Košík je prázdný

Jak postavit dětské pískoviště

Vloženo: 19. 05. 2017


Především menší děti pískoviště milují, vydrží si na něm hrát poměrně dlouhou dobu bez toho, aby vyžadovaly vaši pozornost. Vy můžete mezi tím využít volný čas pro údržbu vašich záhonků, sekání trávy, nebo pro klidnou chvilku u šálku kávy. Proč jim i vám tuto radost nedopřát? Samozřejmě můžete dovézt hromadu písku a vysypat ji bezmyšlenkovitě na zahradu, ale jistě uznáte, že to není příliš vhodné. Nebude to vypadat pěkně a navíc tam vaše děti nevydrží tak dlouho. Dětská pískoviště se dají dokonce i koupit, avšak cena bývá většinou zbytečně vysoká a pravděpodobně nebude odpovídat kvalitě pískoviště. Jestliže se bojíte, že zhotovení pískoviště je nějak složité, nemusíte se obávat, bez větších problémů jej zhotovíte sami.

pískoviště

Pískoviště je skvělé i v tom, že jakmile děti vyrostou, můžete ho jednoduše předělat na skalku či zahradní jezírko. Dětské pískoviště však není jediné, co děti na vaší zahradě jistě ocení. Pokud máte zahradní domek, ve kterém neuskladňujete nebezpečnou zahradní techniku nebo nářadí, může se z něj stát úžasná pevnost pro děti. Stejně tak ocení například i zahradní houpačku, zkuste vybrat takovou, která poslouží i vám a nebudete jí muset dávat pryč, hned jak děti odrostou.

Kam pískoviště umístit a jak bude velké?

Než začnete pískoviště stavět, musíte najít správné místo. Je dobré pískoviště umístit pokud možno tam, kde bude v dohledu z kuchyně. Díky tomu budete mít přehled o tom, že je vše tak jak má být. Samozřejmě by nemělo být pískoviště umístěno na přímém slunci, pokud však nevíte jak místo zastínit, můžete pískoviště zastínit i altánem. Velikost pískoviště zvolte s ohledem na velikost vaší zahrady. Jestliže postavíte příliš velké pískoviště, může se stát, že se v něm budou malé děti cítit ztraceně. Ideální rozměry jsou kolem 165 x 165 cm.

altán pavilon - zastínění pískoviště

Odstranění půdy

Hranice pískoviště je dobré vyznačit například kolíky a provázkem, samozřejmě můžete hranice vyznačit i jinak. Začněte odstraňovat zeminu nejprve po obvodu a pak po celé ploše pískoviště. Jáma by měla být hluboká přibližně 30 cm. Ujistěte se, že je dno pískoviště ploché a hladké a zbavte se veškerých kořenů a kamenů. Doporučujeme na dno položit kořenovou bariéru, která zabraňuje prorůstání plevele a zároveň propouští dešťovou vodu.

Bočnice a lem

Podle požadované velikosti pískoviště nařežte prkna na bočnice. Nejdřív zatlučte sloupky do vyhloubených rohů a poté na ně našroubujte prkna. Aby dřevo nepraskalo, je vhodné předvrtat otvory, do kterých se budou vruty šroubovat. Na každý bok patří tři nebo čtyři prkna, podle toho, jak chcete mít bočnice vysoké. Můžete po celém obvodu připevnit prkna a získat tak lem. V tomto případě zkoste konce prken na 45 °, tak aby k sobě přiléhaly, přišroubujte je shora na sloupky. Nebo můžete vyrobit pouze trojúhelníková sedátka, která připevníte do rohu pískoviště. Je dobré prkna i sloupky napřít vhodným ochranným nátěrem, díky kterému získá pískoviště delší životnost. Pokud nechcete stavět pískoviště z fošen, možná vás zaujme palisáda, což jsou jednotlivé kolíky zatlučené těsně vedle sebe do země.

zastínění pískoviště altánem

Pískoviště jen pro děti

Máte na zahradě psa či kočku? Tak nezapomeňte, že i domácí mazlíčci pískoviště milují. Je tedy vhodné postavit pískoviště tak, aby se dalo zakrýt deskou či plachtou. Díky tomu bude vaše pískoviště chráněné před psy, kočkami, ale i nečistotami ze zahrady, budete tedy vědět, že si vaše dítě může bez problémů hrát.

Naplnění pískem

Pískoviště naplňte asi 25 cm vrstvou písku. Písek můžete pořídit přímo ve stavebninách, pokud však chcete raději písek přímo pro dětská pískoviště, pořídíte ho ve specializovaných prodejnách a hračkárnách. Počítejte však s tím, že bude dražší, než ten stavební.

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube