Košík je prázdný

Jak zkrášlit altán či pergolu?

Vloženo: 10. 02. 2017


Zahradní altán a pergola je místo klidu a pohody. Už se nemůžete dočkat, až strávíte pozdní horké odpoledne s šálkem čaje či kávy ve své pergole či altánu. Pokud si chcete zasloužený klid po těžkém dni zpříjemnit ještě více, zahalte svůj zahradní altán do husté zeleně. Díky husté zelené stěně s voňavými a barevnými květy získáte praktickou i estetickou bariéru, která vás ochrání před zvědavými sousedy a hlukem z ulice. Jestliže se vám tato vidina zamlouvá, zahalit altán a pergolu do rostlin není vůbec těžké.

Zahradní altán

Popínavé rostliny

Zelený kabátek altánu a pergol získáte pomocí mnoha rostlin, obecně se nazývají popínavé rostliny. Mohlo by se zdát, že výběr popínavých rostlin není žádná věda, avšak opak je pravdou. Není totiž vůbec jednoduché vypěstovat danou rostlinu na předem určeném místě, přesně tak jak si představujete. Před výběrem musíte zohlednit hned několik faktorů, například vybrat správnou oporu, na které se bude rostlina pnout. Právě podle schopnosti jejich uchycení se rostliny dělí na ovíjivé (mučenky), pnoucí (břečťan a popínavé hortenzie) a úponkovité (vinná réva).

TIP: Jaké zvolit osvětlení do pergoly

Na co myslet před koupí popínavých rostlin

Sami dokážete určit, kolik času jste schopni rostlinám věnovat, pokud se rozhodnete koupit květinu, která je náročná na údržbu, ale vy si na ní nenajdete čas, nikdy nedosáhnete očekávaného výsledku. Jestliže si nedokážete představit posezení v altánu s poletujícím hmyzem kolem vás, vyhněte se rostlinám, které mají intenzivně vonící květy (popínavé růže) a těm, které poskytují sladké plody (vinná réva). Velice důležitým kritériem je i světová orientace vašeho altánu a pergoly, rostliny totiž vyžadují různou intenzitu slunečního světla. Další důležitá informace je například i maximální výška rostliny. Takový břečťan vám může během chvíle nepříjemně zmohutnit a díky tomu by mohla být narušena dokonce i stabilita pergoly, takže i popínavé rostliny mohou být celkem nebezpečné. Uvedených problémů se nemusíte bát, pokud dobře zvážíte správný výběr rostlin. Jestliže zvolíte ty správné, jistě budete velice spokojeni a vaše venkovní posezení se pro vás stane pravou oázou klidu.

Popínavé rostliny a pergola

 


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube