Košík je prázdný

Jak zastínit pergolu nebo altán

Vloženo: 21. 06. 2020


Zahradní pergola je místo, kde trávíte chvíle klidu a pohody, prožíváte zde radostné chvíle s rodinou a přáteli a navíc se pergola stává dominantou zahrady. Pokud si chcete užít posezení například při silné větru, mohlo by vás zajímat zastínění pergoly. Na trhu se v dnešní době setkáte s několika možnosti, jak stínění řešit. U pergoly můžete řešit v podstatě dva druhy zastínění, jedná se o střešní a boční zastínění. Střešní stínění si lidé pořizují hlavně jako ochranu proti silným slunečným paprskům, nebo naopak pro ochranu před deštěm. Boční zastínění vás ochrání před bočním větrem, ale i před zrakem zvědavých sousedů a kolemjdoucích.

Zastínění střešní části pergoly

V Čechách bývá pergola často zastíněná klasickými pálenými taškami, polykarbonátem nebo sklem. Další možností je například zastínění pomocí markýzy. Díky markýze získáte kvalitní zastínění, které rozzáří každou pergolu. Další zastínění střešní části, které si můžete vybrat je například posuvná plachta. Ta je vyrobena ze stejných látek jako markýza. Jelikož není látka tak vypnutá jako markýza, dodává pergole příjemnou atmosféru. V obou případech máte možnost z velkého výběru barev. 

TIP: Jak a čím natřít pergolu

Zastínění boční části pergoly

Pokud se rozhodnete pro boční stínění, zapadající nebo nízko položené slunce už nebude problémem. Navíc díky bočnímu zastínění docílíte možnosti používat pergolu podstatně delší dobu. Boční rolety zabrání pršení či foukání do pergoly. Jako stínící prvek si můžete vybrat například venkovní žaluzie, jejichž hlavní výhodou je, že vytváří optimální světelné i tepelné podmínky. Jako další variantou zastínění, které si můžete vybrat jsou například screenové rolety, jedná se o speciální látku, která dokáže odrazit až 80% tepelného záření. Na rozdíl od venkovních žaluzií je tato roleta průhledná. Zajistí vám tedy příjemný stín, ale nepřijdete o krásný výhled do vaší zahrady. Velice elegantní řešení zastínění pergol jsou dřevěně či bambusové žaluzie. Přírodní materiál dodá vaší pergole teplo a útulnost.

Jak zastínit pergolu nebo altán rostlinami?

Oblíbenou možností zastínění jsou rostliny. Hezky vypadají, mnohdy i voní a vytvářejí příjemnější klima, než umělé zastínění. Zastínění nebývá stoprocentní, zejména je-li rostlina méně větvená. Mladé šlahouny některých rostlin, např. vistárií, se musí odstranit na zimu, aby keř prospíval. Zrovna zmíněné vistárie jsou velmi oblíbené. Hroznovité útvar květů můžete vidět na besídkách, plotech i verandách. V altánech i na pergolách vytváří příjemný chládek. Vistárie se bujně rozrůstá dlouhými plazivými šlahouny, které se omotají všechno okolo. Tyto šlahouny bývají bohatě olistěné a rozkvetlé, vyskytují se na nich lusky s černými semeny.


Zastínění pergoly, které vám bude chutnat

Často používaná je také vinná réva, která navíc v létě vydává sladké bobulové ovoce. Oblíbenou variantou je aktinidie význačná, lidově minikiwi. Tyto stromy na podzim shazují olistění. Zato břečťany vydrží stále zelené. Pokud chcete zelenou střechu na pergole celoročně, volte právě břečťan. Zabráníte také nepořádku z opadaného listí na zemi. Pokud se chcete vyhnout hmyzu, nevysazujte u pergoly intenzivně vonící květy (třeba právě růže), rozšlapané ovoce (například právě víno) nejenom že udělá nepořádek, ale přiláká vosy. Některé bujně se větvící rostliny, třeba právě břečťan nebo hortenzie, potřebují také často zastříhávat, aby vám doslova nepřerostly přes hlavu.

Na objednávku
44.891,00 Kč s DPH
35.245,00 Kč bez DPH
42.646,45 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 450 x 470 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
28.072,00 Kč s DPH
20.880,00 Kč bez DPH
25.264,80 s DPH
SLEVA 10.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 400 x 370 cm. Robustní a stabilní konstrukce vystužena rozpěrami. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°.

Na objednávku
14.762,00 Kč s DPH
11.590,00 Kč bez DPH
14.023,90 s DPH
SLEVA 5.00%

Zahradní pergola o vnitřních rozměrech 300 x 270 cm, určena k montáži ke zdi domu. Stojky a pozednice 115 x 115 mm, krokve se sklonem 10°. Robustní a stabilní konstrukce.

Při nákupu popínavek si tak dejte pozor na to, jaké vyžaduje daná rostlina světlo. Sledujte na jakou stranu je místo orientováno; pokud hodláte zalistit i střehu pergoly, vybírejte  zahradnictví rostliny, kterým nevadí přímé slunce. Popínavky můžete sázet do země u pergoly, na zděných terasách můžete použít větší květináče a truhlíky, do kterých rostliny vysadíte. Pokud je sázíte rovnou do země, myslete na to, aby kolem sebe měly dost místa. Od stěn staveb je saďte alespoň 20 cm, aby měly přísun vzduchu a prostor k růstu. Sazeničky se mohou zdát malé a budete mít tendence sázet je blízko sebe. Nic se ale nemá přehánět. Velkorysost v množství prostoru se vám vyplatí během samotného hloubení jámy. Vykopejte díru alespoň o 10 cm větší, než je kořenový bal. Sázejte rostlinku s lehkým náklonem ke stěně pergoly nebo altánu a po zasazení ji zastříhněte asi na 20 cm, ať může sílu věnovat dobrému zakořenění.

Altán Sedlo

Foto: zaluzie-sadrokartony.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube