Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak vybrat rybičky do zahradního jezírka?

Jak vybrat rybičky do zahradního jezírka?

Vloženo: 19. 05. 2018


Jak vybrat rybičky do zahradního jezírka?

Okrasné rybičky do svého jezírka můžete vybírat podle celé řady kritérií. Podle barvy, velikosti, zda mají být okrasné, nebo k jídlu. Dejte si také pozor na to, jak moc vámi vybrané ryby vyrostou.

Zahradní jezírka a rybníčky vytvoří na vaší zahradě krásný kus přírody, kde můžete v klidu relaxovat a pozorovat ptáky, žáby a vodní hmyz. Chovat v jezírku vlastní ryby, o něco větší, než jsou v akváriu, je v současné době hodně v módě a tento příjemný koníček se často změní v chovatelskou vášeň.

Jak vybírat ryby

Druh ryb vybírejte podle toho, jaký má vaše jezírko tvar, velikost a hloubku. Myslete také na to, jakou bude mít voda v největších letních vedrech teplotu a zda to vaše ryby v létě přežijí. Stejně tak zajistěte, aby přežily i zimu. Musíte také zajistit, aby bylo vaše zahradní jezírko schopné průběžně se zbavovat detritu a zelené hmoty na filtru. Je třeba se také o rybníček průběžně starat, jinak vám ryby uhynou. Pokud hledáte rady, zkuste to třeba i v různých diskusích na internetu. Najdete zde praktické zkušenosti chovatelů s celou řadou velmi zajímavých rad. Někteří milují české líny, malé kapry, zlaté karasy a jiní zase japonské KOI kapry. V jezírku navíc lze chovat i více druhů ryb najednou.

zlatý karas

Jaké ryby do vašeho jezírka

Před nákupem sladkovodních ryb se vždy zeptejte, zda se hodí právě do vašeho jezírka. Do mělkého jezírka například nelze nasadit jesetera, který ke svému životu potřebuje hloubku alespoň 1 m a objem jezírka více než 10 m³. Odolnou rybou je Karas, který snese teplé léto i zimní led na hladině jezírka. Můžete si pořídit i barevné, vyšlechtěné verze ryb, ale často se zdržují u hladiny a je třeba počítat s jejich ztrátami díky kočkám a ptákům. Pokud chcete chovat lososovité ryby, potřebují chladnou, čistou a proudící vodu do 20 °C. Rybí dravci jsou užiteční jen do určité velikosti, kdy redukují stav přemnožených karasů, ale později mohou větší ryby spíše škodit a trpět hlady.

Jaké druhy ryb jsou oblíbené

Známí kapři KOI se u nás stali nejoblíbenějšími rybami okrasných rybníčků. Péče o ně se nijak výrazně neliší od běžných kaprovitých ryb. Oproti jiným druhům ryb jsou kapři KOI vysoce odolní proti dezinfekčním a léčebným procesům, které čas od času v rybníčku musíte použít. Kapři jsou velmi přítulní a vděční. Brzy si zvyknou, že jim přinášíte krmivo a můžete se těšit na potěšení s rybkami a na krmení z ruky. To má ovšem i své stinné stránky. Mohou se stát snadnou kořistí již výše zmiňovaných koček a ptáků. Každý stín, který zahlédnou u břehu, kapry přiláká k okraji vašeho jezírka.

Jak se krmí ryby

Pokud jde o krmení, pamatujte si zlaté pravidlo, že všeho moc škodí. Příliš mnoho krmiva najednou ryby nestačí zkonzumovat. Zbytky se pak rozkládají na dně. Mnoho krmiva znamená i mnohem více odpadních látek, škodlivin, hnojiva a řas. Dále sledujte teploměr. Při teplotě nad 28 °C již své ryby vůbec nekrmte. Věnujte pozornost kvalitě vašeho krmiva pro ryby. Takzvané superprémiové krmivo má tu nejvyšší míru stravitelnosti, obsah doplňkových látek a vitaminů. Tím přispěje k lepší zdravotní kondici vašich ryb i ke kvalitě vody díky nižšímu procentu odpadu.

Zahradní jezírko

Jak se starat o rybníček

Aby byl váš rybníček ve velmi dobré kondici, nevyhnete se průběžnému čištění vody i okrajů jezírka od řas a detritu, které mohou být také příčinou úhynu vašich ryb. Jednou za čas musíte rybníček vypustit, pořádně vystříkat dno i stěny od zarostlých řas a od dalších zbytků organické hmoty, kterou se vám nepodaří vysát. Tvorbě řas a redukci škodlivin lze předcházet vhodnými přípravky, jako jsou nitrifikační bakterie Baenzy. Dále pak přípravky absorbující škodliviny a fosfor, jako třeba Sorbolit Fosfosorb a současně i krmiva s vysokou mírou stravitelnosti. Tím omezíte tvorbu odpadu a budete mít zdravé ryby a čistší vodu.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube