Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak postavit fóliovník svépomocí? Jde to rychle a levně

Jak postavit fóliovník svépomocí? Jde to rychle a levně

Vloženo: 19. 04. 2020


K čemu budete potřebovat foliovník? Některé druhy zeleniny lépe prospívají v teple skleníku, ale stavba skleníku může být technologicky i finančně nákladná. Foliovníky jsou méně nákladné a jsou jednoduché na stavbu. Nepotřebujete k nim stavební povolení, lze je přemisťovat a složení zvládnou všechny šikovné ruce. Samozřejmě je možné koupit si foliovník v balení a jenom poskládat. Ale jde to i levněji a z vámi dostupných materiálů.

Jak postavit fóliovník svépomocí

Konstrukce

Oblíbené jsou konstrukce z pozinkovaných dílů, takový základ vydrží i několik let používání. Evergreenem jsou konstrukce ze dřeva. Stačí pořídit jakékoli hranoly, jejichž délka bude rozhodující pro rozměry foliovníku. Někdy stačí prohrábnout zahradní domek a podívat se na starší odložený materiál. Nic jste nenašli? Pořiďte si 25 latí o délce 4 metrů. Stavba stěn vám půjde lépe s L a T profily. Pro lepší stabilitu je lepší stěny vystužit několika příčnými latěmi nebo prkny. Poměrně slušně jako konstrukce foliovníku poslouž hula obruče nebo kousky staré hadice.

Potah

Je lepší silnější folie, nad 0,5 milimetru. Měla by být z kvalitního kašírovaného materiálu a pak vám vydrží i několik sezon. Hledejte folii, která odolá UV záření a nerozpadá se po delším působení deště. V krajním případě můžete použít i levnější folii s délkou 50 m a o šíři 1 m. Funkci foliovníku takový model splní, avšak nevydrží tak dlouho, jako speciální materiál. Některé druhy zeleniny se doporučují pěstovat pod černou fólií.


Nenechte se přesvědčit mýty, které mohou vaší zahradě uškodit. Foliovník některým druhům rostlin slouží lépe než skleník, například rajčatům. Nahlédněte do zahradního kalendáře a zjistěte, kdy sázet rostlinky, aby rodily a prospívaly.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube