Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak správně zrýt na podzim zahradu

Jak správně zrýt na podzim zahradu

Vloženo: 15. 10. 2016


Každý zahrádkář musí na svou zahradu myslet z dlouhodobého hlediska. Pokud by se tak nestalo, veškerá práce by mohla přijít nazmar. Pokud na podzim nezazimujete pořádně svou zahradu, na jaře a v létě příštího roku vás jistě nečeká nikterak velká odměna. A právě jedna z podzimních příprav na další sezónu je rytí.

Jedna paní povídala

Když od někoho uslyšíte, že rytí zahrady je zbytečný přepych, nenechte se ovlivnit. Rytí záhonů není nejlehčí zahradní práce, ale pokud důkladně obrátíte vrchní zeminu, zajistíte si tak, že příští rok bude struktura vaší půdy ideální a navíc se zbavíte i některých plevelů.

Jak zrýt zahradu

Jak postupovat, aby bylo rytí co nejefektivnější?

Začněte tím, že ze záhonu odstraníte zbytky zeleniny nebo květin a také plevel. Vytrhejte jen ten plevel, který se množí kořenem (pampelišky, bodláky, aj.). Tento plevel rovnou vyhoďte, pokud ho přidáte do kompostu, může se množit dál. Ostatní plazivý plevel či trávu využijte rovnou jako hnojivo. Po prvotní přípravě záhonu si připravte hnůj nebo kompost, kterým budete záhony zarývat. Nezapomeňte, že pokud na některém záhonu budete pěstovat česnek či cibuli, nepoužívejte na něj hnůj, mohlo by jim to uškodit. Nyní už můžete odrýt první řádku, hlubokou přibližně 30 cm a širokou maximálně 25 cm. Zeminu házejte za sebe na záhon. Až vložíte do rýhy hnojivo, začněte rýt další řádku. Hlínou z této řádky zakryjte prví rýhu s hnojivem. Pokud pro zarývání používáte plevel, ujistěte se, že nečouhá ven, vyčnívající lístky by stačily, aby se rostlina dál rozrostla. Velký pozor si dávejte při rytí pod stromy a keři. Některé stromy koření mělce a rytím můžete způsobit odhalení části kořenů, což by znamenalo špatný přísun živin nebo hůř vymrznutí.

TIP: Jak zazimovat bazén?

Pozor na dusíková hnojiva

Na podzim nikdy nepoužívejte dusíkaté hnojivo. Dusík je v půdě velice pohyblivý a do jara by se snadno vyplatil. Lepší volbou jsou tedy hnojiva, která obsahují fosfor a draslík. Velice dobrým organickým hnojivem je chlévský hnůj, můžete samozřejmě použít i popel ze spáleného dřeva.

 

Foto: pestujemeonline.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube