Košík je prázdný

Jak se bránit proti klíšťatům?

Vloženo: 02. 08. 2018


Pokud často vyrážíte na výlety do přírody, je třeba se chránit před klíšťaty, které útočí na vás, vaše děti a psí mazlíčky. Podívejme se na tipy a rady, jak se před nimi chránit a co dělat, když se k vaší kůži klíště přisaje.

Velmi důležitá je samozřejmě prevence. Klíšťata jsou téměř všude v přírodě, nebo i v městském parku. Mohou být infikovaná nebezpečnými nemocemi, jako je borelióza nebo encefalitida. Pokud se do vás klíště zakousne, nemusíte se sice hned nakazit, ale nebezpečí je docela velké. Uvažujte také o očkování proti klíšťové encefalitidě, které má probíhat v zimě. Přeočkování se provádí třikrát, aby vakcína účinkovala. Proti lymeské borelióze očkovací látka zatím neexistuje.

klíště

Jak proti klíšťatům

Velmi vhodné je také použít repelenty v podobě spreje nebo odpuzující náramky. Pro své psí miláčky použijte obojky proti klíšťatům. Výborným prostředkem proti klíšťatům je konzumace vitamínu B v podobě B komplexu, Pangaminu, nebo potravin, jako jsou kvasnice. Vaše pokožka bude pak klíšťata odpuzovat. Vy sami na sobě žádný pach neucítíte. Stejně dobře funguje i konzumace zelených potraviny v podobě zeleného ječmene, pšenice nebo chlorelly. Díky nim se navíc budete i mnohem lépe opalovat a vaše pokožka se hned tak nespálí. Na ochranné UV faktory ochranných krémů ale rozhodně nezapomínejte.

Jak se obléct a aplikovat repelenty

V místech se zvýšeným výskytem klíšťat, což jsou již trávy ve výšce 20 cm, se pohybujte v dlouhých kalhotách světlé barvy z hladkého materiálu, aby se na nich klíště nemohlo uchytit. Používejte repelenty zejména na nohy od kolen dolů. Používejte je ve zdvojené míře, než na komáry. Po každé procházce venku se důkladně prohlédněte, zda někde nemáte přisáté klíště. Kontrolujte zejména na místa na těle s tenčí a jemnou kůží, kde se klíšťata velmi ráda uchytávají. Zaměřte se na podpaží, podkolenní jamky, třísla a intimní partie, ale i místa za ušima nebo pod ňadry. Prohlédněte i oblečení, venku jej vytřepte a vyperte. Občas se na něm klíšťata uchytí.

Odstranění klíšťat

Klíště kusadly naruší kůži, přichytí se kolem této rány a pak nám saje krev. Existuje spousta zaručených návodů, jak klíště vyndat. Někdo je udusí krémem, aby se pustilo, jiný je vykroutí po směru hodinových ručiček a další zase v proti směru. V lékárnách dostanete speciální kartičky a přípravky na odstranění klíšťat pomocí jejich vytažení. Je jedno, jak klíště vyndáte, jen nesmíte utrhnout kusadla a vyndat je celé i s hlavičkou. Můžete si pomoci pinzetou nebo speciálním přípravkem. Pokud v kůži zůstanou kusadla se zpětnými háčky, vysuší se, odpadnou nebo vyhnisají. Vždy je třeba ránu řádně vydezinfikovat.

Klíště zlikvidujte

Po vyndání klíštěte je nutné jej důkladně zlikvidovat. Pokud máte vážnou obavu, že je klíště nakažené, můžete jej zaslat do specializovaných center, kde klíště prověří, zda je nakažené. Nechcete-li jej odesílat ke kontrole, tak jej zničte. Nejspolehlivější je klíště spálit. Klíště má totiž dost pevný, chitinový krunýř, takže jej můžete rozmáčknout jen velmi těžko. Navíc jeho rozmáčknutí znamená možný opětovný kontakt s infekcí, tedy s případnými nakaženými vnitřnostmi klíštěte. Toho je třeba se vyvarovat.

Jak se pozná infekce po nakažení klíštětem

Nejbezpečněji poznáte, že jste se od klíštěte nakazili tak, že místo, kam vás klíště kouslo, hodně zarudne a červená skvrna kolem tohoto místa se zvětšuje. Vydrží zde více než týden a může se neustále rozrůstat. Toto místo svědí a střed je bělavý. V tomto případě šlo s jistotou o nakažené klíště. V případě výskytu těchto příznaků na nic nečekejte a okamžitě jděte na vyšetření ke svému lékaři, aby vám nasadil antibiotika. Borelióza se bezpečně pozná a potvrdí z rozboru krve. V některých případech se ale tato skvrna neobjeví a potíže se dostaví až mnohem později. Mohou být podobné příznakům chřipky. Vždy je tedy vhodné nechat udělat rozbor krve, pokud se necítíte dobře a v nedávné době jste měli klíště, i když bez zjevných příznaků infekce.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube