Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak se postarat o květiny, když jste na dovolené

Jak se postarat o květiny, když jste na dovolené

Vloženo: 12. 07. 2018


Doba dovolených nás vede k otázce, jak zalévat květiny, když nebudeme doma. Může to dělat sousedka, nebo se mohou květiny zalívat samotné. Možností samozavlažování je více.

Konvičky s vodou připravené pro sousedku můžete zaměnit za samozavlažovací systémy do interiérů. Některé jsou super na pohled, jiné jsou především velmi dobře funkční. Cenové rozpětí je velké. U květináčů, kde se ke slovu dostává jedinečný design, bude cena vyšší. U truhlíků záleží na velikosti, tvaru, způsobu zalévání a distribuce vody ke kořenům. Cena se pohybuje od 70 do 400 Kč.

Chytré truhlíky a květináče

Truhlíky a květináče se samozavlažováním mají různé druhy průsaků vody přímo ke kořenům. Používají se dlouhé knoty, vplétané či gázové podložky. Pokud budete vybírat systém, hledejte takový květináč, kde zjistíte, kolik je v něm dole vody a do kterého lze snadno nalévat vodu. Některé mají nedořešené vpusti a budete mít více vody kolem, než v květináči. Doporučujeme horní dolévání, kde nalití vody vedle znamená, že voda steče ke kořenům. Spodní zalévání přes hubičku u dna nádoby vám omezuje manipulaci s vodou.

Truhlík pro květiny

Externí zavlažovače

Zavlažovače fungují hned na několika principech. Na trhu je třeba jednoduchý zavlažovač fungující na principu vzlínání vody, kdy vedle květináče postavíte třeba lahev s vodou. Na květináč s průměrem 10 cm vám postačí litrová lahev. Ponoříte do ní prostě jeden díl zavlažovače. Přes knot integrovaný do bužírky je pak voda přiváděna do samotného zavlažovače, který je zapíchnutý kořenům květiny.

Samospádové zavlažovače

Dále jsou k dispozici samospádové zavlažovače fungují na principu obrácené lahve. Domácí úpravy zapíchnutých lahví vám způsobují občas problémy s množstvím dodávané vody. Vzhledově nevypadají zrovna nejlíp. Designově kvalitnější jsou zavlažovací koule, nebo podobné dekorativní tvary, které zakoupíte v hobby marketech nebo v květinářstvích. Dávkování vláhy rostlinám zajišťují po velmi dlouhou dobu a voda je pozvolně uvolňována do půdy.

Rostliny v truhlících po dobu dovolené

Rostliny v truhlících a okrasných nádobách je nutné pravidelně zalévat. Za horkých a slunečných dní je zálivka nutná každý den, pokud tedy nevlastníme samozavlažovací nádoby. Pokud odjíždíme na dovolenou, je třeba rostlinám zajistit pravidelný přísun vody. Než odjedeme, rostliny dostatečně zalijeme, osprchujeme nebo orosíme. Týden nám s dostatečnou zálivkou určitě vydrží.

truhlík s kytkami

Zásobní nádrž s časovým spínačem

Můžete zakoupit speciální zásobní nádrž na vodu s časovým spínačem. Ta vám dokáže zavlažovat až 36 květináčů. Nesmíme zapomenout ani na truhlíky v oknech a na balkonech. Pokud máme samozavlažovací truhlíky, budeme mít o starost méně. Truhlíky jsou opatřeny dvojitým dnem a velkou zásobárnou vody. Ta se ke květinám dostane pomocí nasávání textilních knotů, které jsou součástí truhlíku. Díky těmto truhlíkům nedochází k přelévání a hnilobě kořenů.

Rostliny na záhonech

Pro dostatečném zalití rostlin na volných záhonech můžeme zapíchnout v jejich blízkosti do země klasické PET lahve, které budou plně naplněné vodou. Tato voda se pak postupně k zahradním rostlinám určitě dostane a zalije i živý plot. Můžete dát jednu lahev třeba i mezi 4 rostliny nebo se soustředit jen na rostliny, které vyžadují konstantní vlhkost. Tento způsob lze použít také i na rostliny v květináči. Pomůže i zalití pod vrstvou mulče. Mulčované rostliny totiž ztrácejí o 25 % méně vody.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube