Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak správně ochránit zahradní dřevostavby: Praktické tipy pro dlouhou životnost

Jak správně ochránit zahradní dřevostavby: Praktické tipy pro dlouhou životnost

Vloženo: 28. 06. 2024


Dřevo je tradiční a esteticky přitažlivý materiál pro zahradní stavby, jako jsou zahradní domky, domky na nářadí, pergoly a altány nebo například dřevěné rekreační chatky. Ale aby tyto dřevostavby vydržely dlouho a odolaly nepřízni počasí a jiným vnějším vlivům, je důležité věnovat jim pravidelnou a správnou péči. V našem článku najdete několik praktických tipů, jak správně ochránit zahradní dřevostavby a prodloužit jejich životnost.

zahradní chata

Pravidelná údržba 

Dřevěné zahradní domky a další dřevěné konstrukce, stejně jako zahradní nábytek, čelí mnoha nepříznivým vlivům, jako je voda, slunce, vítr, sníh a škůdci či plísně. Pokud si přejete udržet svůj zahradní domek v dokonalém stavu a funkčnosti, je nezbytné věnovat mu pravidelnou péči a základní údržbu

Pravidelná údržba je základem dlouhé životnosti zahradních dřevostaveb. Zahrnuje pravidelné čištění od prachu, listí a jiných nečistot, které mohou dřevo poškozovat. Kromě toho je důležité kontrolovat stav konstrukce a provádět opravy potřebných částí.

Správná péče zajistí, že zahradní domky, ale také jiné dřevostavby budou sloužit mnoho let a jejich vzhled zůstane čerstvý a atraktivní. Je to investice, která se vyplatí v podobě dlouhé životnosti a neustále oslnivého vzhledu vaší zahradní dřevostavby.

TIP: Údržba zahradního domku na podzim: Jak na to?

Vhodné základní nátěry: Jaké kvalitní prostředky na dřevo vybrat?

Zvolte kvalitní nátěr, který je speciálně navržen pro venkovní použití a odpovídá konkrétním potřebám dřeva. Na trhu existuje široká škála typů nátěrů, včetně těch s UV ochranou, odolných vůči povětrnostním vlivům nebo s možností různých barevných provedení. Vyberte si nátěr, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům a estetickým preferencím.

Na trhu jsou k dispozici dvě základní formy laků a barev: ty, které se ředí vodou neboli vodou ředitelné, a syntetické varianty. Hlavní rozdíly spočívají v jejich šetrnosti k životnímu prostředí a lidskému zdraví. Laky a barvy ředitelné vodou jsou obecně méně toxické pro lidi a přírodu a mají nižší riziko požáru při aplikaci. Jsou tedy vhodnější volbou pro ty, kdo si váží ekologie a svého zdraví. Naopak syntetické barvy a laky jsou vyrobeny z umělých složek a chemických látek, které zajišťují trvanlivost a odolnost, avšak mohou škodit lidskému zdraví.

Lazury na dřevo mají skvělé funkční vlastnosti, ale i estetické. Na trhu jsou různé barevné odstíny, takže můžete z obyčejného světlého dřeva vykouzlit například dřevo odstínů olivy nebo třešně. Lazury se dělí na tenkovrstvé a silnovrstvé. Tenkovrstvé jsou především dekorační, aby s nimi bylo dřevo chráněno, musí se použít společně s napouštědlem. Jako finální vrstva jsou používány laky na dřevo, které dokončují ochranu dřeva. Dřevostavby i dřevěný nábytek natřený lakem vypadá jako nový.

Barvy na dřevo jsou krycí barvy, které jsou neprůhledné a kompletně zakryjí původní povrch dřeva. Výhodou je, že je k dispozici velká paleta barevných odstínů. Tyto barvy dodají dřevu vyšší mechanickou odolnost a chrání je také před UV zářením. 

Jaký je rozdíl mezi lazurou a lakem na dřevo? Lazura se vstřebává do dřeva, je průhledná a umožňuje vidět strukturu dřeva, zatímco lak je obvykle kompaktní a zakrývá dřevěný povrch. Lazura poskytuje menší ochranu proti povětrnostním vlivům než lak, ale umožňuje dřevu dýchat. Naopak, lak obalí dřevo do neprodyšného obalu, poskytuje větší ochranu a lesk a vytváří parotěsný film, tzv., že lak překryje všechno. Výsledkem je, že lak kvůli práci dřeva popraská a začne se odlupovat rychleji než naopak lazura.

Další možností nátěru jsou vosky a oleje, které dodají vašemu nábytku i zahradnímu domku přirozený vzhled a vynikne díky nim i krásná struktura dřeva. Vosk narozdíl od oleje neproniká do struktury dřeva, ale vytvoří na povrchu ochranný film, kterým neprojde vlhkost ani nečistoty. Olejové nátěry pak proniknou hlouběji do dřeva a vstřebávají se. Oleje vytvoří matý film a přirozený vzhled povrchu. Díky oběma látkám dřevo nevysychá a nedochází k praskání, avšak jejich cena je podstatně vyšší. 

TIP: Můžete také zvážit tzv. protipožární nátěry, což jsou speciální nátěry k ochraně povrchu dřeva před požárem. 

Příprava a nátěr dřeva: Klíčové kroky pro dlouhodobou ochranu

Jak správně natřít zahradní domek? Dobře provedený nátěr je jedním z nejúčinnějších způsobů ochrany dřevěných konstrukcí. Před aplikací nátěru je důležité dřevo důkladně ošetřit, vyčistit a zbavit se starého nátěru, pokud je to nutné. Poté naneste kvalitní vnější nátěr speciálně určený pro venkovní použití. Opakujte proces podle doporučení výrobce, obvykle každé 2-3 roky.

  • Začněte tím, že odstraníte silně poškozený nátěr, který může být například popraskaný nebo tzv. krupičkovatý. Dřevo lépe absorbuje nátěr, když není jeho povrch příliš hladký. Proto je vhodné před aplikací nátěru dřevo jemně zdrsnit brusným papírem.
  • Pokud narazíte na nerovnosti na povrchu, nezoufejte. Lze je snadno vyrovnat tmelováním a následným vybroušením do požadovaného tvaru.
  • Poté je důležité dřevo důkladně vyčistit od pilin a jemného prachu, které mohou vzniknout broušením. Povrch nesmí být mastný, proto je nutné ho odmastit. K tomu použijte pouze neutrální mycí prostředky, které neobsahují látky, které by mohly dřevu poškodit, zejména žádné abrazivní částice nebo organická rozpouštědla.
  • Dávejte pozor na vlhkost dřeva. Před natíráním by nemělo být vlhké, ale hlavně nesmí být mokré! Ideální den pro natírání by neměl být deštivý a teplota by měla být vyšší než 12 stupňů. Příliš intenzivní sluneční paprsky také nejsou příliš žádoucí.
  • Nyní je čas na impregnaci. Jakmile impregnace zaschne, můžete přistoupit k aplikaci vrstvy lazury, laku nebo vosku. Nezapomeňte začít základním nátěrem a poté pokračovat krycím nátěrem. Při aplikaci je důležité nátěry důkladně promíchat, abyste zajistili rovnoměrné pokrytí povrchu. Podle potřeby můžete aplikovat jednu až tři vrstvy, přičemž mezi jednotlivými vrstvami nechte povrch vždy zcela proschnout.

Používejte vhodné a kvalitní prostředky na dřevo!

Dejte si pozor! Náhodné kombinování různých přípravků může dřevu velmi uškodit. Vždy se řiďte pokyny na obalu nebo si nechte poradit od prodejce. Pouze přípravky z jedné řady vám poskytnou spolehlivou ochranu, která bude zaručeně účinná.

Impregnace je zásadní

Impregnace je další důležitý krok pro ochranu zahradních dřevostaveb. Impregnační prostředky pronikají hluboko do struktury dřeva a chrání ho před hnilobou, plísněmi a škůdci dřeva. Aplikujte impregnační prostředek podle instrukcí výrobce, ideálně před aplikací nátěru.

Při pořizování dřevěných konstrukcí je velmi doporučeno provést impregnaci máčením. Tento proces zahrnuje ponoření celé konstrukce do impregnační lázně, což umožňuje rovnoměrné proniknutí ochranného prostředku do všech částí dřeva.

TIP: Jestliže se do impregnace pustíte, nezapomeňte odstranit předchozí vrstvu. Kdyby se tak nestalo, mohlo by docházet k odlupování nové vrstvy s tou předchozí.

Drenáž a ventilace dřevostavby jako prevence

Důkladná drenáž a správná ventilace jsou klíčovými faktory pro prevenci nadměrné vlhkosti, která může vést k hnilobě dřeva. Ujistěte se, že okolí zahradní dřevostavby disponuje dostatečnou drenáží, aby bylo zajištěno odpovídající odvodnění prostoru od konstrukce. Zároveň je důležité, aby tyto dřevostavby byly dobře větrané, což pomáhá minimalizovat vlhkost a udržuje dřevo suché a odolné proti hnilobě.

TIP: Pozor, když se objeví zimní nadílka, pravidelně odstraňujte sníh ze střechy a z okolí dřevostavby.

Střešní žlaby a okapy

Střešní žlaby a okapy jsou další důležitou součástí ochrany zahradních dřevostaveb. Jejich úkolem je odvádět dešťovou vodu pryč od stavby, čímž předcházejí hromadění vody na střeše a poškození konstrukce. 

Dbejte na pravidelnou kontrolu střešních žlabů a okapů, odstraňujte případné listí, větve či jiné překážky a zajistěte, aby byly správně napojeny na odvodňovací systém. Tím zajistíte efektivní odvodnění střechy a prodloužíte životnost zahradních dřevostaveb.

TIP: Střechy s dostatečným přesahem a také vhodným sklonem chrání fasádu a stěny dřevostavby. 

Ochrana dřevostavby před zemí

Pokud jsou zahradní dřevostavby umístěny blízko země, je důležité zajistit ochranu dřeva proti přímému kontaktu se zeminou. Připravte doporučené základy, které zvednou konstrukci nad úroveň země. Nejčastěji to jsou betonová deska, zámková dlažba nebo podlahový rám a zemní vruty.

TIP: Před příchodem zimy je klíčové připravit a zabezpečit zahradní domek, aby byl chráněn před nepříznivými podmínkami a nechtěnými návštěvníky. 

Pravidelná kontrola a stav celé dřevostavby

Pravidelně kontrolujte stav zahradních dřevostaveb a provádějte potřebné úpravy a opravy nejlépe okamžitě. Mějte na paměti, že prevence je vždy lepší než náprava, a pravidelná údržba může ušetřit mnoho času a peněz v dlouhodobém horizontu.

Správná péče o zahradní dřevostavby není náročná, může výrazně prodloužit jejich životnost a zachovat jejich estetický vzhled po mnoho let. 

Dodržujte průběžný úklid dřevostavby a jejího okolí

Průběžný úklid je dalším klíčovým prvkem péče o zahradní dřevostavby. 

  • Odstraňování nečistot: Pravidelně odstraňujte nečistoty, prach, listí a další nečistoty z povrchu zahradních dřevostaveb. Nečistoty mohou přitahovat vlhkost a škůdce, což může způsobit následné poškození dřeva.
  • Čištění povrchu: Povrch dřeva může být občas potřeba očistit od mastnoty, skvrn nebo jiných nečistot. Použijte mírný čisticí prostředek a jemný kartáč nebo houbu k odstranění nečistot.
  • Ošetření proti plísním a mechu: Pokud se na povrchu objeví plísně nebo mech na střeše, použijte vhodný prostředek na jejich odstranění a zabránění dalšímu růstu.
  • Ochrana před rostlinami: Udržujte okolí zahradních dřevostaveb dobře posekané a udržované, aby nedocházelo k přerůstání rostlin, které by mohly přitahovat vlhkost a škůdce.
  • Kontrola a správná péče o dřevěná okna a dveře: Důkladná kontrola a správná péče o dřevěná okna a dveře prodlužuje jejich životnost a zachovává estetiku. 

zahradní domek zita


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube