Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak předpěstovat sadbu na jaro? Přečtěte si naše rady a tipy

Jak předpěstovat sadbu na jaro? Přečtěte si naše rady a tipy

Vloženo: 09. 02. 2018


V lednu a únoru je vhodná doba pro předpěstování zeleniny a některých květin. Sazeničky některých druhů zeleniny pak lze dát do skleníku, do pařeniště na záhony a pak i na volný záhon. Významně si urychlíte jejich růst. Nejvhodnější zeminou pro předpěstování sadby je substrát určený přímo pro výsevy. Ten je prosátý, velmi jemný a upravený. Vlastní zeminu je potřeba prosít, propařit nebo dezinfikovat chemicky, aby se předešlo velkému výskytu chorob. Výsevy jsou totiž velmi často napadány houbami způsobujícími zejména padání klíčících rostlin nebo se na nich objevují různé druhy plísní.

sadba na jaro

Rajčata a papriky

Sazeničky rajčat a paprik určených pro pěstování ve skleníku, lze předpěstovat už nyní. Rajčata potřebují k vyklíčení teplotu 20 až 25 °C, protože rostlinky tak vyklíčí rychleji. Papriky potřebují minimálně 25 °C, jinak vám nevyklíčí, nebo budou tenké, vytáhlé a nevyzrálé. Můžete si pomoci i tím, že misky se semínky umístíte do bezprostřední blízkosti radiátorů, dočasně využijete třeba přímotop nebo elektrickou podušku, na kterou misky nebo kelímky se semínky dočasně postavíte. Až sazeničky vyraší, stačí jim už teplota 20 °C, rajčatům i o něco nižší. Důležité je, aby teplota nikdy nekolísala, jinak vám rostlinky nevyklíčí a nebudou nesprávně růst a vyvíjet se. Pak lze sazenice dávat do skleníků a těšit se na dřívější bohatou úrodu.

Květák, brokolice, salát, špenát, celer a pórek

Košťáloviny si lze ze semínek předpěstovat a pro vyklíčení je potřeba stejná teplota jako u rajčat a po vyklíčení je třeba snížit teplotu na 10 až 15 °C. Dejte pak vaše rostlinky na zasklený balkon nebo verandu. Semínka listové zeleniny je třeba pěstovat opět ve stejné teplotě do 25 °C, saláty a špenát si můžete předpěstovat i při teplotě kolem 5 °C, ale bude trvat i několik týdnů, než vzejdou. Celer a pórek potřebuje hodně času. Bulvový celer má vegetační období až 9 měsíců a řapíkatý celer 8 měsíců. U pórku si vyberte letní nebo zimní odrůdu. Stačí nižší teplota kolem 15 °C, může být vyšší, pak ji ale snižte. Sazeničky pal lze přemístit do pařeniště nebo přímo na záhon, kde je dobré je překrýt netkanou textilií, dokud nepřejdou ta největší chladna a přízemní mrazíky.

rajčata a papriky

Správné pěstování

Semínka je vhodné zasít do připravených květináčů, misek, kelímků, truhlíků či sadbovačů naplněných speciální zeminou pro výsevy a předpěstování rostlin. Tato směs obsahuje dostatek kompostu, minerálů a dalších látek. Můžete využít i speciální rašelinu a perlit, ale potom je nutné rostlinky začít co nejdříve přihnojovat, jinak jim budou chybět důležité živiny. Semínka a klíčící mladé rostlinky nezaléváme, ale rosíme je měkkou a odstátou vodou. Velké množství vody způsobuje uhnívání kořínků. Mladé rostlinky potřebují dostatek světla, proto je umístěte u oken či balkonů orientovaných na jih či na západ. Nezapomínejte v místnosti udržovat stabilní teplotu, která je v počátečním stádiu růstu opravdu velmi důležitá.

TIP: Co vás čeká na jaře na zahradě?

Přesazování na stanoviště

Mladé semenáčky přesazujeme do pařeniště, skleníku nebo na záhony, jakmile mají dobře vyvinuté alespoň 2 první lístky. Kořenový systém je v této době velmi dobře vyvinutý a rostlinky se velmi dobře ujmou a budou vám do budoucna velmi dobře rodit. Vyšší rostliny jako rajčata a papriky určitě dejte do skleníků popřípadě do fóliovníků. Nižší rostliny pak velmi dobře rostou v pařeništi. Ty můžete velmi dobře otevírat a vzduchovat v případě potřeby a za špatného počasí mají rostliny výhodné podmínky pro svůj růst. Pokud bydlíte v teplejším kraji, lze zvolit i výsadbu přímo na venkovní zákon a použít na zakrytá tkaninu, než přejdou první mrazíky.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube