Košík je prázdný

Jak vybrat altán na zahradu?

Vloženo: 16. 01. 2023


Láká vás představa oázy klidu a pohody? Není nad vlastní altán na zahradě. Z prázdného místa na pozemku rázem vytvoříte romantické zákoutí, kde vás nebude nikdo a nic rušit. Poradíme, jak vybrat altán na zahradu ve 3 krocích. Ani nebudete potřebovat stavební povolení!

Nejprve vyberte místo umístění a velikost

Už víte, kam altán umístíte? Především podle tohoto údaje se rozhodujte, jakou zahradní stavbu vlastně pořídíte. Hledáte místo, kde budete mít klid a které bude z dohledu ostatních. 

Zároveň by ale nemělo být příliš vzdálený od domu, abyste nemuseli přenášet vybavení či občerstvení přes celý pozemek. Myslete i na přívod elektřiny. Pokud jste limitovaní prostorem a musíte altán dát na oči sousedům, soukromí dodají například závěsy do altánu. 

Jakmile vyberete, kde bude stavba stát, zvolte rozměr. Do výpočtu zahrňte nejen volný prostor, ale také to, na co budete altán užívat. Ať se vám do něj vejde potřebný nábytek atd. Samozřejmě čím větší, tím lépe pro vás. Na druhou stranu nechcete zastavět příliš mnoho místa. Snažte se oba ohledy vybalancovat.

Rozhodněte se pro ten správný materiál

Dřevo: altány ze dřeva krásně zapadnou do prostoru zahrady. Jsou odolné a celkem nenáročné. Stačí je jedno za čas ošetřit impregnací a lazurovacím prostředkem. Hodí se jak k moderním domům, tak ke starším stavbám. Navíc se dají pořídit za rozumnou cenu.

Kov: kovový altán vydrží všechno a nemusíte se o něj nijak zvlášť starat. Snad jen zvolit takový kov, který odolá rozmarům počasí. Krásné jsou zejména kovové altány v secesním a romantickém stylu. Skládací altány samozřejmě nejsou tolik odolné, ani esteticky pěkné. 

Plast: plastové altány jsou sice nejlevnější, ale s přírodou nikdy nesplynou tak dokonale jako dva předcházející typy. Jedná se například o party stany atd. Při vysokých teplotách se prostor pod střechou nadměrně ohřívá. Pozor při skladování, snadno se poničí. U skládacích altánů si dávejte pozor na kvalitu provedení střechy, konstrukce a tloušťku trubek. 

Textil: některé altány mají kovovou/plastovou konstrukci a textilní potah. Textil by měl mít impregnovanou vrstvu, aby vás ochránil před deštěm. Jedná se o celkem levnou, avšak ne příliš kvalitní či estetickou volbu. Většinou se nesmí prát, je potřeba pravidelně impregnovat. 

Nezapomeňte vybrat také materiál pro podlahu. Ta může být dřevěná, ale třeba také dlážděná nebo z kamene.

Nejlepší altány

Na objednávku
52.030,00 Kč s DPH
38.700,00 Kč bez DPH
46.827,00 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní altán se sedlovou střechou a s plnými štíty o vnitřních rozměrech 300 x 600 cm. Robustní a stabilní konstrukce. Stojky a pozednice 115 x 115 mm.

Na objednávku
75.383,00 Kč s DPH
56.070,00 Kč bez DPH
67.844,70 s DPH
SLEVA 10.00%

Čtyřboký altán s jehlanovou střechou o rozměrech 400 x 400 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Na objednávku
63.404,00 Kč s DPH
47.160,00 Kč bez DPH
57.063,60 s DPH
SLEVA 10.00%

Altán s valbovou střechou o rozměrech 300 x 500 cm. Robustní a stabilní konstrukce - lepené hranoly KVH.

Doplňky pro altán

Kromě posezení je nejdůležitějším prvkem osvětlení. Boky altánu můžete nechat obrůst popínavými rostlinami. Od věci není ani stínicí technika. Více se dozvíte v článku Jak zastínit pergolu nebo altán. Dekorace a doplňky jsou třešničkou na dortu a měly by ladit s celkovým stylem vašeho bydlení, tak jako celý altán.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube