Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak si vyrobit zahradní sprchu svépomocí

Jak si vyrobit zahradní sprchu svépomocí

Vloženo: 13. 03. 2018


Vytvoření zahradní sprchy svépomocí není nic složitého. Jednoduše si ji můžeme vytvořit sami z europalet, tedy z lehce dostupných materiálů.

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením, čehož můžete docílit třeba pod zahradní sprchou. Venkovní sprcha je výborná věc, obzvláště v letním období. Využijete ji pro osvěžení v parném letním dni i po práci na zahradě. Sprcha i s kabinkou ze starých palet je velmi dobrý nápad. Jde o skvělý způsob, ke kterému je jen třeba udělat mírné terénní úpravy, a pak už si můžete užívat zahradní sprchu po horkém dni.

zahradní sprcha

Proč si pořídit zahradní sprchu

Venkovní sprchu oceníte na chatě nebo chalupě, kde není koupelna, stejně jako po náročné práci na vaší zahradě, kdy si nemusíte bláto nosit dovnitř nebo před i po koupeli v bazénu. Zahradní sprcha šetří peníze a je nenáročná na výrobu i provoz. V článku si povíme, jak si tuto venkovní zahradní sprchu vyhotovit z materiálů, které jsou u nás dostupné, a jak si můžete na zahradu vyrobit svépomocí. Pokud jste domácí kutil, bude pro vás konstrukce zahradní solární sprchy úplná hračka.

stavba zahradní sprchy

Výroba zahradní sprchy na zahradu

Můžete sprchu napojit přímo na hadici z kohoutku, lepší je ale použít třeba sud nebo jinou vhodnou nádrž. Může být plastová i plechová, měla by být černá a měla by perfektně těsnit. Dalším klíčovým prvkem je zejména železná konstrukce, na kterou pak sud zavěsíte. Pak už jen propojit jej s hadicí, kterou budete napouštět do sudu vodu. Další hadici připevněte na spodní část sudu a po napuštění bude voda téct samospádem. Před konec hadice si pak umístěte ventil, páčku či kohoutek, kterým lze průtok regulovat. Zahradní sprchu lze také napojit i na bojler, takže voda bude teplá, i když slunce nesvítí. Pokud sprchu propojíte s čerpadlem, bude se vám voda velmi snadno napouštět.

Jak funguje solární sprcha

Můžete použít solární panely, ale ohřívat vodu sluncem můžete i bez nich. Princip zahradní sprchy je totiž velmi jednoduchý. Základem je zvolit černou nádrž, například sud, ve kterém se pak slunečními paprsky ohřívá voda. Povolením jednoduchého kohoutku vámi napojeného na sud se pak velmi pohodlně sprchujete. Pokročilejší variantou je pak solární sprcha s cenou v řádech tisíců korun. Výhodou je její vysoce elegantní design a celá řada zabudovaných funkcí, které ale při konstrukci jednoduché zahradní sprchy můžete klidně oželet, a přesto si taková sprcha splní svůj účel.

jak funguje zahradní sprcha

Stavba zahradní sprchy svépomocí

Potřebný materiál a pomůcky:

  • - dřevěné palety
  • - písek na srovnání terénu do roviny
  • - čtyři dřevěné pilíře
  • - držák pro nastavení sprchy
  • - svorku pro upevnění hlavice sprchy
  • - zahradní trubka a sprchová hlavice
  • - kroužky a tyčka na závěs
  • - sprchový závěs, pruty a háčky
  • - kladivo a šroubovák
  • - hřebíky a šrouby

Kam dát zahradní sprchu

Nejprve si vyberte, kam chcete postavit samotnou venkovní sprchu. Pro umístění zahradní sprchy vždy zvolte místo, na které dopadá maximum slunečních paprsků. Na tomto místě si budete moci užívat venkovní sprchování od jara až do podzimu. Současně také raději dejte přednost chráněnému místu před zraky sousedů a kolemjdoucích. Využít lze i speciální paravány speciálně určené k solárním sprchám. Zvolte vhodné místo ve své zahradě a vytvořte na ní pískoviště, tedy základ z písku, na který postavíte palety jako základnu. Udělejte jej o něco větší než palety a palety stabilně usaďte. Použijte k jejich udržení trochu betonu.

umístění zahradní sprchy

Stavba hlavní konstrukce

Pro hlavní konstrukci připojte spodní a horní rám. Použijte hřebíky nebo šrouby, které používáte pro upevnění záclonové tyče. Vyvrtejte otvory pro sprchovou hlavu a hadici. Zasaďte konstrukci tak, aby pokrývala paletu. Upevněte ji svorkami pro montáž hlavy sprchy. Ujistěte se, že vše funguje správně. Zavěste sprchový závěs a připevněte jej kousek od země, abyste předešli nehodám. Ujistěte se, o stabilitě palety v případě podlahy.

základ zahradní sprchy

Foto: avso.org


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube