Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak pěstovat vinnou révu na pergole?

Jak pěstovat vinnou révu na pergole?

Vloženo: 18. 03. 2022


Přemýšlíte, že si na pergole vypěstujete vinnou révu? Ač bude tato rostlinka vyžadovat trochu vaší lásky a péče, nakonec to není nic, co byste nedokázali. Poradíme, jak na to! A přidáme i tipy ohledně odrůd a stříhání.

Jak pěstovat vinnou révu na pergole

Zahradní pergoly jsou pýchou každé zahrady. Někdo je nijak nezdobí, jiní je nechávají obrůst rostlinami a květinami. Co je ale opravdová krása, tak pergola, na které roste vinná réva. Není to jen potěcha pro oči, ale nakonec i pro vaše chuťové buňky. Vinnou révu totiž můžete nejen konzumovat, ale zároveň využít k výrobě domácího vína nebo burčáku.

Pergola by měla být na révu dobře stavěná. Hrozny obtěžkané bobulemi něco váží. Proto se rozhodněte pro takovou stavbu, která je z bytelného a kvalitního materiálu.

Jeden keř 

Chcete zasadit jen jeden keř? Pro malou pergolu je to akorát. Vyberte pro něj místo s dostatečným přísunem vody. Díky tomu keř obrazí mohutnou korunou. Tu můžete podle libosti tvarovat tak, aby vaši zahradní stavbu ozdobila na více místech.

Více keřů 

Pro větší pergoly sázejte keře 2 m od sebe, někdy je potřeba keře zasadit i zevnitř z druhé strany. Ramena rozvádějte tak, aby směřovala dovnitř plochy pergoly.

Pokud hledáte způsob, jak zastínit pergolu, vinná réva je odpovědí. Spolehlivě vás ochrání před neúprosným sluníčkem. Ovšem pamatujte na to, že tato rostlina se bez slunce neobejde. Hrozny a listy proto umisťujte na střechu, aby si ho užila co nejvíc.

Víno na pergole vyžaduje ještě jednu věc, a tím je správný substrát. Doporučujeme vykopat díru, do které nasypete zahradnický substrát s důležitými živinami. A až do něj révu zasadit. Co se hnojení týče, tak to většinou tato rostlina nevyžaduje a pokud ano, tak až po 4 či 5 letech. To ale hodně záleží na odrůdě, kterou si vyberete.

Jaká odrůda vína je na pergolu nejlepší

Pro pěstování vína na pergole doporučujeme stolní odrůdy vinné révy. Jsou odolné, nemusí se hnojit a mají velké, sladké hrozny. Které to jsou?

  • Arkadia – nejodolnější vůči plísním
  • Diamant – náchylná na mráz, doporučujeme do teplejších oblastí republiky
  • Chrupka – skvělá pro výrobu domácího vína
  • Olšava – dobrá do chladnějších oblastí, mráz jí tolik nevadí

Jak stříhat víno na pergole

Odrůdu už máme vybranou. Ale víte, jak stříhat víno na pergole? Zdravé části, které plodí, nechte růst. Zaměřte se jen na staré nebo méně kvalitní výhonky, právě ty odstraňujte. Dále stříhejte větve, které jsou příliš zahuštěné neplodnými výrůstky (tzv. fazochy). 

V případě, že je vaše vinná réva na pergole rozrostlá, na jaře proveďte základní řez na 2 až 3 očka. A v létě, než vyrazí bobule, ji vystřihujte a vyštipujte. Zabráníte tak tomu, aby byl porost příliš hustý – tedy náchylný na choroby. Ať už bude víno zdobit klasickou pergolu nebo letní kuchyni v pergole, uvidíte, že vám bude dělat samou radost.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube