Košík je prázdný

Jak vybrat dřevostavbu?

Vloženo: 22. 09. 2022


Rozhodli jste se, že si na zahradu pořídíte dřevostavbu? Ať už se bude jednat o zahradní domek, chatku či jenom boudu na nářadí, dřevo je dobrá volba. Dřevo má skvělou izolační vlastnost tepla. Věřte, že dřevo nejlépe akumuluje teplo. Poté tu máme estetickou stránku věci. Dřevostavby na zahradách vypadají velmi pěkně a dokážou být ekologicky šetrné rovněž k přírodě. Dřevo jako jediný stavební materiál během své existence absorbuje více skleníkového plynu, než vyprodukuje.

Proč si vybrat dřevostavbu?

Kolem dřevostaveb koluje řada domněnek a nepravdivých informací. Například si lidé myslí, že životnost dřevostaveb je nižší než klasických zděných staveb, ale už mnohokrát byla tato domněnka vyvrácena. Po stránce životnosti i jiných vlastností je na tom dřevostavba s domem z cihel a malty naprosto stejně. Jen jsou po stránce ceny výhodnější. 

Ovšem nejen příznivá cena je důvodem, proč si dřevostavbu vybrat. Kromě toho se na ně nemusí dlouho čekat. Jsou šetrné k životnímu prostředí a do přírodních zahrad skvěle pasují.

Jak si vybrat tu pravou dřevostavbu?

Mnozí dodavatelé nabízí takzvané dřevostavby na klíč, které vám dodají do konkrétního data. Ať už chcete jít touto cestou nebo jinou, berte v potaz několik obecných rad, které vám s výběrem jednoznačně pomohou.

Od zkušeného výrobce

Řada těch, kteří touží po dřevostavbě, se spálí ihned na začátku a to tím, že si vybrali nevhodného dodavatele této stavby. Zkrátka a dobře si poptali společnost, která s dřevostavbami nemá žádnou zkušenost a jejíž historie není zrovna pozitivní nebo dlouhá. 

Pokud chcete spolehlivého partnera, vyberte si nás. Naše firma, Domky-Delta, patří k největším společnostem v ČR zabývající se výrobou a montážemi různých typů dřevostaveb. Zajišťujeme dopravu a montáž našich výrobků po celé ČR.

Výběr správného typu dřevostavby

Věděli jste, že není dřevostavba jako dřevostavba? Zatímco některé jsou takzvané sendvičové, jiné jsou se sloupkovou konstrukcí. Některé jsou zase z masivu, jiné jsou tradičními pohádkovými roubenkami, které se budou hezky vyjímat třeba na okraji lesa. 

Pokud se rozhodnete jít do dřevostaveb, měli byste mít jasno v tom, jak by výsledná dřevostavba měla vypadat. S konkrétním druhem, typem nebo použitým materiálem pak může pomoct sám projektant nebo firma, kterou oslovíte na spolupráci.

Ideální místo pro dřevostavbu

Vybírejte pečlivě místo pro vaši novou dřevostavbu. Ač je pravda, že pokud stavba zahradního domku nepřesáhne 25 m² a výšku 5 m, není třeba stavební povolení ani ohlášení stavby, tak se u dřevostaveb nevyhnete územního souhlasu či územního rozhodnutí. Každá dřevostavba musí být v minimální odstupové vzdálenosti od sousedního pozemku 2 m, nebo na základě povolené výjimky i blíže. 

Jak vybrat zahradní domek

Netoužíte po velké dřevostavbě v pravém slova smyslu, ale pátráte spíše po dřevěném zahradním domku? Rozhodujícím kritériem při výběru bude jeho velikost a také zabezpečení. Nebudete v něm mít levné zahradní nářadí, proto ať se do něj jen tak někdo nedostane. Podívejte se na kompletní průvodce, jak vybrat zahradní domek.

Jak vybrat dřevěnou pergolu

V případě dřevěných pergol hraje hlavní roli dřevo, ze kterého je přístřešek zhotoven. Trefou do černého je borovice nebo modřín, které jsou odolnější a mrazu vzdornější. Takové smrkové dřevo tak dobře neodolává výkyvům počasí a dalším vnějším vlivům. Pokud se chcete dozvědět více, koukněte na článek, jak vybrat dřevěnou pergolu.

Jak vybrat altán

Dřevěné altány velmi dobře zapadají do zahrady a do okolí. Pro altány je také velmi typické to, že nemají žádnou krycí stěnu, a jsou tedy většinou celé otevřené. Altán vybírejte především podle typu a dekorací na vaší zahradě. Altán rovněž může být s valbovou, jehlanovou či sedlovou střechou. Pro více informací si přečtěte článek o celé problematice, jak vybrat altán na zahradu.

Jak vybrat přístřešek na auto

Chcete před deštěm či jinými vlivy ochránit svého čtyřkolého společníka na cesty? Přístřešek volte hlavně dle velikosti (konkrétně dle počtu parkovaných vozů a podle velikosti pozemku). Celkový vzhled je pak ryze individuální záležitostí.

Jak vybrat domek na nářadí

Vyberte si domek na nářadí a mějte zahradní nářadí schované na jednom místě. Při udržování pořádku už jej nikdy nebudete muset hledat ani vám nezreziví ve vlhkém sklepě. Vybrat si dřevěnou boudu na nařádí můžete ze dvou typů - se srubovou konstrukcí nebo s KVH hranoly, které tvoří svislé sloupky a vodorovné prvky.

Doba výstavby vás vždycky překvapí

Dokázali jste si vybrat dřevostavbu, která bude ideální pro vaše účely? Výborně. Pro řadu lidí je rozhodujícím faktorem také doba zhotovení dřevostavby, ale je vesměs vždycky překvapením, a to milým. Jak už bylo zmíněno, v porovnání se zděnými domy je velmi krátká. Zatímco u výstavby zděných domů je položená teprve základová deska, u dřevostavby už se pohrává s hrubou stavbou. 

Člověk by si možná myslel, že se to projeví na ceně, ale opak je pravdou. Jak ostatně bylo zmíněno – dřevostavby jsou ekonomicky výhodnější. 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube