránit v zimě stromky a keře před mrazem?

Vloženo: 07. 01. 2018


Pokud máte přes zimu obavy o své keře a stromky, musíte se o ně v zimě postarat. Dejte si pozor obzvláště na ty mladé i čerstvě zasazené a ochraňte je před mrazem. Právě zmíněné mladé stromky a okrasné keře ohrožuje během zimy hned několik faktorů zároveň. Je to překvapivě i sluníčko, známé holomrazy, ale naopak i velké množství sněhu a také škůdci, zejména hlodavci. Snažte se, aby byly vaše stromky patřičně chráněny a celou zimu přečkaly s co nejmenším poškozením a dělaly vám radost ještě mnoho let.

Ochrana stromků před mrazem

Moc slunce v zimě škodí

Slunce je pro nás během zimy vítané, u stromů a keřů tomu ale tak není. Pokud chcete ochránit rostlinnou říši ve vaší zahradě právě proti slunci, pomůže vám vápno nebo desky. I když se to na první pohled nezdá, slunce je jedním z největších nepřátel mladých keříků a stromků v zimě. Působení hřejivých slunečních paprsků kmen a kůru zahřívá tak, že předčasně začne v kmeni proudit míza. Když pak po slunečném dni přijde mrazivá noc, stromky a keříky to odnesou. Na kmeni se vlivem rozdílných teplot objeví mrazové trhliny a kůra postupně odumírá. Pak se odchlipuje od dřeva a často to končí až odumřením celého stromu.

Hašené vápno s vodou

Kmeny natřete vápnem s vodou. Ideální nátěr je 20% vápenné mléko, které si připravíte smícháním hašeného vápna s vodou. Do směsi lze přidat i trochu hlíny, barva pak na kmenech stromů mnohem lépe drží. Než se pustíte do natírání, musíte ale oškrabat z kmene odumřelou kůru, zejména u starších stromů, které takto budete tímto nátěrem chránit. Nátěr můžete také během zimy a zejména v období předjaří zopakovat, ať vám neraší stromky předčasně a květy vám neumrznou.

Desky jako pomocník před mrazem

Také můžete vytvořit slunečním paprskům fyzickou bariéru pomocí velké dřevěné desky, kterou opřete jo kmen stromu z jižní strany. Vždy ji zajistěte tak, aby ji neshodil vítr a deska následně stromek nepoškodila. Desku nikdy nenatírejte tmavou barvou, ať zbytečně nepřitahuje sluneční paprsky.

Jutovina, rákos či chvojí

Malé stromky obalte pro ochranu před sluncem, sněhem a holomrazy jutovinou či chvojím. Použít lze i staré kartonové krabice, slámu nebo rákos. Chcete-li použít plastovou bublinkovu fólii, nezapomeňte stromku umožnit výměnu vzduchu, aby se mu nezapařoval kmen. Před balením vždy odstraňte spadané listí, které se hodí do kompostu, nebo na přikrytí okrasných rostlin.

TIP: Návod na výrobu krmítka pro ptáčky

Ochrana před hlodavci

Myši, zajíci ale třeba i srnky ohlodávají v zimě a na jaře kůru ovocných i okrasných keřů a stromů jedna dvě a způsobují tak velké škody. Následkem je často odumření celého stromku. Stromky je třeba ochránit bariérou, aby se ke kmeni nedostali. Ovažte stromek chvojím, lískovým či vrbovým proutím i rákosím a dejte si záležet především v dolní části kmenu.

Hodně sněhu láme větve

Sníh v zimě stromkům pomáhá, chrání kořeny rostlin před mrazem a zároveň dodává vláhu do půdy. Sníh od stromků neodhrabávejte, pouze kontrolujte jeho větší množství na tenkých větvích, které by se pod jeho náporem ve vysoké vrstvě mohly lehce zlomit. Rizikem jsou období oblevy, kdy přes den tající sníh změkne a v nočních mrazech naopak vytvoří na větvích ledový obal, čímž je může poškodit.

TIP: Víte, které rostliny byste měli zalévat i v zimě?

Dejte stromkům čepice

Když celý stromek či keř svážete od země až po vrchol provázkem a obalíte jutou, sníh pak nebude větve lámat. Můžete také na svázaný stromek nasadit návlek z plátěného či jutového pytle jako čepici. Dřeviny tak budou dostatečně chráněny a lépe z nich vždy odstraníte zatěžující sněhovou nadílku. Chraňte zejména velmi citlivé, nepůvodní a stálezelené rostliny, které velké množství sněhu a mrazíky snášejí opravdu špatně. Na jaře se vám vaše zahrada odmění velkým božstvím zeleně, pestrých květů a šťavnatým ovocem.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube