Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jak zazimovat rekreační objekt a vyvarovat se problémům?

Jak zazimovat rekreační objekt a vyvarovat se problémům?

Vloženo: 28. 09. 2015


Majitelé chatek a chalup se dělí na dva hlavní druhy, na ty, kteří je využívají celoročně a pak ty, kteří je na zimu připraví tzv. zazimují a opět se k nim vrátí až na jaře. Často se však chataři dopouští základní chyb a my vám nyní ukážeme, jakých věcí se musíte držet pro úspěšné zazimování chaty a chalupy a vyvarovat se tak nepříjemnému překvapení s prvním jarním počasím.

Jak zazimovat chatu, chalupu nebo zahradní domek

Zazimování by se dalo shrnout do dvou hlavních kategorií - vnější a vnitřní. V případě vnějšího zazimování je potřeba obejít celou stavbu a zkontrolovat její stav jako praskliny ve zdech, rámech oken či stav zámků a pantů, nebo například kontrola střechy. Vnitřní kontrola chaty a chalupy se pak zaobírá věcmi jako kontrola vody a všech jejích periférií, stav komínu, kamen a topení, nebo například stav spíže a trvanlivosti skladovaných potravin.

TIP: Zabezpečení zahradního domku, jak na to?

Nezapomenout na vodu

Voda je základní potřebou pro život člověka, ale zároveň jedním z faktorů, který vám přes zimu může pěkně zavařit. Již na základní škole se totiž učí o tom, jak voda znásobuje mrazem svůj objem a to může zapříčinit poničení potrubí, čerpadla, bojleru, topení a jiných částí závislých na vodě. Samozřejmostí je i WC, kde však nelze vypustit všechen objem vody, ale s tím nám pomůže speciální přípravek nebo postačí obyčejná kuchyňská sůl v poměrů polévkové lžíce na jeden litr vody, která jej ochrání. S vodou nezapomenout i na vypuštění topení, pokud nepoužíváte vytápění na jiné bázi.

Zazimování - Domky-delta.cz

Od střechy po okap

U střechy začněte kontrolou komínu a to jak z vnější tak i vnitřní strany, pokud si nebudete jisti s nějakými detaily, vždy je vhodnější zvolit pomoc odborníka, který vždy s jistotou ví, co je a co není v pořádku, za investici také určitě stojí krytka komínu, protože i zde v případě vniku vody a následném zmrznutí může dojít k prasknutí. Velkou péči věnujte hlavně střešní krytině, zda vám někudy nezatéká do vašeho objektu a nehrozí tak zbytečné škody. Společně s kontrolou a vyčištěním okapů se zaměřte i na hromosvod, který je často s okapy velice spjat.

Plísně a škůdci

Pokud máte ve vašem objektu stále nějaké potraviny, které nejsou přímo nezbytné, tak se jich zbavte, aby nelákali hlodavce a jiné škůdce, u potravin, které zde necháte i přes zimu zkontrolujte, zda jsou pevně uzavřený a také kdy jim končí trvanlivost. Na škodu pro jistotu nebude zvolení několika pastiček pro případ. Zvolit můžete i různé humánnější nástroje jako zvukové či pachové odpuzovače. Protože vaše chalupy, chaty a zahradní chatky jsou ideálním úkrytem pro jakéhokoliv hlodavce. Do skříní, i těch, které slouží na jiné účely než je sklad potravin pootevřete dvířka pro větrání a zamezování úkrytu pro hlodavce. Proti vlhku se lze bránit například pomocí pohlcovačů vlhkosti.

 

Chcete svůj rekreační domek využívat i přes zimu? Přečtěte si, jak nejlépe vytápět zahradní domek.


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube