Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak připravit základy pro dřevník?

Jak připravit základy pro dřevník?

Vloženo: 18. 04. 2023


Dřevník se neobejde bez pevných základů. Podkladová plocha by měla být rovná a přečnívat okolní terén o 5 až 10 cm. Základy pro dřevník nemusíte budovat bůhvíjak rozměrné, bohatě postačí takové, které kopírují vnější půdorys stavby. Jaké máte možnosti při přípravě základů pro dřevník?

Jestli si dřevník kupujete u výrobce a základy budujete svépomocí, dejte si obzvlášť velký pozor na celkové provedení. Pokažené základy vám nikdo jako důvod k reklamaci akceptovat nebude. Navíc mohou negativně ovlivnit životnost samotné stavby. Jakmile výrobce zjistí, že je stavba poškozená právě kvůli špatným základům, náhrady se nedočkáte. Neriskujte a obraťte se v této věci na odborníky. 

Kotvení domu k betonovému základu

Betonová deska se ukládá na štěrkový podklad se základovou spárou v nezámrzné hloubce. Výška desky je 10 až 30 cm. Umisťuje se nad úroveň terénu, proto je dobré vytvořit bednění nebo aplikovat beton do stavební rýhy. Po odlití kropte beton vodou, aby nevznikly trhliny. Dodržte správný poměr složek betonu dle návodu. Po vyzrání materiálu bednění odstraníte.

Betonovou desku můžete nahradit betonovými pilíři nebo patkou. Nejsou totiž tak pracné. Nejprve je vybudujete a potom na ně ukotvíte rám stavby. Hodí se tam, kde je terén nevhodný k montáži pomocí zemních vrutů. Tyto varianty lze využít i při stavbě základů pod pergolu nebo altán.

Samotné kotvení se provádí tak, že se základový podkladní rám přivrtá k betonu a k základovému rámu se potom připevní stěny dřevníku. Kotvení si u nás můžete objednat společně s montáží výrobku. Podmínkou je však hotový betonový podklad.

Zemní vruty a zesílený základový rám

Vruty se montují do podloží o hloubce, která se určuje podle délky vrutu (např. při délce 65 cm je nutné podloží alespoň 60 cm). Terén musí být rostlý a podloží stabilní. Je nutné, aby byl také rovný, max. přípustné převýšení je 1 cm na 1 m. Doporučujeme provést zkušební vrty.

Nevíte si rady? Obraťte se na nás!

Rádi pro vás ukotvení pomocí zemních vrutů zajistíme. Naše firma využívá pouze spolehlivé zemní vruty, jako jsou ty od značky KRINNER či BAYO.S (a další). Kromě toho vám dodáme i naimpregnovaný zesílený rám z hranolů o velikosti 10×10 cm a kotevní trámové botky. Tato konstrukce je bytelná, spolehlivá a silná.

Vyhněte se levným řešením – například takovým, které nevytváří kompaktní rám. Někteří výrobci nebo kutilové se spolehnou jen na pár kusů hranolů, které položí v jednom směru a přes ně dají latě. V tomto případě dojde časem k průhybu podlahy. Nemluvě o tom, že je toto řešení dost nevzhledné. V případě zájmu vám tuto konstrukci můžeme vyhotovit. Bude sice levnější, ale z uvedených důvodů ji nedoporučujeme. 

Nejlepší dřevníky najdete na Domky-delta.cz

Na Domky-delta.cz najdete široký výběr dřevníků ze smrkového dřeva. Dřevostavbu využijete na úschovu palivového dřeva po celý rok. S námi věčné dilema, čím topit a jak dřevo skladovat, vyřešíte jednou provždy.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube