Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak správně pečovat o živý plot, tipy a triky

Jak správně pečovat o živý plot, tipy a triky

Vloženo: 11. 04. 2018


Zakládání živého plotu se odvíjí od jeho místa výsadby. K tomu vybíráme vhodné rostliny podle typu plotu a také nároků rostlin na pěstování. Péče o živý plot musí být pravidelná.

Příprava půdy a vysazování živého plotu začíná vytyčením prostoru určenému k osázení provázkem napnutým mezi kolíky. Jako vodicí linka nám postačí i pevný plot nebo cesta, které živý plot bude kopírovat. Asi 3 měsíce před výsadbou vyhloubíme příkop široký 80 až 100 cm a hluboký minimálně 40 až 50 cm. Půdu na dně zryjeme, odstraníme veškerý plevel, zapravíme do půdy zeminu bohatou na kompost a můžeme sázet. Můžete se také podívat, jak předpěstovat sadbu na jaro.

Vysazování rostlin

Hustota výsadby závisí na typu živého plotu a druhu dřevin. Pro nízké ploty sázíme 5 keřů na 1 m, u vyšších plotů stačí 3 keře. Jehličnany sázíme s odstupem alespoň 20 cm. U volných, nestříhaných živých plotů je pak vzdálenost rostlin 90 až 130 cm a před nimi i za nimi je nutné ponechat volný prostor asi 3 m. Růže sázíme po 3 keřích na 1 m, pro hustý plot můžeme sázet 6 keřů do dvou řad za sebou, nejlépe do trojsponu. Pokud zakládáme živý plot před klasickým, pevným plotem nebo na hranici pozemku, nechte si dostatek místa pro růst rostlin a stříhání.

živý plot

Kdy vysazovat rostliny

Pro výsadbu není vhodné příliš slunečné a větrné počasí, které půdu i kořenový bal rychle vysušuje. Nejlépe se ujímají rostliny v kontejnerech. Dřeviny s volným kořenovým systémem mají poloviční šanci na uchycení, neboť u nich často dochází během skladování k vysušení balu a mechanickému poškození kořenů. Stálezelené dřeviny v kontejnerech vysazujeme až do poloviny září, s volným kořenovým balem v dubnu až květnu. Opadavé listnaté dřeviny sázíme na podzim a časně na jaře po rozmrznutí půdy. Růže od října do dubna, výhony zkrátíme na 1 až 2 očka a před výsadbou ponoříme celou růži na několik hodin do vody.

Postup sázení rostlin

Před sázením půdu zkypříme a přihnojíme, rostliny opatrně vyklepneme z kontejnerů, odstřihneme suché a poničené části kořenů a rostlinu vložíme do připraveného příkopu tak, aby měly kořeny dobře rozprostřeny. Přihrneme zeminu a kolem rostliny lehce přišlápneme. Nakonec důkladně zalijeme. V následujících dnech pravidelně zaléváme. Na zálivku je nejlepší vlažná voda, proto se podívejte, jek na solární ohřev vody. Nakonec zasypeme okolí rostliny mulčovací kůrou, která zamezí vysušování půdy. K živým plotům se také hodí pergola nebo altán.

Stříhání živého plotu

U volně rostoucího živého plotu odstřiháváme jen suché větve nebo prorůstající do vedlejšího keře. U tvarovaných, stříhaných živých plotů je od počátku nutný pravidelný sestřih. Základní tvarování provádíme před počátkem rašení v únoru po odeznění velkých mrazů. První rok u opadavých listnatých dřevin zkrátíme výhony na 1/3, aby se rostlina rozvětvila. Stálezelené dřeviny a jehličnany nestříháme, odstraníme jen suché a vytáhlé části větví. V dalších letech je stříháme 2x ročně, na počátku a konci léta. Rychle rostoucí druhy zastřihujeme během celého vegetačního období.

živý plot

Stříhání v dalších letech

Vždy stříháme jen mladé větve, neřežeme dřevnaté části rostliny. Jehličnany stříháme jen 1x, koncem října nebo brzy na jaře. Opadavé dřeviny v pozdním podzimu nebo brzy z jara, nebo koncem června, po ukončení období jarního růstu. Velkokvěté růže z podzimní výsadby sestřihneme na 3 až 6 oček, mnohokvěté na 2 až 5 oček. Střiháme 5 až 7 mm nad očkem směřujícím ven. Zmlazení provádíme na jaře každý rok.

Zásady stříhání

Správně zastřižený živý plot má lichoběžníkový tvar, v dolní části je asi o 1/10 širší než v horní. Nejspodnější větve tak mají dostatečný přístup světla a neprosychají. K střihání používáme buď zahradnické nůžky, nebo elektrické nůžky. První rok po výsadbě nehnojíme, v dalších letech je hnojení důležité pro nasazení nových výhonů po každém sestřihu. Choulostivé dřeviny a růže chráníme před mrazem a kořeny na zimu přihrneme zeminou, listím a chvojím.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube