Košík je prázdný
  • Úvodem
  • »
  • Blog
  • »
  • Jaké zvolit popínavé rostliny a jaké vůbec jsou?

Jaké zvolit popínavé rostliny a jaké vůbec jsou?

Vloženo: 15. 12. 2015


Člověk by si řekl, že něco jako popínavé rostliny nemůže být zas taková alchymie, ale opak je pravdou. Jedná se o opravdu zapeklitou věc, pokud chcete danou rostlinu vypěstovat právě na vámi stanoveném místě a přesně podle vašich představ. V potaz se totiž musí brát hned několik kritérií –  náročnost na světlo a s tím spojená světová strana, jakou budeme volit oporu a jakou vůbec budeme volit rostlinu. Ty se totiž dělí do několika druhů – pnoucí dřeviny kořenující, úponkavé a samopnoucí, a popínavé rostliny ovíjivé a vzpěrné.

Pnoucí dřeviny

Kořenující pnoucí dřeviny jsou pravděpodobně nejrozšířenější a setkali jste se s nimi již zaručeně několikrát. Je to ten typ rostlin, které pro někoho mohou působit až plevelovitě, dokáží se pnout na většině materiálů, jako beton, dřevo, kámen a dokonce ho lze vidět obepnutý kolem stromů a to až do jeho koruny. Hlavním představitelem této kategorie je břečtan Hegera Helix.

Úponkové pnoucí dřeviny jsou nejčastěji používané na stěnách pergol, jako hezkých a účelný krycí faktor. Na materiál se upínají pomocí svých úponků a jsou velice oblíbené hlavně díky svým barevným květům, které skvěle ozdobí vaši pergolu, či altán. Jak nejznámějšího představitele si můžeme uvést třeba Clematis.

Samopnoucí pnoucí dřeviny jsou na tom podobně jako dřeviny kořenující, tedy aspoň v tom, že jim nedělá problém uchycení na ohromné množství materiálů. Zde má však nepatrný vliv na jejich růst a kvalitu sluneční světlo, jsou sice schopny růst bujně i ve stinném prostředí, bohužel, ne tak kvalitně a rychle, jako na přímém slunci. Jedním z příkladů je známý přísavník pětilistý.

Popínavé rostliny

Ovíjivé popínavé rostliny jsou nádherně kvetoucí, stejně jako úponkové pnoucí dřeviny, bohužel zde je však potřeba jim trochu dopomoci nějakým podpěrným faktorem, ať už se jedná o sloup, lanko nebo krycí mřížku. I zde se však dočkáte krásné odměny v podobě rozkvetlých květů, v případě, že jim věnujete sem tam nějakou péči. Výborně se hodí do českých venkovských zahrad.

Vzpěrné popínavé rostliny jsou na rozdíl od všech předchozích asi nejméně používané, ale i tak je lze najít kolem domů. Jsou to rostliny, které jsou přímo závislé na své podpěře, bez které nejsou prakticky schopny se určitým způsobem formovat. Velice často potřebují péči například svazováním a zkracováním přebytečných částí. Mezi nejznámější patří například popínavé růže, nebo nejrůznější druhy ostružiníků.

 

Foto: magazinzahrada.cz


Další články:

Zpět
Facebook Domky Delta YouTube